n iunie, somajul a intrat n vacanta

Greu de crezut, dar, n luna iunie, n judetul Vaslui nu vor avea loc diponibilizri colective. Dup cinci luni dureroase, n care mii de persoane si-au pierdut slujbele, vestea este mai mult dect binevenit. Din nefericire, acalmia este doar o exceptie, viitorul apropiat anuntndu-se sumbru. Agentii economici se vor confrunta cu acelasi blocaj al economiei reale, iar concedierile vor continua. De altfel, jocul mortal al concedierilor a nceput n fort nc de la nceputul anului curent. De la 16.695 someri n luna ianuarie, numrul celor fr un loc de munc a ajuns, n luna mai, la 19.327 de persoane. Cel mai mult de suferit va avea tot sectorul privat, ramurile afectate fiind confectiile, comertul si industria. Dezechilibrul numrului de angajati dintre sectorul bugetar si cel privat este imens. Din cei 59.111 salariati din judetul Vaslui, n mediul privat mai lucreaz circa 25.000 de persoane. n cursul lunii iunie, la nivelul judetului Vaslui nu mai sunt anuntate disponibilizri colective. Din noianul de vesti rele care ne bombardeaz zilnic, aceast informatie ar trebui s fie poleit n aur si nrmat n holul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui. Pentru cetteni, ar trebui s nsemne c economia a reusit, n ultimul moment, s evite colapsul, n diferite sectoare de activitate aprnd primii muguri ai relansrii. Din pcate, situatia real din mediul de afaceri nu are nimic de-a face cu astfel de asteptri optimiste. Prognoze mai mult sau mai putin oficiale estimeaz o crestere pe minus a economiei, care poate s depseasc pragul de 6%. Pe un asemenea scenariu de contractie economic, sunt usor de imaginat consecintele negative asupra fortei de munc. De altfel, dup acalmia de nceput de var, n judetul Vaslui sunt asteptate noi concedieri colective. n continuare, presiunea maxim se va canaliza pe angajatii din sectorul privat, n domenii precum confectii, comert, industrie. Dac lum n calcul faptul c de la nceputul anului 2009 grosul somerilor a venit din sectorul privat, numrul contribuabililor la bugetele locale si de stat va fi si mai redus. n prezent, din cei 59.111 salariati nregistrat i n judetul nostru, n sectorul privat nu lucreaz mai mult de 25.000 de persoane. n acest ritm al disponibilizrilor, balanta dintre bugetari si privati se va adnci si mai mult, iar PIB-ul judetului practic se va prbusi. Cum nici agricultura nu traverseaz o perioad fast, prespectivele economico-sociale pentru a doua jumtate a anului curent sunt din cele mai sumbre.

Luna mai: 19.327 de someri!

ncepnd cu luna ianuarie 2009, n economia local au avut loc disponibiliz ri masive n aproape toate domeniile. Dac n luna ianuarie erau nregistrati 16.695 de someri, numrul celor fr un loc de munc a crescut de la o lun la alta: februarie – 17.726; martie – 19.249; aprilie – 19.327; mai – 19.327. Comparativ cu perioada similar a anului trecut, diferentele sunt evidente. Spre exemplu, n luna mai 2008, la AJOFM Vaslui erau nregistrati doar 13.350 de someri. Cu alte cuvinte, de la o rat a somajului de 8,3% n luna mai 2008, n acest an, rata a ajuns la 11,9%. Potrivit datelor statistice, la nceputul trimestrului doi al anului curent, cresterea numrului somerilor a fost de 36% fat de perioada similar a anului trecut. n luna aprilie 2009, erau nregistrati 19.327 someri, din care 37,2% femei. Pe acest trend asecendent, n aprilie 2009, judetul Vaslui ocupa un nedorit loc I pe tar la rata somajului, fiind urmat de judetul Mehedinti, cu10,4%. Fenomenul se manifest n conditiile n care rata somajului la nivel national este si ea n crestere, ajungnd la un procent de 5,7%.

Cstiguri salariale mici

La sfrsitul lunii aprilie, n judetul Vaslui erau nregistrati 59.111 de salariati. Fat de aprilie 2008, cnd erau n activitate 61.436 de salariati, s-a nregistrat un regres de circa 4%. Comparativ cu unele zone din tar, si veniturile salariale sunt foarte modeste. n luna aprilie 2009, cstigul salarial mediu brut a fost de 1.423 lei. Peste medie s-a cstigat n servicii (1.617 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii (1.130 lei) si din agricultur, silvicultur si piscicultur (1.421 lei). Cstigul salarial mediu net a fost de 1.066 lei n aprilie 2009. Peste medie s-a cstigat n servicii (1.189 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii (881 lei) si din agricultur, silvicultur si piscicultur (1.053 lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.