Ciobanii vasluieni nu au crotalii pentru a-si nregistra mieii ftati n aceast primvar. Cu toate c 2009 este un an de exceptie, iar numrul mieilor se va ridica la circa 200.000 de capete, lipsa crotaliilor face ca animalele s nu poat fi comercializate. n premier, cresctorii de ovine intentioneaz s exporte pe piata european, n special n vest, peste 30.000 de miei. Aceast „fereastr” de profit ar putea fi ratat, dac pn la sfrsitul lunii martie nu sosesc crotaliile de identificare. Mai mult, si n cadrul fermelor de elit oierii au mari probleme. Pentru a nu pierde originea mieilor si a asigura continuitatea, acestia apeleaz la tot felul de improvizatii. Pn n prezent, medicii veterinari au reusit s repartizeze la nivelul judetului Vaslui numai 10.000 de crotalii. Rmne ca, n functie de derularea licitatiei care se organizeaz la nivel national, s fie acoperit si restul de necesar. Pentru moment, nimeni nu stie data exact cnd faimoasele crotalii vor ajunge la cresctori, astfel nct mieii s poat „zburda” n voie. Cresctorii de ovine din judetul Vaslui se confrunt cu o lips acut de crotalii. Pn la aceast dat, nsemnele – care reprezint cartea de identitate a fiecrui animal – trebuiau s ajung n teritoriu. ns distribuirea „cerceilor” este blocat, iar ciobanii nu au cu ce s si marcheze mieii ftati. Pn n prezent, Directia Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a reusit s repartizeze 10.000 de crotalii, total insuficint pentru necesarul din judet. Conducerea institutiei sustine c nu detine informatii referitoare la organizarea licitatiei n vederea achizit ionrii de crotalii, responsabilitatea care revine Autorittii Nationale Sanitar-Veterinare. „Noi am fcut un necesar si, n functie de derularea licitatiei, vom face distributia prin intermediul medicilor veterinari, care au la dispozitie un sistem informatic. Crotaliile trebuie aplicate la fiecare animal n termen de sapte zile de la ftare. n acest moment, nu stim data exact cnd vor ajunge n judet”, a precizat conducerea DSVSA Vaslui.
Crotaliile „saboteaz” exportul
Pentru cresctorii de ovine vasluieni, criza crotaliilor vine cum nu se poate mai prost. Chiar n aceast primvar, Asociatia Cresctorilor de Ovine si Caprine (ACOC) Vaslui este n discutii cu parteneri externi, pentru a exporta 30.000 de miei. Problema grav este c, fr aceste crotalii prin intermediul crora se nregistreaz fiecare animal, nu se poate exporta nimic. Viorel Lupu, vicepre- sedintele ACOC Vaslui, a spus c oierii asteapt ca pn cel trziu la sfrsitul lunii martie crotaliile s soseasc, pentru a avea timp suficient pentru ca marfa s ajung n trile de destinatie. „Pentru cresctorii de ovine este un an bun si este forte important s reusim s facem export, fiindc se scot bani frumosi pe miei. Noi am fcut interventii la Ministerul Agriculturii pentru ca situatia s se rezolve ct mai rapid”, a spus Viorel Lupu. n aceast primvar, la nivelul judetului Vaslui, numrul mieilor ftati se va ridica la aproximativ 200.000 de capete si, pentru moment, ar fi nevoie de 100.000 de crotalii pentru nregistrarea animalelor. La rndul lui, Miklos Attila, directorul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie n Zootehnie Vaslui, a spus c lipsa de crotalii afecteaz foarte mult si fermele de elit. „Din cauz c nu avem crotalii, noi facem tot felul de improvizatii, pentru a nu pierde originea mieilor. Prin marcarea animalelor avem date despre fiecare animal de prsil, care este mama si tata, n vederea asigurrii continuittii. De aceea, ne mprumut m de crotalii de la alte asociatii si, n momentul cnd vom dispune de cele oficiale, le vom pune la miei”, a spus Miklos Attila.
Cerere pe piata european
n normele europene se precizeaz c identificarea mieilor trebuie s se realizeze prin aplicarea a dou crotalii, fr de care acestia nu pot fi comercializati. Mieii vor putea fi ns sacrificati cu derogare, n spa- tii special amenajate sau n gospod rii, dar nu vor putea ajunge n comert. Cresctorii nu sunt ns foarte ncntati de piata intern, pentru c de la an la an cererea a fost n scdere. n schimb, este cerere foarte mare la export, n trile vest-europene. Anul acesta, pe piat, kilogramul de carne de miel va costa n jur de 18- 19 lei, n timp ce mieii vii se vor vinde cu peste 2 euro pe kilogram. Pretul estimat este practic acelasi ca si anul trecut, singura diferent fiind c acum este criz si populatia nu mai consum la fel de mult carne ca nainte.