nscriindu-se n „trendul” national, european, mondial si, cine stie, poate chiar universal, judetul Vaslui a intrat cu „elan patriotic” n zodia crizelor. Dintr-o criz financiar care a aruncat n aer piata creditelor si a blocat numeroase afaceri, n ultimele zile, suntem pe cale s intrm si ntr-o criz energetic. Primii care vor avea de suferit de pe urma rationalizrii sau chiar opririi alimentrii cu gaze naturale vor fi tot agentii economici. O solutie de avarie, n cazul n care rusii nu dau repede drumul la robinetul de gaze, este trecerea consumatorilor industriali pe combustibili alternativi. Usor de zis, ns imposibil de fcut, pentru multi dintre operatorii economici, care au capacittile de productie racordate la gazul metan. De altfel, ca un fcut, de la introducerea situatiei de urgent, pretul pcurei a crescut, peste noapte, cu 20%. Mai exact, de la 252 dolari, la 301 dolari tona. n acest context, cele dou crize conjugate (financiar si energetic) nu vor face dect s creeze conditiile pentru adevrata criz economic. n ciuda optimistilor care sustin c judetul Vaslui nu este si nici nu va fi afectat de vreo criz, consecintele asupra vetii social-economice din aceast zon vor fi dramatice. Actuala criz a gazelor era ultimul „bobrnac” de care mai avea nevoie industria local. Rmas fr gazul din Rusia, sistemul national de distributie d semne clare de oboseal, iar primii sacrificati vor fi agentii economici. De altfel, n declaratiile autoritt ilor din ultimele zile se precizeaz c principala directie de actiune este protejarea milioanelor de consumatori casnici. „Nu vor avea de suferit nici grdinitele, nici scolile sau spitalele. n industrie pot aprea probleme, doar dac media temperaturilor scade sub minus 15 grade”, au precizat reprezentantii Ministerului Economiei. Conform datelor oficiale, n acest moment, Romnia si poate asigura necesarul zilnic din productia intern de gaze, precum si din rezervele stocate n depozite. n concluzie, gazul rusesc era foarte important n mentinerea presiunii de furnizare din sistem si aprovizionarea marilor consumatori industriali din tar. n aceste conditii, dac se va ajunge la o criz sever n alimentarea cu gaze, aceasta se va manifesta preponderent n rndul operatorilor economici, care vor suferi de pe urma rationalizrii sau chiar sistrii alimentrii cu gaze.
„Alternativa”: combustibilii alternativi
n prezent, majoritatea agentilor economici din judet ul Vaslui functioneaz pe gaze naturale. Reconversia capacittilor de productie s-a petrecut n timp, fiind influent at de o serie de factori obiectivi: cderea productiei de crbune; respectarea normelor europene cu privire la protejarea mediului si eliminarea surselor de poluare. Avertizarea transmis operatorilor din industrie, s apeleze la combustibili alternativi, este greu, dac nu imposibil de realizat. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, a precizat c, n acest moment, unittile economice nu au posibilitatea de a trece pe combustibili alternativi, iar marile dificultti nc nu au nceput. Pentru a iesi din criz, resursele de gaze romnesti trebuie gestionate cu mare atentie, iar societt ile de profil trebuie s si mreasc extractia zilnic. De asemenea, pentru mentinerea n bun stare de functionare a sistemului, va trebui redus alimentarea cu gaze a marilor consumatori, iar n condiitiile n care temperaturile sczute se vor mentine, colosii industriali s fie opriti. „n prezent, asistm la o mare presiune politic din partea Rusiei, pentru care pltesc n special trile mici din zon. Pn acum, marile proiecte de aprovizionare cu gaze naturale trebuiau finalizate, ns unele tri europene, cum ar fi Germania, nu joac corect”, a spus Ionel Constantin. El a adugat c, dac lum n considerare si faptul c rezervele de gaze au fost concesionate unor companii strine, trebuie s ne asteptm la greutti foarte mari n economie.
Cine mai cotizeaz la buget?
Cu tot „tacmul” de rsturn ri de situatie n cazul crizei gazelor, nu trebuie uitat c bugetul de stat este alimentat cu taxe si impozite de ctre mediul privat. Tocmai de aceea, societtile trebuie s aib garantii n ceea ce prives te alimentarea constant cu gaze, pentru a-si putea face planurile de afaceri si a men- tine n activitate diferitele linii de productie. Numai astfel, angajat ii si vor primi n continuare salariile, cu care s achite utilittile, obligatiile financiare, alimentele etc. „Din nefericire, startul este pierdut de toti. Sunt multe persoane care sustin c judetul Vaslui nu va fi afectat de criz, de parc noi am tri pe Lun. ns greul nu va ncepe acum, ci n toamn”, a conchis Ionel Constantin.