Rulmentii trimit un ntreg oras n haos

rulmentPanic printre sute de angajati ai SC Rulmenti SA Brlad: patronatul a anuntat c peste 1.400 de salariati ar putea fi trimisi fortat acas, ca urmare ca scderii drastice a productiei societtii. Comenzile pe care fabrica le primeste au sczut dramatic: cu 65% fat de media nregistrat n ultimele 7 luni. Nimeni nu mai cumpr, nimeni nu mai vinde, ns problema cea mai mare a celor peste 2.800 de munictori ai fabricii este c, n scurt timp, nu vor mai avea ce s pun pe mese. Ieri, ntr-o ncercare de dezamorsare a situatiei de aici, primarul Constantin Constantinescu, deputatul PSD Adrian Solomon si senatorul PD-L Vasile Pintilie au mers la fabric, n primul rnd pentru a afla ce a stat la baza deciziei patronatului, ntruct, n opinia lor, nu ar exista motive ntemeiate nici pentru trimiterea oamenilor n somaj tehnic, darmite pentru concedierea lor n mas, asa cum se aude. Dac problemele motorului economiei brldene cauzate de criz nu au fost un subiect tinut la sertar de administratia turc a fabricii, nu acelasi lucru se poate spune despre msurile pe care aceeasi administratie le-a luat pentru supravietuirea ntreprinderii. De ceva vreme, prin fabric s-a auzit c patronatul vrea cu orice chip s scape de aproape jumtate din cei peste 2.800 de angajati, pentru c nu ar mai putea sustine cheltuielile de personal. Initial, s-a avansat ideea c o parte dintre muncitori ar putea pleca acas n somaj tehnic, fiind pltiti doar cu 75% din venituri, pe o perioad determinat de timp, respectiv ntre trei si sase luni. Recent, ns, s-a auzit c cei ce vor pleca peste cteva zile n somaj tehnic ar putea rmne fr slujbe, n cazul n care societatea nu si va redresa, ntre timp, situatia financiar.

Probleme… fr probleme

Acum aproape o sptmn, reprezentantii PSD, prin vocea deputatului Adrian Solomon, anuntau c au reusit o performant greu de nchipuit pentru orice angajat al fabricii, initierea unei ordonante care avea menirea de a ajuta Rulmenti Brlad – ca de altfel si alte societti similare din tar – s treac mai usor peste recesiune. Era vorba despre dou msuri importante luate de stat: deducerea din contributia la fondul de somaj a sumelor reprezentnd pltile cu 75% din salariul de baz al angajatilor trimisi temporar la domiciliu si compensarea TVAului de ncasat cu cel de pltit. n acest fel, anunta PSD, fabrica urma s fie ajutat, urmnd ca disponibilizrile s fie evitate. Acum dou zile, reprezentanti ai sindicalistilor din unitate au luat parte, alturi de sindicalisti de la alte societti din tar, la o ntrunire cu ministrul secretar de stat Marius Lazr, pentru continuarea implementrii msurilor anti-criz propuse de Executiv n beneficiul societtilor mari si mijlocii care sunt afectate de recesiune. ntlnirea a fost facilitat tot de PSD. Rezultatele, din pcate pentru cei din fabric, s-au vzut abia ieri, cnd oamenii au tremurat de fric la auzul vestii c patronatul intentioneaz s trimit acas aproape jumtate dintre ei.

Sindicatul si vrejul de fasole

Tot ieri a devenit mai mult dect evident si interesul politicienilor brldeni pentru acest subiect exploziv. Ca urmare, n jurul orelor amiezii, la fabric s-au prezentat primarul Constantinescu, deputatul Solomon si senatorul Pintilie. Primii doi au afirmat c se afl la fata locului att pentru a-si arta sprijinul fat de oameni, ct si pentru a ncerca s afle care au fost criteriile ce au stat la baza deciziei patronatului de a trimite n somaj jumtate din fabric. Trebuie spus c acestia doi au recunoscut c au aflat despre situatia creat de la liderul de sindicat de la Rulmenti, n spet Mircea Mihai. Asta pentru c informat iile despre ce se ntmpl n interior nu mai rsufl att de usor n exterior precum se ntmpla cnd sef la sindicat era Toader Ariton, actualmente consilier local si membru PSD de putin timp. Se poate concluziona c soarta angajatilor fabricii este acum cunoscut doar de un numr limitat de persoane, apropiate patronatului, printre care se numr fr doar si poate si liderul de sindicat Mircea Mihai. O demonstreaz atitudinea acestuia, care, pe lng faptul c nu vrea n fel si chip s vorbeasc cu mass media, a interzis oricui are num rul su de mobil s l comunice altor persoane dect cele agreate de el. Si uite-asa muncitorii de la Rulmenti au ajuns s tremure de fric la auzul oricrui zvon! ntlnirea dintre patronat si reprezentant ii politici ai orasului si ai municipalittii nu se terminase pn la nchiderea editiei. Vom reveni cu detalii despre rezultatul discutiilor.

11 COMENTARII

  1. nu am vrut privatizare,asta a fost intresul sa se distruga tot in tara asta si nu acum cu criza,de la inceput cind unii si-au urmarit interesul,nu a fost bine sa ne pastram piata la rusi,au venit unii si au strigat fara rusi,acum am fi avut piata de desfacere dar noi ca prostii,dam materia prima ieftin afara ,si vind aia produsul finit la rusi ,si acumm toata lumea sriga de ce statul nu face nimic.Dar nu sa strigat ca statul este un prost administrator, sa privatizam ca va fi mai bine,si fiecare sa se gindeasca,cum sa se imbogateasca ,fiind liber sa ia initiativa in a se privatiza asi deschide o afacere.S-au dat fabricile pe mai nimic ca o se ne imbogateasca,dar astia care au cumparat au tras profit cat au putut,fiind scutiti de stat de diferite plati,pentru a ajuta oamenii,si tare ia mai durut de oameni si-au vazut sacii in car si unii au declarat faliment si hai pa……..

  2. Datorita politicii de-a dreptul idioate prestate de catre toti, dar absolut toti conducatorii nostri incepand din 1990 incoace, noi, romanii nu mai avem in tara unitati inalt productive care sa ne apartina si care sa aduca bani la bugetul statului. Toate aceste unitati au fost date aproape gratis strainilor, probabil contra unor spagi consistente, iar grosul profitului acestora s-au varsat in conturile actualilor patroni in banci sigure din strainatate. Statul roman nu a beneficiat de aproape nimic de pe urma acestor privatizari, singurii beneficiari au fost si sunt in continuare strainii care au preluat aceste unitati. In conditiile astea va mai mirati ca ne confruntam cu o criza, cu tot ce presupune asta ? Eu, nu !

  3. Bla ,bal ,bal cam asa suna minciunile urate care le zic cei de la conducerea societati SC RULMENTII SA ,de ce nu intreaba nimeni in anul 2001 la sfarsitu luni martie ce vanzari avea societatea la aceea vreme si cati angajati avea ,intrebarea nr 2 ce profit a avut Rulmentii la sfarsitul anului 2008 si cati angajati are ,intrebarea nr 3 unde sunt banii din profit pe anul 2001,2002,2003,2004,2005,2006,2007,2008 ( IN INVESTITII ?? CARE INVESTITII ?? IN UNGARIA ?? IN TURCIA ?? ,CAT LA SUTA MAI ESTE ACTIONR SC RULMENTII BARLAD LA CELE 2 FABRICI ?? ) sau mai bine intrebam care sunt actionarii principali din Ungaria si Turcia ??
    SI ACUM SA INCEPEM CRIZA ,CRIZA FRATI ROMANI ,HAIDE BOC INTRA IN JOC ,AJUTOR NU MAI PUTEM ,PE OAMENI CA SA II TINEM ,ORI NE DATI ,ORI VOI II LUATI ,SI DE EI NE LEPADATI .

  4. .sunteti niste turkleti iadioti. ducetiva si mai furati si din alta parte k aici ati furat destul. ati lasat jumate d oras sa moara d foame. HOTILOR!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Trebuie sa mergem la Podul Inalt si sa ne asezam in genunchi la statuie si sa spunem:”Hai Stefane, ca ne omoara turcii!”Au distrus totin Barladul asta, marea fabrica de rulmenti si vietile oamenilor.Niste ratati de turci care au venit sa faca bani de pe spinarea romanilor

  6. dl. politicieni si dragi personalitati a primariei. nu puteti face nimic. nu o mai scaldati atata asta e o sa murim de foame asa vrea guvernul nostru si presedindele care acuma este in wenkend la schi. UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE SA NE SCAPI DE HOTI SI LICHELE

  7. Au venit si numai au furat din Romania.Atat au stiut sa faca acesti tigani.Daca va uitati si la nul 2008 sa vedeti ce profituri au avut si in ceilalti ani si ce salarii de cacat le-au dat la oamenii de acolo va puneti mainile in cap.Niste ratati acesti turcaleti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.