Odat la un an, PSD-ul si respect traditia de a aduce n atentia opiniei publice cte un subiect legat de vreo statuie. Dup tam-tamul edificiului ridicat n cinstea lui Cuza si amplasat n fata Primriei Brlad, pesedistii au simtit nevoia s mai nfrumuseteze orasul cu o statuie. ns, de aceast dat, vor s-o „umfle” cu fulgi cu tot din incinta Unittii Militare Brlad. Motivatia solicitantului: nu se vede, dom’le, statuia, din boscheti! Motivatia aprrii: n-o dm, dom’le, c-i a noastr si-i simbolul Unittii! Episodul „Statuia 2008” a fost aprig dezbtut anul trecut, odat cu aniversarea Zilelor Cuza, cnd municipalitatea a pltit n jur de 2 miliarde de lei vechi pentru achizitionarea statuii domnitorului brldean Alexandru Ioan Cuza. Atunci s-au certat tot social-democratii, ns cu liberalii, care considerau c nu era cazul s fie fcut o investitie asa de mare pentru o replic a originalului ce se afl n Bucuresti. Acum, socialdemocrat ii au trecut la episodul „Statuia 2009”, aducnd n discutie edificiul care l nftiseaz pe eroul Constantin Musat, caporalul ce a czut la datorie pe Valea Oituzului. „Capul ruttilor” a fost consilierul Constantin Teodorescu, presedintele Comisiei de Cultur din cadrul Consiliului Local (CL) Brlad. Acesta tine cu tot dinadinsul s ia n administrarea municipalittii statuia realizat de sculptorul Dimitriu Brlad care strjuieste intrarea principal n cldirea Comandamentului Garnizoanei din Brlad si este chiar simbolul acesteia. Motivul invocat de consilierul PSD este o presupus solicitare din partea cettenilor de a expune statuia ntr-un loc vizibil, precum intersectia din zona Confectii. Teodorescu spune c, de fapt, statuia apartine municipalittii si c n incinta Garnizoanei este tinut „cu forta”, dar c, n acelasi timp, nu este revendicat de nimeni. Mai mult, n cadrul ultimei sedinte de CL, el a precizat c, timp de cteva luni, a fcut demersurile necesare pentru a intra n posesia sculpturii. „Acea statuie a ajuns acolo fr ca cineva s-o ia n primire, fr ca cineva s-o aib n inventar, fr ca cineva s-o inscriptioneze. Noi am fcut demersuri pentru a o expune n intersectia de la Confectii, s fie la vedere si s nu mai fie ascuns. Exist toate hrtiile la Vaslui, la Cercul Militar. Statuia nu este a Unittii Militare, nu are act de proprietate pe ea, n-o revendic si n-o doreste acolo”, si-a ncheiat pesedistul discursul.
Ministerul Aprrii si apr statuia
De cealalt parte, comandantul Garnizoanei Brlad, lt. col. Florin Pcleanu, sustine c, n nici un caz, statuia nu este „fr stpn”. El spune chiar c este pregtit pentru un rzboi n ceea ce priveste stabilirea propriettii sculpturii ce l nftiseaz pe caporalul Constantin Musat. Mai mult, comandantul Garnizoanei mai afirm c statuia este simbolul institutiei si c se afl n incint din anul 1923. Initial, statuia realizat de sculptorul Dimitriu Brlad a fost amplasat n alt locatie din garnizoan, ns de curnd a fost mutat n fata intrrii n cldirea Comandamentului. Sculptura a fost realizat n trei exemplare si, dup cum sustine lt. col. Pcleanu, proprietarul acestora este Sectia de Traditii Militare si Educatie Civic din cadrul Ministerului Aprrii Nationale. Pe lng cea administrat de Unitatea Militar din Brlad, celelalte dou au fost donate la unittile militare din Busteni si Brila. „nc din anul 2005 exist documente pentru existenta si provenienta statuii. Aceasta este n prezent n proprietatea Sectiei de Traditii Militare si Educatie Civic din partea Ministerului Aprrii Nationale, iar noi o avem doar n administrare, ntruct este o oper comemorativ de rzboi si a fost donat de ctre autor Armatei. Noi, n ce ne priveste, nu putem da o aprobare de strmutare a ei, ci doar Sectia Ministerului. Domnul consilier Teodorescu are un punct de vedere pe care eu l respect foarte mult, ns trebuie spus c edificiul reprezint simbolul Garnizoanei”, ne-a spus lt. col. Florin Pcleanu, comandantul Garnizoanei Brlad. Asadar, desi consilierul Teodorescu mai c s-a dat de ceasul mortii pentru a face un bine cultural municipalittii, semnele sunt c acesta nu prea s-a documentat nainte de a cere ceva ce nu-i poate fi dat n veci. Btaia pe Musat este ns si un subiect pe care acelasi consilier sef de comisie de cultur a promis c l va aduce n atentia colegilor, printr-un proiect de hotrre, care s prevad primirea edificiliul n administrare. Pn atunci ns rmne de vzut cum se va pronunta proprietarul de drept si mai ales dac acesta e dispus s renunte la identitatea garnizoanei. Semnele sunt, deocamdat, c cei de la Brlad nu au astfel de gnduri.
aoleu………………..da dom Teodorescu nu stie ca in cartierul 2 deal si in podeni sunt strazi neasfaltate?El se agita pt o statuie?!!!!!!!!!!!!!!Care sunt realizarile PSD Barlad?3 flori ,5 parcuri……ATENTIE DIN SPONSORIZARE…………………..suntem singurul oras care e vai mama lui cu soselele……..impoyit ……arde la buzunare……………….numai vrajeala in orasul asta………..numai minciuni zice primarul /ajutorii lui………………….Teodorescu de ce nu zice ca sunt strazi in oras fara apa curenta?de ce?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,si multe altele…………………….IA STATUIA NEAMULE SI VA FRAIERIM DE INCA UN VOT………………………………..ANALIZATI CETATENI MAI BINE CE AU PROMIS SI CE AU FACUT………………………………………VRAJEALA……………………………dar nu zice nik ,nici bozo,nici marzac……..nici mediatv……..nimc………………………………….e jale mare………….vai mama noastra…………..avem ceea ce am votat……………..de ani promite strazi si canalizare…………….nik…………………….poi dom primar ……….dak nu esti in stare lasaneeeeeeeeeeeeeeeeee……………………………..la fel si teodorescu………………………..ce a facut el?n poze si atit…………………dar ma enervez degeaba,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,urmeaza………………youtoube…………………
s-au tampit cu totul ! teodorescu daca nu mai are de unde-si umfla buzunarele, ca nu mai este doctor (a fost vreodata?), cauta si el sa-si justifice existenta si banii de la consiliu local. domnilor militari puneti „tunurile” pe ei ca statuia va apartine. sa le fie rusine. mai au de dat niste bani de la primarie cine stie cui.
Bah … cacatii astia mai au putin si incep sa ne ia din casa cate o opera de arta, pentru ca i s-a scultat lui Teodorescu sa o puna la iesirea din oras. Mars javrelor, nu mai aveti ce vinde, si de acum vreti sa vindeti statui ?