Profesorii si-au ales armele

n urma centralizrii punctelor de vedere exprimate de profesori din 45 de institutii de nvtmnt din zona Brladului, formele de protest cele mai agreate sunt un miting la Bucuresti, urmat, la mic distant, de greva general, care ar urma s aib loc n luna iunie. Aproape 1.400 de educatori, nvttori si profesori din Brlad si comunele arondate si-au exprimat una sau mai multe optiuni, n cadrul unui referendum initiat de Federatia Sindicatelor Libere din nvtmnt n ntreaga tar. Termenul limit pentru a alege forma de protest la care ader fiecare cadru didactic n parte este 10 aprilie. n zona Brlad ns, au mai rmas de colectat listele cu optiuni doar de la 15 unitti de nvtmnt, reprezentnd aproximativ 800 de salariati. Acestia trebuie s dea semntur cum c sunt de acord fie cu mitingul la Bucures ti, cu greva general n zilele n care se desfsoar tezele unice, cu cea din luna iunie sau cu boicotarea examenului de Bacalaureat. Pn n acest moment, au fost numrate preferintele a 1.396 de cadre didactice. Unii dintre ei au optat pentru cel putin dou forme de protest, pentru a fi siguri c vointa lor conteaz alturi de cea a colegilor din toat tara. Mitingul la Bucures ti a fost pe primul loc n alegerile fcute de profesorii brldeni, cu 861 de semnturi (61,67%), urmat de greva general n luna iunie, aleas de 806 oameni (57,73%). Urm- toarea form de protest, preferat de 793 de dascli (56,08%), este neparticiparea la tezele cu subiect unic, iar 621 de semnturi (44,48%) au fost strnse pentru boicotarea Bacului. Foarte putini sunt cei care nu doresc nicio actiune sindical, respectiv 50 (3,58%). ns, acest lucru se poate schimba lunea viitoare, 13 aprilie, cnd liderii sindicali se ntlnesc cu presedintele Bsescu pentru a discuta problemele din sistem. Dac cele dou prti nu vor cdea de acord asupra majorrii salariale, a opririi unor sporuri sau a reducerii cu 22.000 a numrului de posturi din nvtmnt, este probabil c multi din cei care si-au exprimat optiunile s si le schimbe si s aleag o form de protest mai agresiv. Fiecare membru de sindicat a avut posibilitatea s-si exprime optiunea pentru una sau mai multe forme de protest. ns, vor fi mai multe variante care vor ntruni forma legal. n functie de cum vor decurge evenimentele si ntlnirea de pe 13 aprilie cu presedintele, lumea va fi mai nervoas sau mai calm si si poate schimba optiunile, ne-a spus profesorul Mircea Marinescu, presedintele Sindicatului nvtmnt Tutova Brlad, sindicat afiliat la FSLI. n continuare, vor fi adunate si semnturile profesorilor de la celelalte 15 institutii de nvtmnt din zona Brlad, alturi de cele din restul judetului, pentru ca, n final, s poat fi realizat o evident cu cele mai votate forme de protest la nivelul ntregii tri n vederea punerii n aplicare.

4 COMENTARII

  1. bani sunt. dovada -faptul ca presidentia,turism(Elena Udrea),camera deputatilor(deh! Roberta Anastase)au primit fonduri duble fata de anul trecut). de unde sa mai ramana pentru scoli si spitale? asa ca „dragi romani n-aveti decat sa muriti sanatosi dupa ce dati ochii peste cap”.

  2. „Mare noroc”,stimate antevorbitor.Din pacate ,in Romania ,toate domeniile de activitate sunt afectate de un sistem bolnav.Nu sunt o pesimista din fire,dar acum….mi-am pierdut parca speranta in mai bine…Pana si sistemul sanitar-care ar trebui sa fie cel mai bine pus la punct,a ajuns pe marginea prapastiei.Poate ca aceasta stare este constient creata de….habar n-am cine.Dar cert este ca bine nu e.

  3. AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRA . Legea de salarizare prin care se prevede marirea lefurilor cu 50 % este MITA ELECTORALA , nu vedeti ? Daca legea a fost data de parlament si promulgata de presedinte dar neaplicata de guvern pe motiv ca este imorala , unde s-a ajuns in statul roman?HAOS la nivel national . Daca nu sunt suficienti bani , nu este vina profilor . De ce gyvernantii si parlamentarii nu raspund pentru circul pe care il provoaca ? Noroc ca nu sunt profesor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.