Au fost odata ca-n povesti…

Specialistii Muzeului „Vasile Prvan”, din Brlad, au fcut o descoperire de senzatie la Scoala nr. 1 „Iorgu Radu”, din localitate: o pies foarte rar de paleontologie, un „neurocraniu” al strmosului zimbrului. La ora actual, exponatul este printre cele mai vechi din tar – avnd n jur de 1-2 milioane de ani. Un alt element care face descoperirea si mai valoroas este reprezentat de dimensiunile impresionante: distanta dintre cele dou coarne este de aproape 120 de centimetri. Denumirea stiintific a fosilei redescoperite de specialistii Muzeului „Vasile Prvan” este „Bison priscus”, un strmos al zimbrului de astzi. Piesa a fost descoperit mai mult din ntmplare, la Scoala nr. 1 „Iorgu Radu” din localitate, n proprietatea creia se afl acum, dar a fost dat n custodie muzeului, pentru a fi studiat. Timp de 40 de ani, gigantul neurocraniu (portiune a cutiei craniene ce contine creierul) s-a „odihnit” nederanjat ntr-una din dioramele (vitrine de mari dimensiuni, n care sunt etalate anumite exponate din muzee) institutiei de nvtmnt. Nimeni nu stie exact cum a ajuns acolo, dar se bnuieste c, pe timpul comunismului, n urm cu zeci de ani, unele piese din patrimoniul Muzeului „Vasile Prvan” au fost duse la diverse scoli, pentru a fi ascunse de ochii lumii. ns, acest exemplar de neurocraniu fusese descoperit prin anii 1960 de ctre un profesor de biologie din oras, care l si etichetase, de altfel. ns, din grab sau dintr-o eroare, neurocraniul a fost determinat gresit, respectiv „Bos primigenius” (bour). „M bucur c, prin amabilitatea domnului director Marcel Proca, am obtinut n custodie piesa, pentru a o cerceta n amnunt. Dimensiunile foarte mari, care s-au pstrat, ne-au dat cteva informatii sumare, dar suficiente pentru a afla c determinarea era gresit. Deja, dup ce l-am studiat putin, am descoperit c este vorba despre Bison priscus. Pentru colectia de paleontologie este foarte important pentru c ne completeaz dovezile stiintifice asupra faunei pliocen – cuaternare din Podisul Brladului”, ne-a spus Laurentiu Ursachi, muzeograful care se ocup n prezent de respectivul exemplar.

Valoarea? Inestimabil!

Pentru zona Brladului, fosila este cu att mai important cu ct a fost descoperit, n anii 1960, n comuna Coroiesti, localitatea Movileni, fiind pstrat intact n ciuda „vrstei” de aproape dou milioane de ani. Aceasta are nc ambele coarne ntregi, iar deschiderea dintre ele, de circa 118 centimetri, denot dimensiunile apreciabile ale exemplarului, unul mare chiar si pentru specia sa. Laurentiu Ursachi, custodele piesei, nc o studiaz, demers n care este sprijinit si de prof. univ. dr. Vlad Codrea, care pred la Universitatea Babes-Bolyai, din Cluj Napoca, colaborator mai vechi de-al specialistului brldean. „n aceeasi zon, n unele cercetri de teren efectuate de noi, s-au mai descoperit si alte fragmente osteologice (fosile, n.r.). Din punct de vedere paleostratigrafic, presupunem c neurocraniul este contemporan cu celelalte fosile descoperite de noi n localitatea Movileni. Cercet rile vor mai dura o vreme, timp n care se mai pot afla informatii valoroase. ns cele preliminarii au fost foarte importante pentru Muzeul „Vasile Prvan”, ntruct ni se confirm unele teorii”, a ncheiat muzeograful Ursachi. Chiar dac n prezent fosila se afl doar n grija muzeului, nu si n proprietatea acestuia, exemplarul va fi expus si publicului brldean interesat de paleontologie si de descoperirea unor fosile bine conservate. Mai mult, dup finalizarea studiului asupra craniului, acesta va fi etalat n cadrul unei expozitii de mare anvergur, n care se doreste si angrenarea altor muzee din tar, care vor aduce piese de paleontologie la fel de interesante si valoroase.

Brladul descoperirilor de exceptie

Trebuie spus c, numai n ultimii ani, n zona Brladului au fost scoase la lumina zilei, dup milioane de ani, trei fosile extrem de valoroase, ceea ce demonstreaz, potrivit specialis- tilor n domeniu, c cercetrile pe aceste meleaguri sunt abia la nceput. Ultima descoperire a avut loc n luna ianuarie a anului 2006, cnd profesorul inginer geolog Gabriel Sava a gsit, ntr-un sit arheologic din localitatea Mnzati, fosilele strmosului rinocerului, exact n acelasi loc n care s-a gsit una dintre cele mai valoroase fosile din lume, respectiv strmosul elefantului (deinotherium gigantissimum). „Aceast descoperire pune n evident mai bine, dac era nevoie, c n zonele Perieni, Zorleni, Simila, Mnzati, Giceana si nu n ultimul rnd Movileni au existat paleoclimate favorabile dezvoltrii unor specii extrem de valoroase de vertebrate. Toate acestea completeaz imaginea evolutionist din zon. Strmosul elefantului, al rinocerului si cel al zimbrului arat clar faptul c Podisul Brladului nu este explorat n detaliu, ceea ce conduce la ideea c, n viitor, cercetrile n detaliu ar putea duce si la aflarea altor specimene valoroase”, ne-a declarat inginerul geolog Gabriel Sava.

Adrian Arnautu
Adriana-Cristina Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.