La sfrsitul sptmnii trecute, pe site-ul Ministerului Snttii (MS) a fost publicat un nou Ordin privind Regulamentul de organizare si functionare si structura organizatoric a directiilor de sntate public judetene. La Vaslui, ca si cazul vechiul ordin, noul regulament nu va putea fi aplicat „n spiritul si litera legii” dintr-un motiv ct se poate de simplu: nu este cu cine! Mai exact, lipseste personalul, desi Directia de Sntate Public (DSP) este unul dintre cele mai importante servicii descentralizate, avnd rolul de a monitoriza si evalua ntregul sistem medical din judet, de a implementa politicile nationale, de a supravegea starea de sntate a populatiei, de a identifica problemele si de a interveni prompt n situatii de sntate public sau n situatii de urgent. Astfel, este evident c importanta major a acestui serviciu nu poate fi contestat. Si totusi, regulamentele, vechi sau noi, sunt greu de aplicat, iar partidele politice aflate la putere nu prea au cum s-si „planteze” oamenii n functiile de conducere disponibile. Functiile vacante nu pot fi ocupate dect de medici, iar acestia, ntr-o majoritate coplesitoare, prefer s-si practice meseria. Uimitoare, pentru unii, sefia DSP Vaslui, unde, de peste trei ani de zile, se afl la crm dr. Luminita Costache. Nimeni nu se astepta ca o numire „de conjunctur” s fie att de… stabil n timp. Se anunta un interimat de scurt durat, dar, pe parcursul mai multor luni de zile, la concursurile organizate pe post nu s-a prezentat nimeni… Poate s-ar fi gsit doritori, dac nu ar fi existat cerinta obligatorie fiind ca cel care candideaz s fie medic cu cel putin cinci ani vechime n specialitatea sa. Timp ndelungat, partidele aflate la putere au „curtat” mai multi medici. Rnd pe rnd, acestia au refuzat „onoarea” unei astfel de functii. Noul Regulament prevedere n organigram nu mai putin de sase functii de conducere: director executiv, director executiv adjunct pe probleme de sntate public si programe, director executiv adjunct financiar/contabil, director executiv adjunct pe probleme de control n s- ntate public, director executiv adjunct pe probleme de asistent medical si un medic sef al laboratorului. n conditiile n care membrii partidelor „se bat” pentru functii de conducere, la DSP Vaslui, mna politicului se dovedeste extrem de scurt. Si asta pentru c, obligatoriu, pentru cinci din cele sase functii se impun candidati din rndul medicilor.
Un motiv: lipsa oamenilor
Ei bine, acestia nu par deloc tentati de posturile actuale, sau viitoare, de la DSP Vaslui. Am discutat cu mai multi medici, din rndul celor care ar putea obtine unul functia de director de la DSP Vaslui, care este motivul pentru care nu sunt atrasi de acest post. Sub protectia anonimatului, specialistii ne-au rspuns cu sinceritate. Deosebite ca form, identice ca fond, rspunsurile au cuprins, n mare, aceleasi motive. Primul ar fi responsabilitatea urias care apas pe umerii directorului. „Suntem n momentul n care se desfsoar reforma sistemului de sntate si trebuie implementate toate modificrile care apar. Acest lucru nu se poate face fr un efort fizic intens, bazat pe o echip puternic”, ne-a declarat unul dintre medici, si astfel ajunge la al doilea motiv pentru care sefia DSP nu este rvnit: lipsa unei echipe de specialisti. n momentul de fat, la DSP Vaslui sunt angajat i trei medici, din care doi cu functie de conducere. n cadrul institutiei ar trebui s mai existe cel putin un medic de medicina muncii, unul de igien scolar, epidemiologi, igienisti, pediatri si chiar un urgentist. La DSP Vaslui nu sunt 11, nu sunt nici 8, si nici mcar 5 doctori. „Nu ai echip, nu ai cu cine s faci treaba si nici nu poti obtine rezultate”, spune un alt medic.
Alt motiv: lipsa banilor
Asa ajungem la cel de-al treilea motiv, care st de fapt la baza ntregii probleme: banii. Att medicii de la DSP, ct si directorul, sunt pltiti dup sistemul functionarilor publici n categoria crora se consider c intr. „Cine e nebun ca dup sase ani de facultate si dup rezidentiat s vin pe un post de functionar, cu foarte multe responsabilitti, cu un salariu brut de nici 10 milioane lei vechi? Pentru c n momentul n care te angajezi la DSP, legea interzice s faci grzi n spital sau s-ti practici meseria ntr-un cabinet medical individual. Deci, ti se taie orice posibilitate de a obtine un venit suplimentar celui de mizerie oferit. n plus, dac nu practici medicina timp de cinci ani, trebuie s o iei de la capt cu examenele, pentru a obtine dreptul de liber practic. Unde este avantajul?”, se ntreab un alt medic specialist. Rezervele vin si din faptul c nici mcar functiile de conducere nu sunt cu mult mai bine renumerate, beneficiind doar de acel indice de conducere de 50% din salariul de baz avut la numirea n functie. Si cnd aduni putin cu si mai putin, rezult c salariul brut al directorului de DSP nu depseste cu mult pe cel al unei asistente care lucreaz ntr-un spital. Si asta n conditiile n care veniturile unui medic se pot ridica, n functie de specialitate, vechime, grzi, undeva ntre 30 si 60 de milioane lei vechi.