Pune cartile pe masa

Agentia National Antidrog a lansat o campanie de prevenire a consumului de alcool la locul de munc. Actiunea numit „Pune crtile pe mas” se desfsoar luna aceasta si se adreseaz persoanelor implicate ntr-o form legal de munc. n rndul populatiei cu vrsta peste 15 ani, n Romnia se nregistreaz un consum de 7,39 litri alcool pur/locuitor/an. Uniunea European este regiunea cu cei mai multi consumatori de alcool din lume, nregistrndu-se o medie a consumului de 11 litri de alcool pur/ locuitor/an. Beneficiarii directi ai campaniei sunt cei implicati ntr-o form legal de munc, n timp ce beneficiarii indirect i sunt reprezentati de profesionis tii din sistemul de protectie social si asistent a consumatorilor de droguri legale si ilegale. La nivel local, campania este implementat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui si Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortelor de Munc (AJOFM). Principalele activitti n cadrul campaniei vor consta n distribuirea n unitti economice, institut ii publice si private de afise si flyere ce contin un chestionar care are rolul de a-i ajuta pe beneficiari s-si verifice modul n care abordeaz consumul de alcool si de a-i atentiona asupra anumitor riscuri si probleme. Mesajului concret al campaniei este „Pune crtile pe mas!”, iar mesaje secventiale sunt: „Crezi c stii totul despre alcool?”; „Consumul tu de alcool se afl n zona verde?”; „Ce culoare are consumul tu de alcool?”; „Fr alcool pentru un loc de munc sntos si o viat sntoas!”. Rezultatele asteptate la nivel national de la aceast campanie constau n constientizarea efectelor consumului de alcool pentru cel putin 3% din totalul populatiei ocupate, antrenate ntr-o form de munc (n semestrul II 2008, rata de ocupare a populatiei cu vrsta de munc fiind de 59,7%, ceea ce reprezint 10.059.000 persoane), adic aproximativ 300.000 persoane informate, precum si propuneri de modificare a legislatiei n domeniu.

Romnia: 7,39 litri alcool pur/locuitor/an

Conform datelor Organizatia Mondial a Snttii (OMS) privind consumul de alcool n rndul populatiei cu vrsta peste 15 ani, n Romnia se nregistreaz un consum de 7,39 litri alcool pur/locuitor/an, sub media european si consumul din Olanda, Belgia, Italia, Grecia, Portugalia, Spania, Ungaria, unde se nregistreaz un consum de peste 9-10 litri/ locuitor/an. Studiul national privind cunostintele, practicile si atitudinile populatiei generale (15-64 ani) n legtur cu consumul de droguri (ANA 2007 si ANA 2004) evidentiaz urmtoarele tendinte ale consumului de droguri de-a lungul vietii, n diferite categorii de populatie si functie de variabila sex:
O scdere a prevalentei consumului de alcool la categoria de vrst 25-34 ani, sex M, de la 94.8% (2004) la 92,8 % (2007).
O crestere a prevalentei consumului de alcool la categoria de vrst 25-34 ani, sex F, de la 73,7% (2004) la 82,9% (2007). Prevalenta consumului de alcool de-a lungul vietii n categoria de vrst mentionat a sczut de la 89% (2004) la 83,4% (2007).
La categoria de vrst 35-44 ani, se constat o scdere a prevalentei consumului de alcool de-a lungul vietii de la 91,1% (2004) la 84,7% (2007). Secvential, pe categoria sex se constat o scdere.
La categoria de vrst 45-54 ani se manifest o scdere a prevalentei de la 88,4% (2004) la 86,5% (2004). Datele din cele dou anchete (2004 si 2007) conduc la concluzia c, pe ansamblul populatiei, consumul de alcool a sczut aproximativ cu cinci procente pentru toate perioadele de referint. Categoriile vulnerabile n ceea ce priveste asocierea dintre consumul de alcool si statutul ocupat ional, aceasta este intens statistic semnificativ pentru persoanele angajate comparativ cu restul categoriilor (somer, elev, student, pensionar, liber profesionist). O alt asociere intens este observat ntre consumul de alcool si nivelul socio – economic, persoanele cu venit ridicat avnd o probabilitate mai mare de a consuma alcool dect populatia cu venit sczut. Aceeasi analiz, n functie de statutul marital, indic faptul c subiectii cstoriti prezint un risc relativ de a consuma alcool dect cei necstoriti. Intens statistic semnificative sunt si asocierile dintre consumul de alcool si nivelul de studii al intervievatilor si dintre consumul de alcool si statutul de fumtor, consumul de alcool n populatia de fumtori fiind mai ridicat. Nu au fost observate asocieri statistic semnificative ntre consumul de alcool si urmtoarele variabile: mrimea localitt ii si etnie.

Uniunea European: 11 litri alcool pur/locuitor/an

Uniunea Europeana este regiunea cu cei mai multi consumatori de alcool din lume, nregistrndu-se o medie a consumului de 11 litri de alcool pur/ locuitor/an. Se estimeaz, lund n considerare si consum nenregistrat (casnic), c aceast valoare se ridic la 15 litri de alcool pur/ locuitor/an. n ultimii 40 de ani s-a nregistrat, de asemenea, o uniformizare a nivelului consumului de alcool, cu cresteri n centrul si nordul Europei si o scdere considerabila n sudul Europei. Desi consumul nenregistrat este dificil de msurat, se constat c valorile cele mai mari se nregistreaz n Europa de Est (mai precis, Bulgaria, Polonia si Slovenia), unde este estimat la 5 litri/adult / an. Considernd toate formele de consum (nregistrat si nenregistrat), un adult n trile UE bea n medie 13 litri de alcool pe an. La nivel european: 44% reprezint consum de bere, 34% consum de vin si 23% buturi alcoolice distilate. n comparat ie cu nivelurile de consum, se estimeaz c 23 milioane de europeni (5% brbati, 1% femei) sunt dependent i de alcool. Conform statisticilor din raportul „Alcoolul n Europa: O problem de sntate public”, anual peste 115.000 de persoane mor din cauza alcoolului. O medie absolut de 7,4% dintre decesele premature si afectiunile de sntate, precum si o alta, de 2.000 de omucideri, apar n statistici tot din cauza alcoolismului. De asemenea, alcoolul cauzeaz anual aproximativ 60.000 de nasteri premature.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.