Calamitatea, compromisa de o galeata de apa

Seceta sever din acest an este pe cale s nenoroceasc sectorul agricol vasluian. Aproape 60.000 de hectare pe care au fost semnate culturi de toamn sunt afectate, gradul de dunare ridicndu-se pn la 60%. Lsati din start fr profit, dar si cu datorii imense pe cap, fermierii sunt n pragul falimentului. Dac anul trecut productia medie la gru a fost de 4.036 kilograme/hectar, n acest an, recolta estimat nu va depsi 1.940 kilograme. Pentru fiecare hectar semnat, fermierii au pierderi de aproximativ 1.000 de lei. Salvarea societtilor si a noului ciclu agricol st „n pixul” Guvernului, de la care fermierii asteapt cu disperare s declare starea de calamitate natural. Numai c, precipitatiile anemice czute n ultima perioad pot reprezenta un pretext „beton” pentru ca autorittile s nu mai acorde despgubiri. Cteva picturi de ap sunt scuza perfect pentru a mai pune un lact pe un buget muribund si pe un Executiv care a pierdut pariul cu agricultura nainte de a-l pune. Simtind pericolul, fermierii au cerut, deja, autorittilor locale s fac lobby pentru acordarea despgubirilor. Seceta persistent a calamitat sever importante suprafete agricole nsmntate cu culturi de toamn. Pn la ultima centralizare realizat de ctre Directia pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, fermierii au depus dosare de daune pentru un total de 59.663 hectare. De departe, cea mai grav situatie se nregistreaz la cultura de gru, unde, din cele 65.170 hectare semnate n toamna anului trecut, 41.350 de hectare sunt afectate de secet. Suprafete ntinse dijmuite masiv de lipsa acut a umidittii din sol sunt si la cultura de rapit – 17.763 hectare, orz – 385 hectare, orzoaic – 137 hectare, triticale – 28 hectare. n fata unui asemenea grad de dunare, care pe unele parcele se ridic pn la 60%, pierderile contabilizate de lucrtorii din agricultur sunt imense. Spre exemplu, dac anul trecut productia medie de gru a fost de 4.036 kg/ha, n 2009, recolta medie nu va depsi 1.940 kg/ha. Cu alte cuvinte, la un singur hectar semnat, fermierii vor avea pagube de peste 1.000 de lei. Fat n fat cu acest dezastru, agricultorii vasluieni au atras atentia autorittilor cu privire la riscul unei decapitalizri fr pecedent a sectorului n care opereaz. Fr profit si ncrcati de tot felul de obligatii financiare (inputuri, arende, credite bancare etc.), exist pericolul ca ciclul agricol s nu mai poat fi reluat.

n asteptarea HG-ului salvator

n astfel de conditii naturale extreme, salvarea fermierilor nu poate veni dect de la Guvern, care, odat ce a fost sesizat asupra impactului fenomenului de secet, trebuie s declare starea de calamitate. Decizia Executivului are la baz Legea nr. 381/2002, care prevede acordarea de despgubiri n caz de calamitti naturale, precum si Ordinul Ministrului nr. 412/2002. Conform prevederilor legale, hotrrea prin care se declar starea de calamitate se ia n functie de aria de rspndire a fenomenului si de volumul pagubelor nregistrate. Rmne de vzut dac Ministerul Agriculturii va promova un act normativ n acest sens, tinnd cont de faptul c, n ultima perioad, la nivelul judetului Vaslui au czut „unele” precipitatii. Chiar dac ploile nu mai pot salva culturile afectate, nu este exclus ca autorittile s constate c „seceta nu este att de grav”, nct s fie declarat starea de calamitate…

Despgubiri doar pentru fermierii asigurati

Potrivit datelor oferite de ctre DADR Vaslui, dintr-un total de 89.999 de hectare nsmntate cu culturi de toamn, au fost asigurate numai 57.890 hectare. Restul suprafetei, care totalizeaz 31.499 hectare, nu a fost asigurat si, n cazul unor fenomene naturale extreme, nu vor fi acordate despgubiri. Asigurarea culturilor este extrem de important pentru fermieri, pentru c, n acest fel, se gestioneaz cu mai mult sigurant riscurile din agricultur. n momentul n care se produc fenomene extreme, cum ar fi seceta, nghetul, inundatii, societtile agricole sau persoanele fizice care au asigurate suprafetele nsmntate primesc despgubiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.