Oficial, este recesiune! A zis-o si presedintele trii! Tot oficial, ne putem npusti asupra bncilor, pentru a contracta credite avantajoase n cadrul programului „Prima Cas”. Si, tot oficial, este posibil ca, n toamn, s nu mai fie bani pentru salarii sau pensii! Culmea oficialului, abnegatia si spiritul de sacrificiu al autorittilor ne vor scoate din criz! Cu alte cuvinte, populatia este „prelucrat” emotional pentru o nou serie de msuri severe: o nou rectificare pe minus, disponibilizri masive, reducerea veniturilor etc. Dac ndrzniti s v gnditi la vreo scpare… La nivel local, degringolada din economie „prjoleste” deja mediul de afaceri. Programele europene menite s ne scoat din srcie nu sunt puse n executie din cauza lipsei de cofinantri. Miliardele de euro destinate investitiilor publice n infrastructur sunt nc pe hrtie si se pare c acolo vor rmne. Setul de facilitti pentru relansarea IMM-urilor s-a ncheiat cu un trist „zero” n dreptul oamenilor de afaceri. Sute de firme si sisteaz activitatea din diferite motive: cresterea fiscalittii, lipsa de finantare, executri silite etc. n concluzie, trim bine mersi… n plin criz! n form de „V”, „W”, „U” sau „L”, dup cum se exprim analistii la televizor, recesiunea economic pusties te judetul Vaslui mai ceva ca o pandemie. Nici „sfortrile” oficialilor de la Bucuresti, nici „sperietoarea” Robin Hood nu au determinat bncile s deschid larg baierele pungilor ctre populatie. Pe fondul lipsei acute de lichiditti, cofinantarea pentru programele europene cu finantarea nerambursabil este aproape imposibil de obtinut. Primriile comunale nu mai detin fonduri nici pentru cheltuielile curente, ntreprinztorii particulari au planurile de afaceri date peste cap, iar multe investitii din teritoriu nu sunt atacate. Astfel, proiectele care ar trebui s ne scoat din marasmul economic n care ne afundm pe zi ce trece rmn „implementate” doar pe hrtie. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui, spune c, pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene, trebuie actionat pe mai multe directii: nfiintarea unor fonduri specializate pentru sustinerea cofinantrii pentru firme; scderea dobnzilor la mprumuturi; o mai mare deschidere a ministerelor n raport cu serviciile deconcentrate; scderea cofiinantrii la fel ca n orice tar european. „Autorittile ar trebuie s fie mai receptive la proiectele venite din Regiunea Nord Est, care este o zon mai srac. ns, de multe ori, noi suntem mai catolici dect Papa, iar selectarea documentatiilor dureaz prea mult. Dobnzile la credite sunt neatractive, iar pn nu se ia taurul de coarne si presedintele s dea cu ei de pmnt, se pare c problemele nu se rezolv”, a spus Ionel Constantin.
Miliardari, pe hrtie
Nu mai putin de 30 miliarde de euro asteapt cu „nfrigurare” la granita de vest a Romniei, pentru a fi investiti n proiecte ample de dezvoltare. O imagine idilic si extrem de optimist n vederea relansrii unei economii aflate n cdere liber. Numai c, de la bunele intentii si pn la banii europeni, detintorii de proiecte sunt sufocati de o birocratie excesiv. Mai exact, drumul unui proiect de la ntocmire si pn la semnarea contractului de finantare dureaz, n medie, un an si jumtate. Spre exemplu, un proiect realizat n cadrul programului de preaderare FARE, care cuprinde studiul de fezabilitate, are la depunere nu mai putin de 12 bibliorafturi, iar la prezentarea raportului final, 28 de bibliorafturi. Un volum imens de munc, la care uneori se mai adaug o serie de cereri din parte organismului de control, cum ar fi unele completri sau alte date. De remarcat, este faptul c birocratia dezvoltat pe segmentul fondurilor europene nu este impus de forurile comunitare, ci de ctre autorittile romne.
De la idee, la fapt…
Din momentul n care a fost identificat ideea ntocmirii unui proiect, se caut sursa de finantare pe diferitele componente de alocare a fondurilor. Ulterior, n functiei de datele solicitate, se organizeaz licitatii pentru realizarea de studii de fezabilitate si proiecte tehnice. Dup ncheierea respectivei etape, initiatorul depune o cerere de finantare (n jur de 100 de pagini) la organismul care evalueaz studiul de fezabilitate si alte documente. Dac cererea de finantare trece de cele patru etape de evaluare, proiectul este preselectat si sunt acordate sase luni pentru finalizarea si depunerea proiectului tehnic. Dup ce acesta este verificat la nivelul Agentiei de Dezvoltare N-E, autorittile competente fac o vizit la fata locului, pentru a vedea dac cele scrise n cerea de finatare corespund cu datele din teren. n final, dac se trece cu brio si de ultimul control, se initiaz semnarea contractului de finantare, lucru care reprezint punerea n executiei a respectivei investitii.
Nu mai sant bani de salarii din toamna? Dar cum se justifica , ca zice ca le mareste leafa la profesori cu 300%, S-au doar pentru alegeri, si apoi multa …UE.
ultima gaura