Start al proiectului privind creșterea calității serviciilor de recuperare neuromotorie în Huși

Vineri, 3 noiembrie 2023, la sediul Direcției Generală de Asistență Socală și Protecția Copilului Vaslui a avut loc conferința de lansare a proiectului „Creșterea calității serviciilor oferite de Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu Huși”. Prin acest proiect finanțat cu fonduri nerambursabile disponibile prin PNRR și care ar urma să fie finalizat pe 31 decembrie 2024, urmează să fie reabilitat centrul de la Huși care asigură atât servicii de recuperare mecicală, cât și de consiliere persoanelor cu handicap din zonă. La finalul proiectului, beneficiarii vor avea acces și la noi servicii, precum și la echipamente moderne care îi vor ajuta la recuperare.

Pe 10 mai 2023, Direcția Generală de Asistență Socală și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui semna contractele de finanțare pentru proiectele „Creșterea calității serviciilor oferite de Centrele de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu”, pentru cele trei astfel de centre din județ, din Vaslui, Bârlad și Huși. Implementarea proiectelor se face cu finanțare europeană nerambursabilă, acordată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 13 – Reforme sociale din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Investiția I.2 – Reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, ținta 395 – Servicii comunitare modernizate pentru persoanele cu dizabilități Apel necompetitiv, runda 1. Trebuie menționat că, din cel 21 de astfel de proiecte care au primit finanțare, nu mai puțin de trei finanțări au fost câștigate de DGASPC Vaslui, aceasta fiind încă o dovadă a implicării angajaților și conducerii instituției care, nu o dată, a fost dată drept reper de bune practici la nivel național.

Revenind la noul proiect care se va implementa la Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu (CSRNTP) Huși, acesta se va implementa până cel târziu la sfârșitul anului viitor și are o valoare de 1.331.211,10 lei, la fel ca în cazul proiectelor similare ce se vor implementa la centrele din Bârlad și Vaslui. Din această sumă, 1.316.913,10 lei reprezintă valoarea finanțării nerambursabile prin PNRR, și doar 14.280 lei cofinanțarea reprezentând cheltuieli neeligibile asigrate din bugetul Consiliului Județean Vaslui. Este o mare diferență față de 2006, atunci când a luat ființă acest centru de la Huși destinat recuperării persoanelor suferind de handicap neuromotoriu. Acesta a fost înființat, la acel timp, cu o finanțare de doar 10.000 lei primită printr-un program național, restul cheltuielilor inclusiv achiziția echipamentelor și dotărilor specifice necesare și asigurarea cheltuielilor de personal fiind asigurate din fondurile Consiliului Județean, așa cum a remarcat Dragoș Cazacu, directorul DGASPC Vaslui, care a adăugat: „Încercăm să îmbunătățim serviciile oferite în unitățile pe care le avem în subordine și astfel să contribuim la îmbunătățirea stării de sănătate și a vieții beneficiarilor noștri. Cu toate eforturile depuse de angajații DGASPC, nu ar fi posibil acest lucru fără ajutorul constant oferit de Consiliul Județean Vaslui, ai cărei conducere a fost permanent alături de noi, fiind receptivi la nevoile beneficiarilor serviciilor noastre și sprijinindu-se atât logistic, cât și financiar, de fiecare dată”.

Cât privește proiectul a cărui conferință oficială de deschidere a avut loc vineri, 3 noiembrie 2023, acesta are drept scop „Creșterea calității vieții prevenirea instituționalizării și egalizarea șanselor de participare la viața comunitară a persoanelor cu dizabilități ce accesează serviciile CSRNA Huși, ca urmare a renovării/modernizării și dotării spațiilor funcționale existente. Acest lucru se va realiza, pe de o parte, prin renovarea și modernizarea spațiilor funcționale CSRNA Huși prin recompartimentarea, creșterea eficienței energetice și accesibilizarea infrastructurii pentru a se asigura un acces facil, neîngrădit, persoanelor cu dizabilități și, pe de altă parte, prin dotarea CSRNA Huși cu echipamente specifice, ce susțin activitățile curente ale echipei de specialiști, în vederea îmbunătățirii și diversificării intervenției de specialitate asupra potențialilor beneficiari”, a explicat Roxana Simona Hriscu, managerul de proiect. Practic, întreaga clădire în care funcționează Centrul de la Huși urmează a fi reabilitată și modernizată și, față de cele patru spații în care se desfășoară acum servicii destinate beneficiarilor, respectiv sala de kinetoterapie și cele trei cabinete de asistență socială și consiliere, cel medical și cel de electroterapie, urmând a fi înființate un cabinet de masaj, un altul de ergoterapie și un cabinet unde beneficiarii vor avea parte de consiliere psihologică, dacă au nevoie, precum și de vestiare pentru a se schimba, înainte și după, procedurile de recuperare. În plus, mobilierul centrului din Huți, datând de mai bine de 18 ani, ar urma să fie schimbat, odată cu achiziția de echipamente IT strict necesare pentru desfășurarea activității”.  

Toate aceste investiții urmează să crească calitatea serviciilor oferite de către această unitate, lucru benefic pentru beneficiari, persoane suferind de diverse afecțiuni sau handicap neuromotoriu, pentru care atât recuperarea fizică, cât și cea emoțională, alături de integrarea lor socială, acolo unde este cazul, este foarte importantă pentru ca aceștia să poată duce o viață cât mai normală, în condițiile date. Trebuie spus că adresabilitatea centrului de la Huși, la fel ca a unităților DGASPC similare din vaslui și Bârlad, este foarte mare. Dovadă este faptul că, față de norma stabilită prin Hotărâre a CJ, de 10 persoane – beneficiare de astfel de servicii / zilnic, numărul celor care apelează în fiecare zi la servicile specialițtilor în fiecare dintre centre este cel puțin dublu, iar progresul acestora în recuperare este semnificativ. „Sunt persoane care au cu adevărat nevoie de astfel de servici de calitate, așa cum sunt oferite de către specialiștii care activează în aceste Centre de Recuperare ale DGASPC Vaslui, persoane care au nevoie de suportul psihiologic și care au dreptul la o viață mai bună, mai ușoară. Consiliul Județean Vaslui, ca ordonator principal de credite, încearcă să-și facă datoria și să asigure finanțarea necesară desfășurării activității DGASPC și implementării de astfel de proiecte. Mă bucur să văd această implicare din partea conducerii și a personalului DGASPC Vaslui și, mai ales, mă bucur că eforturile financiare ale CJ Vaslui sunt răsplătite prin satisfacția și îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor aflați în suferință”, a declarat Ciprian Trifan, vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJ Vaslui, prezent la conferința de lansare a proiectului „Creșterea calității serviciilor oferite de Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu Huși”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.