Reabilitat printr-un proiect transfrontalier, Ansamblu Monumental „Podul Înalt” va fi inaugurat odată cu Festivalul „Vasluiul Medieval”

Reabilitat recent în cadrul unui proiect transfrontalier finanţat cu fonduri europene şi derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui, Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani, comuna Muntenii de Jos va fi inaugurat odată cu cea de-a doua ediție a Festivalului „Vasluiul Medieval”.


„Am hotărât să ne mutăm acolo şi să organizăm o tabără medievală pentru iubitorii acestui fragment de istorie, valorificând astfel acel ansamblu monumental de la Băcăoani. Sperăm ca festivalul nostru, pe care îl pregătim de ceva vreme, şi colegii mei sunt implicaţi toţi în această activitate, să fie de bun augur. Ar fi fost mare păcat ca ceea ce reprezintă Podul Înalt să rămână uitat în negura istoriei”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui. Ea a arătat că bugetul de anul acesta al festivalului se va ridica la aproximativ 80.000 de euro.

Iulian Lazăr, primarul comunei Muntenii de Jos, a arătat că organizarea evenimentului la „Podul Înalt” este foarte importantă pentru comunitatea locală.

„Pentru noi, cei de la Muntenii de Jos, este o onoare faptul că acest complex monumental este amplasat pe teritoriul comunei noastre. În acea zonă a avut loc cea mai mare bătălie terestră a Evului Mediu din lume. Suntem mândri, comunitatea din Muntenilor de Jos are obârşie, are identitate. De aceea, vom lucra în parteneriat cu Muzeul judeţean, cu Consiliul Judeţean, pentru că trebuie să fie frumos la Muntenii de Jos”, a spus Iulian Lazăr.

Așa cum au arătat organizatorii, festivalul va debuta în municipiul Vaslui, cu parada costumelor medievale, care va parcurge traseul Crucea Gării – Centrul Civic. Activităţile vor continua apoi cu inaugurarea Ansamblului Monumental de la Băcăoani, iar pe parcursul celor trei zile de desfăşurare vor avea loc expoziţii, manifestări artistice şi ateliere de armurărie, fierărie, pielărie şi monetărie medievală.

„De asemenea, va fi deschis Târgul meşteşugarilor ”Popasul artizanilor”, unde vor fi puse la vânzare cele mai interesante produse realizate din materiale naturale. La locul desfăşurării festivalului va avea loc o tabără medievală. Cavalerii vor campa timp de trei zile, în care copiii şi toţi cei interesaţi vor descoperi cele mai palpitante poveşti despre luptele şi armele folosite în confruntările din timpul marilor voievozi. Şi anul acesta, va fi reconstituită o luptă medievală, cum a fost cea de la Podul Înalt, în care ”moldovenii” şi ”otomanii” vor reda o scenă autentică a bătăliilor sângeroase din trecutul îndepărtat. Copiii vor putea participa la diferite ateliere creative, care le vor stârni imaginaţia şi le vor da ocazia să îşi dezvolte abilităţile. O noutate va fi ”Târgul de bunătăţi”, la care cei mai pricepuţi bucătari vor găti, după reţete vechi, bucate tradiţionale pentru pofticioşi”, au transmis organizatorii.

Pe durata desfăşurării festivalului, Consiliul Județean Vaslui va asigura transport gratuit pentru vizitatori, pe ruta Centrul Civic – Ansamblul Monumental „Podul Înalt” din Băcăoani şi retur, cursele urmând să fie din oră în oră. Măsura a fost luată şi ca urmare a faptului că în zona ansamblului de la Podul Înalt nu sunt suficiente locuri de parcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.