Biserica „Sfântul Gheorghe” Bârlad, clădire de patrimoniu, a fost reabilitată

După câțiva ani de la demararea efectivă a lucrărilor, iată că investiția ce vizează reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Bârlad, aflată pe Lista Monumentelor Istorice, a ajuns la final. Proiectul, cu o valoare de peste 8 milioane de lei, a fost implementat grație unei finanțări cu fonduri UE prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Proiectul „Valorificarea turistică a ansamblului Bisericii «Sfântul Gheorghe» a breslei abagerilor din municipiul Bârlad, prin dezvoltarea turismului de patrimoniu și religios” a fost finalizat. Anunțul a fost făcut de preotul paroh Adrian Țapu, care a organizat conferința de final a obiectivului de investiție ce a vizat reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”. Lăcașul de cult, aflat pe Lista Monumentelor Istorice, este situat în strada Popa Șapcă nr. 11-11bis, și a fost construit între anii 1817 – 1825 de către breasla abagerilor.

Investiția a fost finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a avut o valoare de peste 8 milioane de lei și trebuia să fie implementată în intervalul 17 decembrie 2018 – 31 mai 2022. Însă, la scurt timp după demararea lucrărilor de consolidare, săpăturile făcute lângă zidurile turnului de poartă al bisericii cu scopul de a întări fundația înainte de a se trece la alte proceduri au scos la iveală ceva neașteptat pentru echipele de muncitori. Mai exact, morminte vechi de sute de ani. Când și-au dat seama că au descoperit ceva de importanță arheologică, au fost chemați pe șantier specialiștii din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, Secția Arheologie-Istorie, care au continuat săpăturile. Astfel, din cauza transformării în sit arheologic, lucrările de reabilitare au fost încetinite și implementarea a durat mai mult decât era prevăzut.

„Obiectivul general al proiectului este valorificarea turistică a ansamblului Bisericii «Sfântul Gheorghe», a breslei abagerilor, din municipiul Bârlad, prin dezvoltarea turismului de patrimoniu și religios din municipiul Bârlad. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: • Restaurarea și consolidarea ansamblului Bisericii «Sfântul Gheorghe», a breslei abagerilor; • Valorificarea turistică a obiectivului de patrimoniu și promovarea egalității de șanse; • Creșterea cu 6 % a numărului de turiști care vizitează ansamblul”, a explicat părintele Țapu.

Contractul de finanțare a avut o valoare totală de 8.152.648,89 lei, din care suma de 7.236.693,70 lei a reprezentat valoarea totală eligibilă. Valoarea eligibilă a fost compusă din: • valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR – 6.045.106,74 lei; • valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 1.066.783,54 lei; • valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului – 145.140,62 lei. Diferența de 895.617,99 este reprezentată de valoarea neeligibilă inclusiv TVA a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.