Dup ce, ani la rnd, politica si administratia l-au tinut departe de slile de clas, profesorul de matematic Gheorghe Crj s-a ntors la catedr. A trecut deja un an scolar plin, pe care fostul „general” al nvtmntului vasluian l-a petrecut printre elevii unei clase a V-a, fiindu-le nu doar profesor, ci si diriginte. Si, cu toate c mereu este loc de mai bine, anul acesta nu a fost deloc slab n performante, dovad fiind rezultatele foarte bune obtinute de elevii lui Crj la concursurile de matematic la care au participat. „Este o clas bun; nu foarte bun, cel putin deocamdat, dar pn ntr-a opta, va deveni foarte bun”, spune Crj. Ct de buni la matematic sunt elevii pregtiti de Gheorghe Crj? Este o ntrebare poate justificat, poate nu. Justificat, n primul rnd, de traseul lung si complicat pe care Gheorge Crj l-a parcurs n politic si n administratie. Ani lungi n functia de inspector general al Inspectoratului Scolar al Judetului Vaslui, ani la fel de lungi n functia de adjunct al Inspectoratului, ani buni n functia de consilier judetean si local. Plus, implicare n „liga superioar” a politicii judetene. Printre altele, si din acest motiv discutia cu Gheorghe Crj este o provocare. Candidatul la functia de presedinte al Consiliului Judetean Vaslui l-a „ascuns”, pentru multi, pe dasclul Gheorghe Crj. Acum, eliberat de politic si de spatiile publice att de expuse ochiului critic, profesorul a revenit n fort. Asadar, ct de buni sunt la matematic elevii pregtiti de Gheorghe Crj?
Primele concursuri, primele rezultate
Revenit la catedr, Crj a luat o clas a cincea, singura care functioneaz n cadrul Liceului Teoretic „Mihail Koglniceanu” din Vaslui. De ce a cincea si de ce diriginte? „Cnd am plecat la Inspectoratul Scolar, am lsat o clas a cincea superb. Avnd nostalgia acelei clase, am luat tot o clas a cincea. Este o clas bun; nu foarte bun, cel putin deocamdat, dar, pn ntr-a opta, va deveni foarte bun”, spune Gheorghe Crj. Celor 23 de elevi, Crj le este si profesor, si diriginte. n ceea ce priveste obiectul de specialitate, pare-se c cele patru ore de matematic prinse n orar nu sunt suficiente. „Vinovati” c vor s nvete mai mult, ctiva elevi au fcut, n acest an, suplimentar, nc dou ore de probleme. Repede-repede, Crj a dezvoltat un „nucleu dur” de mici matematicieni si, pentru a-i cli si a le oferi noi provocri, au nceput participrile la concursuri… Un prim „produs” marca Gheorghe Crj este Alexandru Ignat, elev care, la primele participri la concursurile de matematic, s-a remarcat. A obtinut premiul special al concursului interjudetean de matematic de la Brila, un premiu III la etapa judetean a Olimpiadei de profil, mentiuni la interjudet enele de matematic de la Botosani si Roman, si mentiune la un concurs local de matematic, desfsurat la Scola nr. 5. Beatrice Munteanu, de asemenea eleva lui Crj, a obtinut premiul I la etapa local, mentiune la faza pe judet a Olimpiadei de matematic, mentiuni la aceleasi competitii interjudetene, de la Botosani si Roman, si, de asemenea, mentiune la concursul local desfsurat la Scoala nr. 5. Un ultim exemplu (deocamdat) este tot o elev, Ingrid Enache, care si-a trecut n palmares o mentiune la concursul interjudetean de la Botosani. Aceasta este cartea de vizit a primului an de la revenirea lui Gheorghe Crj la catedr, la care se adaug un premiu I la concursul national „Media Kinder”, din decembrie anul trecut. Echipajul pregtit de Crj, format din George Blgeanu, Petru Hage-Mousa, Clin Macovei si Cristian Ursu, a obtinut premiul I concurnd cu zeci de echipaje din ntreaga tar. Totul cu doar dou ore suplimentare peste cele prevzute n programa pentru clasa a cincea.
„Reteta” lui Crj
„Nu este vorba de o retet propriu-zis. Nu cred c fac altceva dect colegii mei, si nici altfel. Dac asta rspunde la ntrebare, s stiti c, din ’71 pn n prezent, am ocupat toate functiile posibile n nvtmntul judetean. Am fost si inspector general n dou rnduri si toate au mers mai bine sau mai putin bine, dar cele mai mari si mai multe satisfactii le-am avut la catedr. Cred c succesul unui dascl st n prietenie. Mai demult, am avut un elev, Andrei Alexandru, pe care, cnd l-am luat n clasa a cincea – tot a cincea – era olimpic la romn. L-am convertit la matematic si foarte repede a ajuns olimpic la fata national. A terminat facultatea cu nota 10 iar acum este cercettor la Institutul de Matematic din Iasi. Dar nu eram profesorul lui, ci prietenul lui. M credeti sau nu, dac avea o problem acas – pentru c era o fire mai rebel – mama lui pe mine m suna: „Domnule profesor, nu vreti s vorbiti dumneavoastr cu Alexandru?”” Asa s-a petrecut rentoarcerea „generalului” la catedr: cu multe premii si promisiunea unei generatii noi de matematicieni. Iar n fat mai sunt trei ani plini pentru clasa pe care o pregteste si, poate cine stie, si pentru altele.
Dar politica
Nu se poate ca ntrebarea aceasta s lipseasc. „Pentru mine, politica este o etap depsit. Rmn, n continuare, angajat politic, n msura n care pot sprijini, cu experienta si capacitatea mea intelectual, partidul din care fac parte. Dar, mi place s cred c si pn acum am fcut asta, sunt un participant la ideile de valoare vehiculate n partid. Dac nu, m retrag. Nu-mi asum „derapajele” de la principii”.
jos palaria
tot respectul.