Infertilitatea este o boala

Zeci de femei din ntreg judetul Vaslui sustin Grupul de initiativ „SOS Infertilitatea – Infertilitatea este o boal”, care ncearc s responsabilizeze autorittile n vederea finantrii reproducerii asistate medical. Demersul are ca argument legislatia din mai multe tri ale Uniunii Europene, n care statul sustine, din impozitele si taxele pltite de cetteni, pn la sase ncercri de fertilizare. n Romnia, nu exist un cadru legislativ care s reglementeze acest domeniu, dar initiativa este sprijinit si de parlamentari, unul dintre cei care au declarat c vor sustine modificrile legislative n acest sens fiind senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru. „M-am aliat acestui grup si initiativei Infertilitatea este o boal pentru c foarte multe dintre noi, femeile, ne confruntm cu aceast problem grav, care este infertilitatea. Am constatat personal c femeilor care se confrunt cu dificultti n a obtine o sarcin pe cale natural nu li se ofer sprijin din partea statului pentru investigatii si tratament, desi suntem si noi cetteni pltitori de taxe si impozite, iar infertillitatea este o boal recunoscut de ctre Organizatia Mondial a Snttii”, spune Lcrmioara M., din Vaslui. n prezent, cettenii romni trebuie s plteasc integral, pe cont propriu, o procedur medical de tip inseminare artificial (IA) sau fertilizare n vitro (FIV), inclusiv analizele preliminare si medicamentele aferente. Costurile acestora sunt uriase n raport cu veniturile medii ale unei familii din Romnia. De exemplu, pretul global al unei tentative de FIV variaz ntre 1.400 si 3.000 euro, n functie de spital si de procedura sau medicatia prescris. O parte dintre aceste medicamente au fost introduse, din august 2008, pe lista de medicamente compensate cu 50%, dar nu se pot elibera dect pentru infertilitate feminin din motive hormonale, ceea ce reprezint o msur discriminatorie fat de persoanele suferind de infertilitate din alte cauze. Procedura de acordare a acestor ctorva medicamente este att de greoaie si de birocratic, cu dosare stufoase si prezentare n fata unor comisii, nct, pn n prezent, nici o persoan din Romnia nu a putut obtine aceast compensare, fapt confirmat de Ministerul Snttii. „Cuplurile care urmeaz proceduri de reproducere asistat medical ar trebui s aib acces n egal msur, nediscriminatoriu, la medicamentele compensate, indiferent de motivul infertilittii. Posibilitatea de a avea un copil nu trebuie s reprezinte un lux”, spune Viorica P., o alt persoan din Vaslui diagnosticat de medici ca „infertil”.

O problem de sntate public

Din pcate, nefiind considerat o boal, nu exist nici evidente clare ale vasluiencelor aflate n aceast situatie. Numrul lor nu este ns deloc de neglijat. Personal, cunosc cel putin opt femei aflate ntr-o astfel de situatie. Unele dintre ele au fcut eforturi disperate, au cheltuit sute de milioane de lei pentru a putea avea un copil. Altele, crora posibilittile materiale nu le-au permis nici mcar s ncerce astfel de tratamente, pltite, s-au mpcat cu ideea. Toate sunt de acord c infertilitatea este o boal pe care cei abilitati o ignor. n trile Uniunii Europene exist o legislatie clar referitoare la sntatea reproducerii. Pe lng aspectele etice si de protejare a embrionului foarte clar reglementate, n ceea ce priveste costurile procedurilor necesare pentru reproducerea uman asistat, acestea sunt incluse n programele de sntate public. n aceste tri, n numele solidarittii sociale, statul sustine din impozitele si taxele pltite de cetteni, inclusiv de ctre cei afectati de infertilitate, pn la sase ncercri de fertilizare in vitro sau inseminri artificiale per cuplu. n Romnia nu exist un cadru legislativ care s reglementeze acest domeniu att de sensibil.

15% din cupluri sunt infertile

Grupul de initiativ „SOS Infertilitatea” a ntocmit o petitie pe care a naintat-o mai multor organe administrative. „(…) Solicitm reglementarea legal n Romnia a reproducerii umane asistate medical si introducerea procedurilor de reproducere uman asistat n programele nationale de sntate (astfel nct costul unui anumit numr de proceduri s fie suportat de la bugetul asigurrilor sociale de sntate, asa cum se ntmpl de mult vreme n majoritatea trilor europene), precum si reformularea normelor de aplicare a legislatiei existente referitor la medicamentele compensate, astfel nct s fie facilitat accesul la ele tuturor cuplurilor care urmeaz procedurile de reproducere uman asistat. V reamintim c Rezolutia Parlamentului European din 21 februarie 2008 privind viitorul demografic al Europei prevede: Parlamentul European „subliniaz faptul c rata infertilittii este n crestere, atingnd n prezent aproximativ 15% din cupluri. Prin urmare, invit statele membre s garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament mpotriva infertilittii”, se arat n petitie. Aceasta a fost naintat si parlamentarilor romni, unii dintre acestia artndu-si disponibilitatea de a sprijini demersurile fcute pentru a recunoaste infertilitatea ca boal. „Sunt de acord cu cei care consider boal imposibilitatea de a avea un copil. Este clar c intervine o disfunctionalitate a organismului, care afecteaz toate aspectele vietii de cuplu. Nu pot dect s sustin demersurile acestui grup de initiativ, mai ales n contextul n care n Romnia se nregistreaz o scdere demografic evident. De aceea, dac se va emite o lege privind tratamentrul gratuit al infertilitt ii, o voi sustine”, a declarat Doina Silistru, senator PSD de Vaslui, creia i-a fost naintat petitia.

28 COMENTARII

  1. Felicitari pentru sustinerea initiativei grupului „SOS Infertilitatea”! D-na Silistru, asteptam fapte. O initiativa legislativa in acest domeniu va aparea curand, cu siguranta. Si daca nu va prevedea „tratamentrul gratuit al infertilittii” eu ma bazez sa sustineti ceea ce ati promis. Este nevoie (si) de asta in Romania anului 2009. Criza cuplurilor infertile dureaza de ani buni si ei nu-si pot permite decat sa lupte in continuare.

  2. Intr-adevar infertilitatea este o boala, din ce in ce mai multe familii tinere se confrunta cu ea. Si noi ne numaram printre cei 15%, ne chinuim de aproape 5 ani sa facem un copilas pe care ni-l dorim din tot sufletul. Am facut tot felul de investigatii, tratamente hormonale, ecografii, analize, interventii chirurgicale, inseminari, nu mai vorbesc de bani cheltuiti pe drumurile pana la Bucuresti, noi fiind din alt oras. Este un efort financiar foarte mare, insa nu putem sa asteptam sa treaca timpul si sa nu facem nimic. Probabil ca urmatorul pas va fi fertilizarea in vitro, insa nu stiu cand o sa ne-o putem permite. Multumim doamnei senator Silistru pentru sprijinul promis. Sa ne ajute Dumnezeu tuturor sa ne implinim visul de a deveni parinti.

  3. Va multumin mult ! In sfarsit cineva afla de cat de multi oameni , cupluri din Romania se confrunta cu aceasta boala, infertilitatea.

    Va multumim ! Cine deja are copii , si Doamne fereste , copiii lor se vor confrunta cu asa ceva , din pacate , abia atunci va intelege totul.

  4. Multumim dnei Silistru pentru sprijin.
    Nu mai suntem asa de tineri . La noi problema este daca imi este permisa ac. exprimare la sot .Un Fiv nereusit nu stim ce o sa mai urmeze.Cu Dumnezeu inainte!

  5. Sper ca lumea sa inteleaga cat de mult suferim cuplurile cu infertilitate…..fizic, moral, psihic,material.Eu deja am o alta viata fara bb….una depresiva.Si totul ca nu imi pot permite sume asa mari pt FIV.Poate ca cineva ne va auzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.