Se dorea s fie o mn ntins fermierilor si cresctorilor de animale, n general, productorilor agricoli, dar risc s se transforme ntr-un esec. Din ce n ce mai multi steni spun c se vor da btuti n fata greoiului sistem de absorbtie a fondurilor europene, care i plimb si i ngroap n hrtii pe cei care vor s prind finantri europene. Mai grav este c pn si supervizorii – cei care trebuie s ajute pe steni s pun mna pe bani – par „ametiti” de numrul mare al hrtiilor necesare. „Dac m ajuta concret cineva, treceam peste birocratia asta si mi continuam initiativa. Dar nu m-a ajutat nimeni, nu am mai rezistat si am renuntat dup ce am cheltuit multi bani si timp pretios”, spune Victor Cobzaru, fermier dintr-o localitate nvecinat Brladului, care se consider unul dintre pgubitii Msurii 141, de sprijinire a fermelor de semi-subzistent. Msura care prevede subventionarea fermelor de semi-subzistent cu suma de 1.500 euro anual, timp de cinci ani, a bulversat lumea satelor. Pe lng proiect si planul de afaceri, oamenii sunt obligati s mearg la o adevrat „vntoare” de hrtii. A ptit-o si Victor Cobzaru, un mic fermier dintr-o localitate nvecinat Brladului, parte a comunei Grivita. El sustine c a fost primul din judet care a intentionat s beneficieze de prevederile Msurii 141. „Am avut un ndrumtor de proiect, n persoana doamnei inginer Georgeta Andronic. De la Vaslui, mi sa dat un opis (lista cu documente necesare la dosarul beneficiarului, n.r.). L-am respectat ntocmai si pn acum am mers cu dosarul de cel putin trei ori napoi la ei. Asta pentru c, de fiecare dat, parc n btaie de joc, mi s-a spus c mi mai trebuie nu stiu ce hrtie”, povesteste Cobzaru . Initial, i-au fost solicitate certificate de conformitate de la autorittile sanitar-veterinare, adeverinte de la primrii, care, la rndul lor, au trebuit completate. n tot acest du-tevino, doar 3 dosare au fost nregistrate ca fiind viabile, alte 60 fiind n lucru. De mentionat c, n judetul Vaslui, fermele de semi-subzistent predomin…
„Si-au btut joc de noi!”
Fermierii mai au ns timp pn la 27 februarie s depun proiecte pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare rural. n cursul anului curent, pe Msura 141 privind sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistent, vor mai avea loc alte dou sesiuni de depunere a proiectelor. Pn atunci ns… „Deja nu m mai intereseaz proiectul! Am decis s renunt, tocmai din cauza acestei birocratii. Mi s-a spus, la un momentdat, c mi-ar trebui societate ca s pot accesa aceste fonduri. Niste incompetenti! Nu se poate asa ceva! n Ghid se spune clar: persoan fizic autorizat! Am toate documentele, am cursuri de calificare n domeniul cresterii bovinelor, sunt mai mult dect informat n acest domeniu. Si ce am ptit!? Cei de la Vaslui si-au btut joc de noi! Aceste lucruri trebuie spuse, pentru a-i ajuta pe cei care se gndesc de-acum s procedeze ca mine. Trebuie spus c lipsa de profesionalism nu poate face dect ru”, a mai spus Victor Cobzaru.
Explicatii
n prezent, la Oficiul Judetean de Consultant Agricol (OJCA) Vaslui mai sunt alte 60 de dosare n lucru, fermierii fiind ajutati s-si realizeze planul de afaceri si proiectul. Principala cauz pentru care s-au declarat conforme foarte putine proiecte este, si n aceste cazuri, birocratia excesiv impus de ctre autoritti pe relatia cu fondurile europene. Cei care si-au depus documentatia au fost pusi din nou pe drumuri, pentru a obtine alte si alte acte si adeverinte. „O problem n realizarea dosarelor a fost c, pe parcus, s-au solicitat beneficiarilor si alte acte, cum ar fi o adeverint n care s se specifice c solicitantul si desfsoar activitate pe raza comunei unde a fcut planul de afaceri. De aceea, am fost nevoiti s trimitem oamenii din nou n teritoriu, pentru a solicita de la autorittile locale respectivele acte. Noi suntem o mn de oameni care procesm dosarele si avem dou centre de preluare la Husi si Brlad. Este un mare interes din partea populatiei pentru aceast msur si am avut discutii cu peste 250 de posibili beneficiari. ns, o parte din ei nu au ndeplinit conditiile cerute”, s-a explicat Traian Hulut, directorul interimar al OJCA Vaslui.
Drumul dosarelor
Dosarele sunt analizate la Directia pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) n vederea conformittii si se face un control n teren, pentru a verifica dac cele mentionate n cererea de finantare sunt reale. „Dosarele care sunt declarate eligibile sunt dirijate ctre Comisia National de Selectie, unde, dac solicitrile depsesc fondul alocat sesiunii de depunere, se face un punctaj de departajare. Dup ce sunt selectate, proiectele se ntorc napoi, iar beneficiarul este notificat n termen de 30 de zile s se nregistreze ca persoan fizic autorizat. Dac respectivele conditii sunt ndeplinite, fermierul va semna contractul de finantare, urmnd s primeasc suma de 1.500 de euro/an pe o perioad de cinci ani”, a explicat Merisor Jalb, directorul executiv adjunct al DADR Vaslui. El a adugat c, pentru buna desfsurare a sesiunii de depunere, sa fcut o campanie de informare n rndul lucrtorilor din agricultur. Au avut loc discutii cu sute de fermieri si s-a distribuit lista cu documentele necesare pentru realizarea dosarului. Trebuie spus c fondurile disponibile pentru Msura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistent” sunt de 47.607.740 euro, din care Guvernul sustine 20% iar Uniunea European diferenta. Suma maxim nerambursabil care poate fi acordat pentru finantarea unui proiect din cadrul Msurii 141 este de 1.500 euro/an/ferm de semi-subzistent.
Danut Ciobanu
Adrian Arnautu
Daca nu dati spaga cuvenita vatafilor de la judet ? Pai sunteti orbi ? In natura exista frecare , iar ca sa diminuezi frecarea trebuie sa ungi miscarea , asta este legea fizicii romanesti.