Atenție la căpușe! Cei mușcăți de mica insectă pot face boala Lyme sau chiar pot muri!

Pe fondul creșterii temperaturilor din timpul zilei, ce le înnebunește pe insecte și le face să atace oamenii, medicii din județ atrag atenția populației asupra riscurilor la care se expun în situația în care sunt mușcați de căpușe. În cazul în care nu este depistată la timp sau nu e tratată, boala Lyme sau „boala cu 1.000 de fețe”, provocată de mușcătura de căpușă, duce la paralizie sau chiar la decesul victimei.

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui atrag atenția cetățenilor din județ să fie atenți la înțepăturile și mușcăturile de insecte, în special de căpușă, întrucât îi pot trimite pe un pat de spital. Cu atât mai mult cu cât, în perioada sezonului cald, când temperaturile foarte ridicate le dau peste cap comportamentul obișnuit, insectele atacă mai frecvent. Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, căldura și umiditatea caracteristice perioadei de vară favorizează înmulțirea insectelor și respectiv crește riscul expunerii la înțepături. În majoritatea cazurilor, înțepăturile de insecte se manifestă printr-o ușoară înroșire a pielii, usturime și umflături minore. În cazuri rare, înțepăturile de insecte cauzează reacții alergice severe.

Căpușele sunt insecte ce pot ajunge pe suprafața corpului accidental, o parte dintre ele nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme grave de sănătate gazdei, altele însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită. Boala Lyme se manifestă prin erupție cutanată roșiatică, de formă circulară, apărută în jurul mușcăturii, dureri musculare și articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici. Simptomele apar de obicei la 30 de zile de la momentul mușcăturii.

„Boala Lyme este o boală transmisibilă, agentul etiologic este o spirochetă, Borrelia burgdorferi, care se transmite prin mușcătura de căpusă. Boala poate evolua în trei stadii: • Stadiul I – Borrelioza incipientă, localizată (manifestările apar la 2-30 de zile după înțepătura căpușei şi sunt următoarele: „eritemul migrator”, leziunea inițială care apare la 60-80% dintre pacienți; astenie; febră; cefalee; ușoară redoare de ceafă; artragii sau mialgii; ganglioni limfatici inflamaţi); • Stadiul II – Borrelioza Lyme diseminată (manifestările apar de la câteva saptămâni până la peste un an de la infecţia iniţială: „eritemul migrator”; astenie; febră; cefalee; ușoară redoare de ceafă; atacuri scurte, recurente, timp de săptămâni / luni sau tumefierea uneia sau mai multor articulaţii; durere, slăbiciune / amorțeală la nivelul braţelor, picioarelor; paralizie facială; vedere înceţoşată; tulburări cardiace (palpitaţii, dureri precordiale); • Stadiul III – Borrelioza Lyme cronică (manifestările clinice apar după câţiva ani de la infecţia iniţială şi sunt următoarele: – Artrita Lyme: mono sau oligoartrita, cu caracter intermitent, la nivelul articulaţiilor mari (exemplu genunchi); – Acrodermatita cronică atrofică (ACA): leziune fibrozantă progresivă a pielii; apare, de regulă, la nivelul membrelor inferioare ale vârstnicilor, debutând cu o pigmentare albăstruie a pielii, urmată de o atrofie progresivă a epidermului; pielea devine subţire, strălucitoare, asemănătoare hârtiei; • Neuroborrelioza Lyme tardivă: semnele şi simptomele sunt prezente de mai mult de 6 luni: Manifestări neurologice periferice: (mononeuropatie, radiculopatie) sau Manifestari ale SNC: (Vasculita cerebrală; Encefalopatia Lyme cronică progresivă; Encefalo-mielita cu sindrom tetraspastic, tulburare de mers spastic-ataxică şi tulburări de micţiune)”, spun specialiștii din cadrul DSP Vaslui.

Având în vedere că activitățile în aer liber sunt din ce în ce mai frecvente, crescând astfel și riscul mușcăturilor de căpușe, DSP Vaslui recomandă populației următoarele: • purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă; • purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; şlapii sau sandalele sunt excluse; • utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ-antebraţ, etc.) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc.); • tratarea hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide, prin spălare şi uscare cel puţin o oră cu aer cald / fierbinte; • inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.

„De asemenea, recomandăm următoarele măsuri pentru controlul integrat al populațiilor de căpușe: 1. Managementul habitatelor favorabile căpuşelor – presupune realizarea unor arii fără căpuşe în zonele rezidenţiale în care s-a constatat o infestare semnificativă cu ixodide şi se realizează prin: • reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate; • înlăturarea frunzelor moarte, a crengilor căzute şi arderea acestora; • înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor; • astuparea găurilor / crăpăturilor din pereţii caselor; 2. Managementul animalelor gazdă – presupune următoarele măsuri cu caracter general: • descurajarea prezenţei rozătoarelor (depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă a proviziilor, inclusiv grâne, fân, etc., folosirea de capcane, momeli otrăvite, etc.); • descurajarea prezenţei unor animale de pădure (căprioare, arici, porci mistreţi, urşi, etc.) prin preajma casei; • aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc.) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte); 3. Managementul aplicării de acaricide sau controlul chimic (cu acaricide) a populaţiilor de căpuşe: • aplicarea prin pulverizare a unor formulări recomandate de pe zone restrânse şi în microfocare; nu se fac aplicări masive prin pulverizare / stropire din avion sau maşină; • alegerea în funcţie de situaţie, de la caz la caz, a acaricidului şi concentraţiilor cele mai potrivite. Aplicarea acaricidelor trebuie efectuată de către personal calificat şi atestat în acest sens”, au mai transmis reprezentanții DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.