Vasluienii vor streetball și padbol, stații de încărcare și parc educațional

Cele 5 proiecte votate cel mai mult de vasluieni în cadrul Programului de Bugetare Participativă și care vor fi implementate în acest an cu bani de la bugetul local se referă la construirea a două terenuri de streetball și a unuia de padbol, stații de încărcare a dispozitivelor mobile în parcuri, parc educațional de circulație rutieră, iar în parcul Copou o toaletă publică ecologică cu facilități speciale.

Dintre cele 13 proiecte propuse de cetățeni la sfârșitul anului trecut în cadrul Programului de Bugetare Participativă al Primăriei, până pe 12 februarie vasluienii au putut vota, cinci dintre proiaete urmând să fie implementate pe fiecare dintre domenii propuse, respectiv: Alei, trotuare și zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; Spații verzi, locuri de joacă și amenajare de spații publice; Infrastructură educațională, culturală, de mediu și de sănătate; Orașul digital.

Cele mai multe voturi, 87, le-a primit proiectul „Sportul ca alternativă la consumul de substanțe psihotrope”, de la categoria Infrastructură educațională, culturală, de mediu și de sănătate. Proiectul presupune construirea unui teren pentru practicarea Padbol în curtea Liceului „Emil Racoviță”, teren la vare vor avea acces gratuit, pe baza unei programări, grupuri de elevi de la toate unitățile de învățământ din municipiu.

La categoria Alei, trotuare și zone pietonale a câștigat cele mai multe voturi proiectul privind înființarea a unui Parc educațional de educație rutieră, care vizează amenajarea în Parcul Movas a unei zone de educație rutieră care se adresează copiilor, atât preşcolari, cât şi elevilor din ciclurile primar şi gimnazial. Se are în vedere reproducerea cât mai fidelă a condițiilor de trafic pietonal sau cu bicicleta, prin redarea condițiilor de drum și trafic, prin amplasarea de marcaje, indicatoare de circulație rutieră care impun obligații sau priorități, pistă de biciclete, semafoare, sens giratoriu, astfel încât copiii să înțeleagă care sunt regulile când se deplasează ca pietoni, cât și pe cele care intervin când se deplasează cu bicicleta.

La secțiunea Orașul Digital, proiectul cu cele mai multe voturi, 55, este „Copăceii Green Spots”, în fapt niște stații de încărcare electrică, autonome, care se bazează pe energie solară ce ar urma să fie amplasați în zona Teatrului de Vară. Copăceii, sub forma unor piese inedite de mobilier urban, vor putea fi utilizați pentru ca încărcare telefoanelor mobile, tabletelor sau a altor aparate portabile, fără racordul la reţeaua de energie electrică stradală. Utilizarea stațiilor de încărcare ar urma să fie gratuită pentru oricine are nevoie, elevi, turiști sau simpli vasluieni.

Pe domeniul „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației”, cele mai multe voturi, 52, le-a primit proiectul toaletei publice ecologice pentru persoane cu dizabilități locomotorii din Parcul Copou.

La categoria „Spații verzi, locuri de joacă și amenajare de spații publice”, vasluienii au votat proiectul care prevede construirea în Parcul Movas a două terenuri de Streetball (Baschet 3 x 3), destinate tinerilor pasionați de baschet, terenuri care, totodată, ar putea deveni un spațiu de socializare și practicare a mișcării pentru vasluieni. „Terenurile de baschet 3×3 (streetball) vor putea găzdui competiții sportive de baschet 3×3 (streetball), ca activități de tineret ale anului 2025, și vor reprezenta ulterior un spațiu de socializare și practicare a mișcării pentru vasluieni.

Cele cinci proiecte vor primi finanțarea necesară de maxim 200.000 de lei pentru a fi implementate în acest an, în bugetul local al municipiului Vaslui pe anul 2024, recent aprobat de Consiliul Local Vaslui, fiind prevăzute deja sumele necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.