Bârladul, gazda unei noi ediții a „Turneului corturilor”

În week-end, câteva echipe de rugbiști old boys din Bârlad, județele Iași, Suceava, Vrancea și Galați, dar și din municipiul București și Chișinău, Republica Moldova, își vor da întâlnire la Bârlad, în cadrul celei de-a IX-a ediții a „Turneului corturilor”. Printre acestea se numără: „Dacii liberi” Iași, „Prietenii rugbyului din Bucovina” Suceava, „Fiii Vrâncioaiei” Focșani, „Moși viguroși” Chișinău (Republica Moldova), „Old Balls” Bârlad, etc..

În acest an, evenimentul sportiv îl va omagia pe fostul mare jucător bârlădean Ovidiu Tonița (43 ani), supranumit de presa franceză „Autobuzul din Carpați”, grație gabaritului impresionant (195 cm și 107,5 kg), singurul român care a participat la cinci ediții consecutive ale Cupei Mondiale de Rugby (1999, 2003, 2007, 2011 și 2015) și al doilea din lume, după samoanul Brian „The Chiropractor” Lima, selecționat, de asemenea, la cinci ediții ale competiției internaționale.

Cea de-a noua ediție a «Turneului corturilor» va avea loc sâmbătă, 1 iunie, pe Stadionul «Rulmentul» din Bârlad. Ca și în anii trecuți, foști jucători și pasionați de rugby trecuți de a doua tinerețe se întâlnesc pe teren, în «Orașul rugby-ului» și își vor măsura forțele într-o competiție dedicată din acest an «Autobuzului din Carpați», Ovidiu Tonița. Echipe de veterani din Chișinău, Iași, Suceava, Focșani, Tecuci, București și Bârlad se vor înfrunta la această ediție a competiției, ocazie cu care vor fi invitați să ia parte și jucătorii care au câștigat Cupa României în anii 1986-1987 și cărora li se vor înmâna diplome și sticle de vin personalizate”, ne-a declarat Valentin Cotoranu, unul dintre componenții echipei de veterani „Old Balls” Bârlad.

În ceea ce-l privește pe Tonița, celebrul rugbist s-a născut în Bârlad pe 6 august 1980 și a început cariera în adolescență, când juca rugby ca amator. A fost remarcat repede și, la 19 ani și câteva luni, își făcea debutul internațional, participând ca rezervă a echipei naționale la Cupa Mondială din 1999. Apoi s-a mutat în Franța, unde a jucat la echipele FC Grenoble (2001-2002), Biarritz Olympique (2002-2004), Perpignan (2004-2012) și US Carcassonne (2012-2014), alături de Perpignan devenind campion al Franței în 2009. În 2014-2015, a activat la Aix-en-Provence, tot în Hexagon.

În luna octombrie 2015, i-a fost oferit titlul de „Cetățean de Onoare al Bârladului”, consilierii locali votând în unanimitate ca internaționalul român să primească respectiva distincție. Iar în decembrie a aceluiași an, în cadrul Galei Rugbyului Românesc, eveniment organizat de Federația Română de Rugby la Hotelul „Alexander” din București, „Autobuzul din Carpați” a fost premiat pentru întreaga carieră. Tonița a îmbrăcat pentru ultima oară tricoul naționalei în partida România – Germania, disputată pe 12 martie 2016, la Iași, în cadrul Cupei Europene a Națiunilor.

Tot în octombrie 2015, cel mai titrat rugbist român din toate timpurile atunci în vârstă de 35 de ani, anunțase că va pune capăt carierei sale internaționale după Cupa Mondială din Anglia, însă a revenit asupra deciziei și, la scurt timp, a semnat un contract cu US Carcassonne, o echipă franceză din liga a II-a, pentru a activa în calitate de „joker medical”. Abia la finele lui februarie 2018, când Tonița avea deja 37 de ani, a decis că e timpul să agațe ghetele de jucător în cui. Nu înainte, însă, de a disputa un ultim meci din cariera de sportiv alături de clubul francez Salanque Côte Radieuse XV, pentru care a activat după ce i-a expirat contractul cu US Carcassonne.

Ulterior, după încă un an de la retragerea din activitatea de jucător profesionist, a revenit din nou asupra deciziei, semnând un contract cu CSM București, una din echipele din SuperLigă, care tocmai câștigase trofeul „Cupa României”.

„Ca și la edițiile precedente ale proiectului «Turneul corturilor», și cea din 2024 va fi organizată tot de Asociația Județeană de Rugby Vaslui, în colaborare cu echipa de old boys a orașului și câțiva sponsori locali. Scopul acestui turneu este de a promova valorile jocului de rugby, în speță disciplina, respectul, solidaritatea, integritatea și pasiunea, și de a oferi copiilor exemple de educație sportivă”, au transmis veteranii echipei „Old Balls” Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.