A treia ediție a Festivalului de Folk „Ion Chiriac”

În acest sfârșit de săptămână, sâmbătă, 15 iunie, la Muntenii de Jos, și duminică, 16 iunie, la Ghermănești, va avea loc cea de-a III-a ediție a Festivalului Folk „Ion Chiriac” dedicat artistului vasluien trecut în neființă în urmă cu câțiva ani.

În urmă cu trei ani, pornea la drum Festivalul de muzică folk ION CHIRIAC, cu profesorul Romică Brunchi, director al Căminului Cultural Podul Înalt din Muntenii de Jos, ca şi iniţiator, parteneri organizatorici fiind Primãria comunei Drânceni, Consiliul Judeţean Vaslui si Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui. 

„Stimați cetățeni ai comunei Drânceni, la inițiativa bunului nostru prieten, Romica Brunchi, am hotărât ca, împreună cu Consiliul Județean Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, să organizam la Ghermănești, în prima duminică a lunii iunie, Festivalul de Folk „Ion Chiriac”. Inițiativa noastră se naște din dorința de a-l omagia pe solistul Ion Chiriac, care s-a născut în satul Ghermănești, acolo unde, împreună cu fratele său, Gelu Chiriac, și-a început activitatea, sub îndrumarea profesorilor Toader Lemnaru și Anton Gheorghe Irimia. Considerăm că avem o datorie față de omul care a iubit, a cântat și a rămas în aceste locuri, alături de oamenii lângă care s-a format și a evoluat, formând, la rândul său, generații de copii, în spiritul respectului și dragostei pentru muzica folk. Vrem ca și tinerii din comuna lui natală să nu îl uite și să îi urmeze exemplul, să reînviem mișcarea culturală muzicală, apărută și dezvoltată în anii ’80 în comuna Drânceni”, transmitea, în 2022, Primăria Drânceni.

„L-am cunoscut pe Ion Chiriac, pe care l-am prețuit foarte mult pentru ceea ce a realizat prin muzică. Sunt convins că prin acest festival, tinerii participanți vor eterniza cântecele lui Ion Chiriac. Instituția noastră a susținut și va susține proiectele legate de creația lui Ion Chiriac. Consider că avem o datorie morală față de omul care a iubit și a cântat muzica folk, pentru a dezvolta acest gen muzical de o sensibilitate artistică aparte”, a declarat Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

Concursul propriu-zis va avea loc sâmbătă, 15 iunie, la Centrul Cultural „Podul Înalt” Muntenii de Jos, iar Gala Laureaților este programată la Ansamblul monumental de la Băcăoani, sâmbătă seara, urmând ca recitalul laureaților și a unor invitați speciali să aibă loc la Ghermănești, pe 16 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.