România a devenit ieri seară campioană mondială la minifotbal, după un meci cum rar se mai poate vedea, cu Kazahstan, a cărui echipă victorioasă a fost decis după nu mai puțin de 32 de lovituri de penalty. Reprezentativa României a avut în lot un vasluian, pe bârlădeanul Vlăduț Mocanu.

Bârlădeanul Vlăduț Mocanu a devenit campion mondial la minifotbal, cu echipa reprezentativă a României, care a învins în finala mare selecționata Kazahstanului, la loviturile de departajare, scor 14-13, la capătul unui meci în care au fost conduși cu 2-0, dar au revenit, prin dăruire și concentrare. Deși a dominat în prima repriză, echipa României a ajuns să fie condusă cu 2-0 după două greșeli în apărare: autogolul lui Ungur, Kazahstanul reușind să-și dubleze avantajul prin Tarzhanov, care a înscris după eroarea lui Covaci. Meciul părea terminat, însă tricolorii au insistat și au primit un penalty cu ajutorul VAR, aproape de final, iar Balog a transformat. În al doilea minut de prelungiri, România a reușit să egaleze și să trimită meciul în prelungiri, prin același Balog, care a șutat în forță din afara careului. Loviturile de departajare au ținut spectatorii și telespectatorii cu sufletul la gură. Tricolorii au ratat după fiecare șut pe care kazahii l-au ratat, ajungându-se la 11-11. În final, Nițu a apărat, iar Covaci a reușit să transforme, aducând astfel titlul mondial tricolorilor.
Bârlădeanul Vlad Mocanu, care joacă pentru echipa ieșeană Premier Iași, a marcat de trei ori la Cupa Mondială, cele trei goluri fiind reușite la meciul de debut cu Sudan, scor 9-1. Din sezonul viitor al Ligii de Minifotbal, Mocanu va evolua la Vaslui, pentru campioana Inter Traian Vaslui, echipă coordonată de președintele Asociației Județene de Fotbal Vaslui, Bogdan Gheorghiță.
La minifotbal, Vlăduț Mocanu este legitimat la Premier Iași, însă a evoluat și pentru campioana județului, Inter Traian Vaslui. În fotbalul mare, vasluianul este căpitanul echipei Rapid Brodoc.
Minifotbalul este o variație a jocului de fotbal, în care un număr mai mic de jucători se dueleaza pe un teren de dimensiuni reduse. Regulile diferă de la o țară la alta, dar în general echipele trimit pe teren cel mult șase jucători. Prin urmare, o sa va prezint ceea ce este pus în practică în România.
La noi în țară, minifotbalul are o istorie îndelungată. Chiar dacă nu purta această denumire, se juca printre blocuri și în curțile școlilor, iar competițiile erau organizate încă din jurul anului 1970. În 2007 a căpătat cu adevărat avengură, după ce a apărut Federația, iar echipele s-au organizat administrativ.
În urmă cu opt ani a luat viață și cel mai important eveniment continental. S-a fondat atunci European Minifootball Federation (EMF), care a unit astfel toate federațiile din Europa.
Regulament minifotbal
Meciurile se dispută numai pe suprafețe de gazon artificial. Terenul trebuie să aibă o lungime cuprinsă între 38 și 42 de metri, iar lățimea între 18 și 22 de metri. Mai mult decât atât, între linia de margine, linia de poarta și gard/mantinele, bănci de rezervă sau balon trebuie să fie o distanță minimă de un metru.
Există standarde și în ceea ce privește porțile. Distanța interioară între stâlpi va fi de trei metri, iar partea inferioară a barei transversale se va afla la o înălțime de 2 metri de linia porții. Diametrul stâlpilor și a barei transversale trebuie să aibă între 6 și 12 centimetri.
Pentru un meci de minifotbal, fiecare echipă trebuie să trimită pe teren cel mult 6 jucători, dintre care unul este portar. Un joc nu poate începe sau continua dacă una dintre echipe are mai puțin de 4 sportivi. Pe raportul de joc pot fi trecuți cel mult 12 jucători. Numărul de înlocuiri este nelimitat!
La fiecare meci sunt delegați doi arbitri, care veghează la aplicarea regulilor. Ca și în fotbal, împart cartonașe sau opresc jocul atunci când regulamentul nu este respectat.
Partidele de minifotbal se dispută pe durata a două reprize de câte 20 de minute, iar pauza dintre ele este de maximum 5 minute. Se vor adăuga minute suplimentare, atunci când este cazul, pentru a compensa timpul pierdut cu schimbările, lovituri de pedeapsă etc.
Ca și în sportul rege, golul este validat abia în momentul în care mingea a depășit cu întreaga circumferință linia de poartă. Echipa care a înscris cel mai mare număr de goluri câștigă meciul. Există, evident, și varianta egalului.
La minifotbal, regulile sunt puțin schimbate. Trebuie specificat faptul că sunt două tipuri de lovituri de pedeapsă:
de la 7 metri – atunci când un jucător comite, în propria suprafață de pedeapsă, una dintre greșelile pentru care se acordă lovitură liberă directă
de la 9 metri – când o echipă comite, de-a lungul unei reprize, 6 greșeli pentru care se acordă lovituri libere directe sau indirecte. Adversarii vor continua să se execute de la acel punct și atunci când se adună alte greșeli
Rezultate echipa națională
Naționala României de minifotal este echipa europeană cu cel mai bun palmares. Șase dintre cele nouă titluri continentale au fost cucerite de tricolori. În 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 și 2015, românii au primit medaliile de aur.
Echipa noastră națională a impresionat și la Campionatul Mondial, de unde a venit până acum cu „bronzul”, locul 3 în 2015 și 2019.