Revolutie la Termica

ntr-o alocutiune mai putin obisnuit, Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, a expus toate marile probleme ale SA Termica SA, societatea de productie si distributie a energiei termice n municipiul Vaslui. Plecnd de la numrul de beneficiari, aflat n continu scdere, si ajungnd la pierderile imense si costurile tot mai ridicate ale gigacaloriei, Pavl nu s-a ferit s pun degetul pe ran, ieri, n cadrul sedintei Consiliului Local. Alturi de o serie de msuri menite s redreseze societatea, primarul municipiului a anuntat c, foarte repede, componenta Consiliului de Administratie al societtii va suferi modificri. Concluzia lui Pavl ar putea fi sistetizat ntr-un mod foarte categoric si fr echivoc: „Asa nu se mai poate!”. n 2008, Termica a avut ntre 4.000 si 4.500 de apartamente pe care le deservea cu agent termic, pentru ca, n acest moment, numrul clientilor s nu depseasc 3.500. Asta n pofida strategiei de modernizare a productiei si distributiei prin care se urmreste scderea pretului de productie al energiei termice odat cu cel de distributie. O alt realitate asupra creia s-a oprit primarul este tocmai pierderea ncrederii vasluienilor n aceast societate. Pavl a enumerat sumele pompate n societate pe calea subventiilor acordate de Guvern, dar si din bugetul local. n 2007, Guvernul a alocat 3,22 milioane de ei ca subventie pentru cldur, bani care au luat drumul Termica, n vreme ce CL a plusat cu 4,09 milioane. n 2008, de la Guvern au intrat n societate 1,75 de milioane, n vreme ce din bugetul local au intrat 6,21 de milioane, pentru ca n primele dou luni ale acestui an subventiile de la Guvern s se ridice la 0,785 de milioane, iar de la CL la 1,03 milioane. „Cu tot efortul fcut de CL Vaslui prin alocarea unor sume exagerat de mari, situatia financiar a societtii s-a nruttit”, a spus Vasile Pavl.

Ce-i de fcut?

La sfrsitul anului trecut, situatia financiar a societtii se prezenta astfel: n vreme ce la capitolul venituri totale figura suma de 12,643 milioane, n dreptul cheltuielilor a fost trecut suma de 27,239 de milioane. Rezult o pierdere de peste 14 miliarde de lei. „Se observ c cheltuielile sunt de 2,15 ori mai mari dect veniturile, fenomen ngrijortor pentru o societate comercial”, a mai spus Pavl. Orict ar prea de neverosibile, aceste imense pierderi sunt usor de explicat, n conditiile n care, n 2008, de exemplu, societatea a produs 27.000 de gigacalorii, dar a vndut doar 13.000. „Producem si nu reusim s vindem”, a concluzionat Pavl. Acest lucru se ntmpl din cauza strii extrem de proaste n care se afl reteaua de distributie. Dat fiind faptul c piederile din ani anteriori se reporteaz an de an, n momentul de fat, pierderea total nregistrat de societate se ridic la nici mai mult nici mai putin de 43,685 milioane de lei, ceea ce reprezint mai bine de jumtate din ntregul patrimoniu al SC Termica SA. „Concluzia este c SC Termica SA nu si mai poate continua activitatea n conditii de mare consum de finante publice”, a spus primarul. Pentru a explica aceast situatie, Pavl a identificat o serie de factori att obiectivi, ct si subiectivi. Reducerea numrului de consumatori, costurile de productie mari si piederile mari n distributie sunt factorii obiectivi. Nepreluarea tuturor asociatiilor de proprietari, n pofida hotrrii CL, colaborarea defectuoas cu clientii, inventarierea cu mare greutate sau inexact a beneficiarilor, colaborarea slab cu societtile care au montat repartitoarele si slabul management al resurselor umane au fost cauzele subiective ale dezastrului financiar n care se gseste Termica. n aceste conditii, primarul a declarat transant: „Nu mi asum nici o responsabilitate!”. Pavl a propus o serie de msuri: continuarea investitiilor n zonele n care avem asigurate resurse (zona 13 Decembrie si zona Confectii), identificarea beneficiarilor si potentialilor beneficiari pentru iarna 2009 – 2010, efectuarea programului de revizii si reparatii nc din var, verificarea respect rii contractelor de ctre unittile care au montat repartitoare, colaborarea cu asociatiile de proprietari, ncasarea debitelor restante si o evident strict a veniturilor si cheltuielilor pe centrele de productie. „n aceste conditii, Termica nu mai poate functiona”, a conchis primarul Pavl, dup care a anuntat c va trimite materialul citit n sedinta CL Adunrii Generale a Actionarilor si c va schimba Consiliul de Administratie al societtii.

4 COMENTARII

  1. Nesimtitii s-au trezit dupa mai multi ani sa inventeze datorii cu toate ca lumea a achitat integral in momentul de bransarii, abtinand si adeverinte cu zero datorii.Oricum, chiar daca ar fi existat asemenea datorii, ar fi fost prescrise demult, termenul de prescriptie e de 3 ani, iar acestea sunt si de opt ani, la unele persoane.Astra e infractiune, ce incearca ei sa faca.Oricum…rusine, nesimtitilor!

  2. Domnilor,terminati dracului odata cu TERMICA !!! Puneti creierul sa gandeasca un sistem eficient de incalzire al orasului! Oare cate generatii vor mai trebui sa plateasca un sistem in paragina „mentinut
    in viata cu ajutorul aparatelor ” ????

  3. Domnule primar solutia pentru Termica este daramat tot si redat agriculturi terenu si cei 3500 de abonati sa le montati cate o centrala de apartament cu o rambursare a valori pe 2 ani si asa terminam cu mulsu vaci

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.