Jumătate dintre primăriile vasluiene, în grevă 

Jumătate dintre cele 83 de primării din județ se află de luni în grevă, funcționarii solicitând drepturi salariale care li se cuvin, conform OUG nr. 45/2023, care, acuză eu, nu a fost pusă niciodată în aplicare. Dacă doleanțele sindicaliștilor din primării nu vor fi satisfăcute, ei ar putea decide sâmbătă demararea unei greve generale pe termen nelimitat începând de luni, 25 martie.

Sindicatul funcționarilor din primării – SCOR a demarat acțiunile de protest, începând de luni, 18 martie 2024, în peste 1.400 de primării comunale și orășănești din țară. Acestea se află în grevă de avertisment în fiecare zi, câte 2 ore, și „grevă japoneză cu exces de zel”, ceea ce înseamnă că orice cerere va fi rezolvată la finalul termenului legal, de regulă 30 de zile. Între acestea se află și jumătate dintre cele 83 de primării din județ, funcționarii solicitând drepturile salariale care li se cuvin, conform OUG nr. 45/2023, niciodată pusă în practică. Dacă doleanțele sindicaliștilor din primării nu vor fi satisfăcute, ei ar putea decide sâmbătă demararea unei greve generale pe termen nelimitat, începând de luni, 25 martie.

„Între cele 1.266 de primării comunale și orășănești din întreaga țară unde există constituite celule sindicale afiliate SCOR și alte circa 200 alte șprimării a căror funcționari s-au alăturat protestului, se numără și circa jumătate dintre primăriile vasluiene. Este vorba de cele 38 de primării comunale care au celule sindicale afiliate SCOR și cea a orașului Murgeni și alte câteva a căror funcționari simpatizează cu cauza sindicală și unde au fost deasemenea declanțate proteste constând în grevă de avertisment de 2 ore zilnic, și grevă japoneze. Așteptăm să vedem reacția guvernanților și, dacă solicitările noastre nu sunt satisfăcute, membrii noștri de sindicat sunt deciși să continue protestele, intrând chiar dacă va fi nevoie, în grevă generală pe termen nelimitat. Sperăm să nu se ajungă până acolo, și să nu paralizăm complet activitatea din primării…”, a declarat Bogdan Vătavu, liderul filialei județene Vaslui a Sindicatului funcționarilor din primăriile comunale și orășăești – SCOR.

La sfârșitul lui ianuarie, funcționarii din primării afiliați la SCOR au făcut o grevă de avertisment cu întreruperea activității timp de două ore, avertizând astfel guvernanții să le acorde salariile prevăzute prin Ordonanța de Urgență nr. 45/2023, care nu a fost niciodată pusă în aplicare.

După greva de avertisment din 31 ianuarie, în urma negocierilor cu Guvernul, s-a semnat o Minută prin care Guvernul s-a angajat ca în următoarele două săptămâni să caute soluțiile, inclusiv sursele de finanțare, pentru inițierea actului normativ de acordare a unei creșteri salariale pentru salariații din administrația publică locală, în special la nivelul comunelor și orașelor, cel puțin la nivelul prevăzut în OUG nr. 45/2023 și neaplicat în practică. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși termenul a fost demult depășit, iar de atunci, au fost mai multe întâlniri cu reprezentanții guvernului.

În aceste condiții, la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Federației Columna-SCOR au notificat Guvernul cu privire la intenția de declanșare a grevei generale împotriva politicilor economice și sociale ale guvernului, la nivelul sectorului de negociere colectivă administrație publică. Până atunci, de luni, 18 martie, au fost declanșate greve de avertisment și greve japoneze la primării din întreaga țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.