Mediul privat nu mai ofer atractia irezistibil din anii trecuti. Dac pn la debutul crizei nfiintarea unei firme era o mod, acum, afacerile sunt o piatr legat de gtul ntreprinztorilor. Fiscul, mpreun cu alte autoritti de control, roiesc n jurul celor ctorva firme care mai produc ceva, pentru a „implementa” „legislatia” de criz: notificri, amenzi, popriri, executri silite etc. Dar seifurile sunt goale, bugetele, n deficit, iar initiativa privat s-a transformat n disperare. Pe de alt parte, sectorul public prosper, trei sferturi din totalul salariatilor vasluieni mncnd, nc, o pine linistit la stat. Dac la bugetari recesiune se vede doar la televizor, n sectorul privat, concedierile si alaiul de taxe si impozite fac „prtie” printre agentii economici. Nencrederea si pesimismul au pus stpnire pe mediul de afaceri vasluian. Dup numai o jumtate de an de criz sever, initiativa privat s-a transformat n disperare. Descurajati de fiscalitatea excesiv si de blocajul financiar care „nghite” sectoare ntregi de activitate, potentialii nteprinztori s-au lecuit de binefacerile economiei de piat. Chiar si cei mai hotrti investitori, care au ntocmit proiecte n care si-au pus mari sperante de dezvoltare, s-au resemnat. Practic, aparatul birocratic romnesc a ridicat un zid de punctaje si cerinte dure de selectare n fata fondurilor europene nerambursabile. Mai mult, nici documentatiile care trec examenul nu pot fi puse n executie, din cauza lipsei acute de cofinantare si, astfel, elanul privat se stinge lamentabil. n asemenea conditii, nu este de mirare c sectorul public devine extrem de tentant, oferind cu generozitate siguranta locului de munc si un salariu mai mult dect satisfctor. De altfel, dezechilibrul numrului de angajati dintre sectorul bugetar si cel privat este imens. Din cei 59.111 salariati din judetul Vaslui, mai lucreaz la privat circa 25.000 de persoane. Potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comertului de pe lng Tribunalul Vaslui, scderea cea mai accentuat a nmatriculrilor se nregistreaz pe segmentul societtilor cu rspundere limitat. Astfel, dac n perioada ianuarie – iunie 2008 intrau pe piat 472 de SRL-uri, n perioada similar din 2009 au fost nfiintate numai 254 de societti. Socul este mai puternic dac lum n considerare faptul c, n cursul anului trecut, au fost deschise n total 923 de societti. Pe acest segment de firme, nici anul 2007 nu este departe de aceast veritabil performant, acum doi ani fiind dechise n total 852 de SRLuri. Reprezentantii patronatului vasluian sustin c, acest tip de afacere reliefeaz cel mai fidel volumul investit iilor realizate, precum si amploarea dezvoltrii n economia real. Nici n ceea ce priveste alte tipuri de afaceri, num rul agentilor economici intrati n activitate nu este mai spectaculos. Pn n prezent, au mai fost nfiintate 42 de ntreprinderi familiale si o societate pe actiuni.
Fruntasi la sperant
Surpriza acestui an vine pe segmentul persoanelor fizice autorizate si al ntreprinderilor individuale. Astfel, au fost nregistrate 278 persoane fizice autorizate si 320 de ntreprinderi individuale. Cresterea semnificativ a num rului de persoane fizice autorizate se datoreaz n primul rnd programelor finantate din fonduri nerambursabile europene. Cel mai important lot de ntreprinztori care s-au nregistrat ca persoane autorizate a solicitat subventii comunitare n cadrul msurii 141, din cadrul Fondului European Agricol de Dezvoltare Rural. Msura se adreseaz fermelor de semi-subzistent si, dac o gospodrie are selectat planul de afaceri si solicitantul semneaz contractul de finantare, primeste 1.500 euro/an pe o perioad de cinci ani. Pe lng atractia fondurilor europene, cresterea numrului de persoane fizice autorizate se datoreaz si noilor norme sanitar-veterinare, care reglementeaz vnzarea direct n piete a produselor de origine animal. Chiar dac ntre timp obligativitatea nregistrrii ca persoane fizice a fost anulat, o parte a micilor productori s-a conformat cerintelor legale.
Diferenta dintre un salariat din mediu privat si unul bugetar este vizibila de la o posta.Daca te duci intr-o primarie sa platesti un impozit sau o factura oarecare stai mult si bine pana isi termina cafelele iar dupa pauza de la ora 12 te trezesti ca nu mai vin la munca.Sunt platiti fie ca isi fac treaba fie ca nu pentru ca nu au targete si de cele mai multe ori nu au nici cei 7 ani de acasa si bune maniere.Daca te duci la un functionar din mediu privat de exemplu sa-ti platesti factura la telefonul mobil esti preluat rapid,primesti si un zambet si un multumesc din partea acelei persoane.Acele persoane de obicei au un target sunt platite la salariu de realizari si trebuie sa multumesca clientul sa mai vina si a 2-a ora.Am o ciuda mare pe bugetari.Patronii din mediu privat chiar fac eforturi mari sa ramana pe piata si sa-si pastreze angajatii ,prin micsorarea cheltuielilor dar statul nu ii sustine cu nimic.E strigator la cer…
Si inca nu a inceput sa fie platit marele imprumut de la FMI cu tot cu dobinzi. Sa vedeti de la anul.