Patriotism cu burta goala

pastramaStoparea crizei economice prin ndemnul de a consuma numai produse romnesti este cel mult un vis frumos. Dac ar fi s mncm ct mai „patriotic”, cel mai probabil am muri repede de foame. Marile magazine gem de alimente de import, iar retetele traditionale, care ar putea avea un mare succes, nu sunt aprate de nimeni. n judetul Vaslui, doar un singur agent economic s-a hotrt s-si nregistreze preparatele din carne, asa c viitorul nu sun deloc bine. Pe lng dezinteresul productorilor si procesatorilor, singurul oficiu din tar, nfiintat special pentru atestarea produselor traditionale, nu functioneaz. n acest timp, piata rmne deschis pentru tot felul de mrci alimentare, mai mult sau mai putin originale, iar agentii economici au numai de pierdut. n primul rnd, se rateaz oportunittile de desfacere a mrfii si se permite altor operatori, mai practici, s preia fr nici un risc denumirea produsului. Alturi de productori, sunt lezati n intereselor lor si consumatorii. Pe lng faptul c mnnc un preparat din carne si simte n gur gust de… paie, clientul plteste si bani frumosi pentru retete asa-zis „ecologice”. ndemnul „patriotic” de a cump ra produse romnesti pentru salvarea economiei nationale rmne doar o vorb goal. Marile lanturi de magazine continu s se aprovizioneze cu produse alimentare din import, pe fondul lipsei de produse autohtone. Mai mult, pe lng faptul c agricultura nu reuseste s acopere consumul intern, produsele traditionale nu sunt protejate ctusi de putin de tot felul de „plagiaturi”. n judetul Vaslui, un singur operator economic a iesit s lupte cu alimentele din strintate, care ne invadeaz buctria. Mai exact, singurele omologri ale unor brenduri vasluiene autentice au avut loc n luna iunie 2008, cnd au fost nregistrate ca mrci recunoscute sase preparate din carne. Din acel moment, nimeni nu a mai miscat nimic pe frontul amplu al concurentei, ca si cnd prin satele noastre nu a mai supravietuit nici un produs original. Astfel, nu este de mirare c, nzestrati cu o asemenea „artilerie” format din cteva bucti de muschi si slnin afumat, mult asteptatul dezghet al consumului de produse autohtone s ntrzie. Si, pentru ca aceast comedie s fie total, Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romnesti, cu sediul la Brasov, singurul de acest fel din tar, nc nu functioneaz, desi a fost nfiintat la jumtatea lunii septembrie 2008. n rstimp, productorii individuali sau procesatorii care s-au interesat despre modalitatea n care care se obtine o atestare au primit doar… informatii. Viorel Buhescu, consilier acreditare n cadrul Direc- tiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, a precizat c, n acest moment, se poart discutii cu un alt agent economic local si urmeaz ca alte cinci produse traditionale s fie nregistrate. Este un pas nainte, dar… nc nu tine de foame.

Oportunitti sunt. Rezultate…

Paleta de oportunitti pentru productorii sau procesatorii vasluieni de a se impune pe piat cu mrci nregistrate este extrem de ampl. Este vorba despre preparatele din lapte, gemurile, produsele de panificatie, mierea de albine, dulceturile si toate celelalte produse agricole si alimentare care nu se mai fac n alte regiuni. Recunoscuti ca unici productori si cu posibilitatea protejrii produsului la nivel european, agentii economici ar putea vinde mult mai usor, asigurndu-si resursele financiare necesare. Pe de alt parte, lipsa atestrii produselor traditionale are consecinte extrem de negative. n primul rnd, se va fabrica pe band rulant, ns fr segmente de piat sigure n vederea desfacererii productiei. „n momentul n care cumprtorul are indicat ia c produsul este atestat si verificat ca atare, va cumpra fr nici o retinere. Oamenii sunt foarte interesati de alimentele care sunt curate si au gustul ca odinioar”, a spus Viorel Buhescu. Un alt risc este c si alti operatori din domeniu pot fabrica si comercializa fr nici o problem, sub o denumire care nu le apartine. n acest caz, se compromite produsul si, implicit, se reduce considerabil puterea de penetrare pe pietele externe.

Gustul UE: fr chimicale si alte „ingrediente”

Specialistii din cadrul DADR Vaslui precizeaz c multe initiative de atestare a produselor traditionale nu se materializeaz deoarece solicitantii trebuie s aib un statut juridic clar precizat. De asemenea, respectivele produse propuse spre atestare trebuie s fie preparate fr a se folosi anumiti conservanti, aditivi alimentari, nitrati etc. Alimentele trebuie obtinute din materii prime traditionale, trebuie s prezinte o compozitie sau un mod de prelucrare traditional, care s le diferentieze clar de alte produse similare, apartinnd aceleias i categorii.

1 COMENTARIU

  1. Cei de care amintiti sunt mai mult procesatori decat producatori . Aproape toata carnea de porc este importata la 1,1-1,3 E/kg , dar preturile de vanzare a produselor finite sunt exagerat de mari ( ex. – 1 kg de urechi de porc = 10 lei , 1 kg de oase aproape goale este 16 lei . Daca acesti procesatori ar vinde numai 10 kg pastrama cu 40 lei/kg , scot bani pentru tot porcul – celelalte preparate ar trebui sa fie moka . Facand calculele pentru restul carnii de pe porc , procesatorii scot profituri URIASE . Acelasi calcul si la lapte – de la taran il cumpara la 0.7 lei/litru si la vanzare ajunge o apa colorata la peste 4 lei/litru iar preparatele sunt exagerat de scumpe – unt , cascaval , iaurt , samd . Poate scaderea vanzarilor ii vor determina sa reaseze preturile . Oricum in toata Europa preturile la produse alimentare sunt de 2-3 ori mai mici . De ce credeti ca s-au grabit sa intre pe piata romaneasca retaileri gen Cora , Metro, Auchan , Real , Selgros – hipermarketuri cu profituri imense ? Si-au gasit prostii !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.