La Bârlad și la Zorleni se va marca Ziua Mondială HIV-SIDA

Între 28-29 noiembrie, reprezentanții Asociației „Speranța Copiilor 2000” din Bârlad vor desfășura mai multe activități ce au drept scop conștientizarea populației în privința faptului că persoanele infectate cu virusul HIV sunt discriminate, deși au aceleași drepturi ca și restul oamenilor.

Acțiunile sunt dedicate Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV-SIDA, marcată în fiecare an, începând cu 1988, pe data de 1 Decembrie. Astfel, astăzi, 28 noiembrie, reprezentanții Asociației și cei zece voluntari vor desfășura o acțiune de informare a elevilor de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad cu privire la prevenirea infecției cu HIV în rândul tinerilor.

Mâine, Asociația va susține o dezbatere în biblioteca Liceului Tehnologic „Marcel Guguianu” Zorleni, după care voluntarii vor desfășura și o informare stradală în localitatea Zorleni, oamenii întâlniți pe ulițe urmând să fie abordați cu informații despre riscurile infecției cu virusul HIV și cu materiale informative cu mesaje de prevenire a îmbolnăvirii cu SIDA, dar și cu invitații la testare.

La dezbatere organizată, vor fi invitați și reprezentanți ai autorităților și mass-media, dar și voluntari, scopul principl fiind acela de a aduce în atenția publică faptul că infecția HIV nu a dispărut și că sunt necesare acțiuni concrete în direcția prevenirii transmiterii, testării, diagnosticării și tratării în bune condiții a celor infectați.

„Campania națională „Nu-ți feri privirea!”, desfășurată la Bârlad prin intermediul Asociației «Speranța Copiilor 2000» Bârlad, este organizată cu sprijinul Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Campania urmărește transmiterea mai multor mesaje de actualitate pentru informarea și educarea populației cu privire la infecția HIV: • Promovarea testării HIV – disponibilă gratuit în toată țara prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și/sau spitalelor de boli infecțioase, o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament și servicii medicale. Testarea HIV se poate face și în laboratoare de analize private, contra cost, existând totodată și variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra și le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge; • Promovarea căilor de transmitere a HIV și a comportamentelor fără riscuri de infectare – fiecare dintre noi este responsabil pentru propria sănătate și putem să ne protejăm de infecția cu HIV și alte infecții cu transmitere sexuală dacă adoptăm comportamente fără riscuri și folosim prezervativul la fiecare contact sexual cu persoane de a căror stare de sănătate nu suntem 100% siguri; • Nedetectabil = Netransmisibil – persoana seropozitivă care are acces la tratament, pe care îl urmează corect și ca urmare virusul devine nedetectabil în sângele său (este sub limita de detecție a aparatelor specializate în acest sens), nu mai transmite virusul altei persoane prin contact sexual. Acest mesaj aduce o schimbare majoră în viața persoanelor care trăiesc cu HIV și este important ca populația să înțeleagă acest aspect, pentru ca atitudinile stigmatizante și discriminatorii să dispară; • Accesul la tratament și servicii medicale complexe pentru persoanele care trăiesc cu HIV – este în principal o cale de asigurare a unei calități crescute a vieții pentru cei infectați, dar și o cale majoră de prevenire a noilor infecții, pentru că o persoană bine tratată devine nedetectabilă (HIV este sub limita de detecție a aparatelor în sângele persoanei) și nu mai transmite infecția”, ne-a spus Dan Cibotaru, președintele Asociației „Speranța Copiilor 2000” Bârlad.

De menționat că, la data de 1 iulie 2023, în țară erau luate în evidență 18.015 persoane infectate, dintre care 318 persoane au fost luate în evidență în primele șase luni. La nivelul Bârladului și a comunelor limitrofe, se află în tratament 65 de persoane cu HIV, dintre care trei sunt cazuri noi, depistate în cursul anului 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.