Alergiile se manifesta n familie

Dac nu ati gsit nc o explicatie pentru strnut, mncrimile nasului, ochilor sau gtului, pentru lcrimrile dese sau pentru disparitia simtului mirosului, ca s nu mai vorbim de cefalee si proasta dispozitie din ultima perioad, rspunsul este simplu: aveti o alergie de primvar. Desi sunt neplacute, alergiile pot fi tinute sub control. Peste trei milioane de romni sufer de boli alergice. Cele mai des ntlnite sunt rinita alergic, conjunctivitele, astmul si sinuzitele alergice, care apar la un numr crescut de persoane si la vrste fragede. Primele reactii apar de obicei n copilrie si, n general, se atenueaz odat cu naintarea n vrst. Majoritatea oamenilor vin n contact cu substante alergenice, dar nu toat lumea reactioneaz la fel. Cauzele acestor diferente nu pot fi explicate nc, dar s-a dovedit deja c alergia este o „boal de familie”. Astfel, pentru un copil ai crui printi sunt alergici, probabilitatea ca el s dezvolte reactii alergice este de 75-80%, si de doar 25%, n cazul n care numai un printe este alergic. Expunerea precoce a copilului la alergeni (animale de companie, polen) sau iritanti (fum de tigar) creste probabilitatea ca acesta s reactioneze la ele.

Ce sunt alergiile respiratorii?

Alergia este reactia exagerat de aprare a organismului mpotriva unui anumit alergen (praf, polen, substante chimice, organice etc.). Pentru a elimina „intrusul” din cile respiratorii, organismul declanseaz mecanismele de aprare cunoscute: secretie nazal, strnut, mncrimi – ca manifestri ale alergiei. Alergicii cunosc foarte bine simptomele, chiar dac adesea nu stiu ce reprezint sau nu le iau n seam. Manifestrile apar la cteva secunde de la contactul cu substanta care le-a provocat si constau n strnut, mnc rimi ale nasului, ochilor, gtului, secretie nazal apoas, nas nfundat, lcrimare, disparitia simtului mirosului, congestia si umflarea fetei, respiratie suiertoare si dispnee, cefalee, proast dispozitie.

Alergenii respiratorii

Substantele care provoac alergii exist n cantitti mari n mediul nconjurtor si intr n organism prin intermediul aerului inspirat. Vntul si schimbrile dese de presiune atmosferica cresc cantitatea de alergeni din aer. Polenul florilor, gramineele (gru, ovz, secar), arborii (mesteacan, alun, fag, stejar, arin, tei), mucegaiurile, parazitii (acarienii), prul, blana, penele si dejectiile de animale (cine, pisic, iepure, hamster, porcusor de Guineea, cal, papagal, porumbel, rat, gin etc.) pot constitui factori declansatori ai unei alergii. Alergia apare la contactul cu alergenul si const ntr-o serie de manifestri ca reactii ale sistemului imun. „Vinovat” de aceste reactii este histamina, o substant eliberat de organism n mari cantitti n timpul reactiei alergice. Reactiile alergice pot varia de la manifestri minore, de usor disconfort, pn la reactii severe, ameninttoare de viat, cum sunt crizele severe de astm bronsic. Bolnavii de astm au o sensibilitate crescut la diversi iritanti, iar numrul persoanelor suferinde de astm a crescut cu aproape 60% din 1950 si pn n prezent. Un motiv suficient, credem, pentru a nu neglija reactiile alergice, mai ales atunci cnd este vorba de copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.