Sanatatea vasluiana are nevoie de o transfuzie

Cu dou zile n urm, pentru rspunde unei directive de la centru, Casa Judetean de Asigurri de Sntate (CJAS) si Directia de Sntate Public (DSP) Vaslui au organizat o ntlnire cu managerii si directorii economici ai spitalelor din judet. La ntlnire au fost invitati si liderii locali ai Federatiei Sanitas. n cadrul ntlnirii, a fost fcut o analiz a posibilittilor financiare de acordare integral a drepturilor salariale acordate prin lege si prin Acordul semnat n luna mai cu sindicatele. Concluzia a fost clar: fr o suplimentare de buget, n curnd sistemul va ajunge „pe zero”. „Am analizat, pe rnd, situatia bugetului si a cheltuielilor de personal ale tuturor unittilor sanitare din judet. n unanimitate, managerii unittilor sanitare au confirmat c nivelul contractelor ncheiate pentru anul 2009 este cu mult mai mic dect cel al anului 2008, iar sumele contractate reprezint doar 70,2% din solicitrile formulate de unittile spitalicesti. Managerii ne-au semnalat faptul c sumele existente nu permit plata drepturilor salariale conform legislatiei n vigoare pentru trimestrul IV al anului 2009, pn acum, pe semestrul I al anului, unittile avnd cheltuieli salariale ncadrate ntre 67 si 73% din totalul bugetului contractat pentru 2009. Pentru a acoperi plata salariilor pn la sfrsitul anului, spitalele din judet mai au nevoie de 32.697 lei. Vreau s precizez ns c noi nu contractm salarii, ci servicii medicale. Pentru a acoperi si alte cheltuieli, am solicitat Casei Nationale o rectificare de 95.000 lei, din care 47.000 pentru spitale”, afirm Dorel Dniciuc, presedintele CJAS Vaslui. De retinut c personalul din sistemul sanitar beneficiaz, pe lng salariul de ncadrare si de sporuri specifice sectiei, de sporuri de preventie, de dou prime de stabilitate pe an, de sporurile de vechime, de al 13-lea salariu si de tichete de mas.

Analize n decembrie

Presedintele CJAS afirm c banii vor ncepe s se epuizeze, rnd pe rnd, pentru toate serviciile, ncepnd cu luna august. Subfinantarea a nceput deja s-si arate coltii n asistenta medical paraclinic. „Att la analizele pentru laborator, ct si pentru radiologie sau analizele de computer tomograf exist la aceast dat programri pn n luna decembrie, inclusiv. Nici CJAS Vaslui, nici eu, Dorel Dniciuc, nu pot obliga laboratoarele s efectueze analize acum pentru ca eu s le pltesc cine stie cnd… poate n decembrie. Nu putem nici s fim de acord cu efectuarea unor servicii peste plafonul sumelor prevzute n contracte”. Singura gur de oxigen, spune presedintele CJAS, ar fi obtinerea dreptului de a folosi, n functie de necesitti, rezerva CJAS, de 10% din buget.

1 COMENTARIU

  1. Solutie ar fi,sa va rariti voi la CJAS Vaslui,ca oricum mancati banii asiguratilor ,decat sa va plateasca pe voi,mai bine ar directiona banii catre paraclinic ca tot va plangeti ca nu mai sunt bani de analize…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.