Constantin Stefanescu: mprumutul extern este necesar

n discursul rostit n fata plenurilor reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, presedintele Traian Bsescu a atras atentia c Romnia are nevoie, ca „centur de sigurant”, de un mprumut extrern: „Putem contracta un mprumut de la Comisia European (CE), dar numai n conditiile unui parteneriat cu Fondul Monetar International”, a subliniat Bsescu. Declaratiile presedintelui au creat, imediat, multe controverse, inclusiv n interiorul coalitiei de guvernare. La ideea de a ne mprumuta din nou de la Fondul Monetar International, sustinut de Bsescu prin necesitatea acoperirii deficitului financiar extern, liberalii s-au opus vehement, n timp ce pesedistii au manifestat serioase rezerve. Pedelistii vasluieni, n schimb, mbr- tiseaz fr nici o retinere argumentat ia presedintelui Bsescu, vznd-o nu numai drept mijlocul prin care Romnia poate depsi criza, dar si ca pe un „centru de profit”. „Presedintele Romniei, Traian Bsescu, a avut n fata Parlamentului un mesaj corect, conform statutului su constitutional. Nu s-a erijat nici n premier, nu s-a erijat nici ntr-un conductor al coalitiei aflate la guvernare. Este ct se poate de corect c, numai prin reforme structurale curajoase, inteligente si fcute imediat, criza global poate fi transformat ntr-o oportunitate pentru Romnia”, a declarat economistul Constantin Stefnescu, consilier judetean al PDL Vaslui.

Are Romnia nevoie de bani?

„Romnia are nevoie, indiscutabil, de un mprumut. Romnia nu poate rezista deteriorrii pietelor externe fr un mprumut sindicalizat. Trebuie avut n vedere combinatia de factori care a dus Romnia n aceast situatie. Primul este politica fiscal iresponsabil din ultimii doi ani. Am consumat mai mult dect ne putem permite si, astfel, s-au creat deficite externe mari, care acum trebuie finantate”, a explicat liderul PDL-ist. „Pe de alt parte, n lume, a nceput recesiunea, iar lichidittile mondiale se restrng. Depsirea situatiei de criz oblig Romnia la un mprumut institutional, destul de substantial. Solutia pentru a depsi acest moment greu este obtinerea unui pachet de mprumut de la CE, Banca European de Investitii, FMI si BERD”, a conchis Constantin Stefnescu.

3 COMENTARII

  1. In cel mai neinspirat film , joaca dea imitatia lui CEAUSESCU , este din ce in ce mai evidenta la Basescu care se afla in campanie electorala permanenta.

  2. Marele analist economic in viata,Stefanescu ,cel mai avizat in a-si da cu parerea in privinta imprumutului extern…halal „experti”de partid!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.