Take, Ianke si Cadir, din nou pe scena brladeana

Dup mai bine de 75 de ani de la prima reprezentatie, pe scena Teatrului Victor Ion Popa, a piesei Take, Ianke si Cadr, smbt, brldenii vor avea ocazia s revad ndrgitele personaje. Premiera oficial va avea loc la Vaslui peste o sptmn, reprezentatia de smbt fiind inclus n programul Zilelor Culturale ale Brladului. Este modul n care Teatrul V.I. Popa a nteles s l omagieze pe autor, printele spiritual al institutiei. Prima dat, Take, Ianke si Cadr a fost pus n scen, n regia dramaturgului, pe 25 martie 1932, la Teatrul Maria Ventura. Din distributia de atunci au fcut parte actorii Al. Giugaru (Take), G. Timica (Ianke), Ion Srbul (Cadr), Jules Cazaban (Ilie), Mihai Popescu (Ionel), Maria Mohor (Ana) si Silvia Dumitrescu (Safta). De atunci, au fost realizate nc patru variante, care s-au jucat la Brlad, n anii 1956, 1970, 1975 si 1984. Cea de-a cincea variant, cea de pe 23 mai 2009, a fost regizat tot de marele om de teatru brldean Vasile Mlinescu, cu o scenografie asigurat de Sandu Maftei. De mentionat c, n 2005, Mlinescu a mai realizat la Cercul Militar o variant a piesei, destinat amatorilor. Cele trei personaje legendare sunt jucate de Sorin Ghiorghe (Take), Marcel Anghel (Ianke) si Gruia Novac Jr. (Cadr). Cntecul Take, Ianke si Cadr este interpretat de Simon Salc Sr. Interesant este faptul c cele trei personaje principale ce au prins viat n aceast pies sunt adaptate dup persoane reale din Brladul anilor 1930-1932, ce au trit n cartierul Podeni. Din cte am aflat, Hristache Bizim, care se pare c era tatl artistei Aristita Romanescu, n pies a devenit personajul Take. Evreul Pincu Finchelstein a devenit Ianke, iar Ristici, bragagiul de origine srb, care vindea bomboane si halvit, a devenit turcul Cadr. Informatiile le avem de la scenograful Sandu Maftei, care stie aceste lucruri de la domnul Lazr Croitoru, presedintele Comunittii Evreilor din Brlad, ne-a spus Teodora Spnu, secretarul literar al teatrului.

2 COMENTARII

  1. marele om de teatru din barlad, care nu-si mai vede de trebile dumisale pe-acasa si plictiseste lumea cu ideile dumisale comuniste…

  2. alta toanta si la ziarul asta….de cand are teatrul din barlad 75 de ani…ca abia a trecut de 50 de ani..iar piesa a fost jucata de mai multe ori la barlad…oare unde va gasesc astia?!! pune-ti mana si va documentati nu mai scriti articole pe genunghi cu tenta de anunt pentru asociatia de locatari…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.