Angajații Delgaz Grid au salvat vieți: au donat sânge!

După ce, în ultimele luni, au donat sânge jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, motocicliști, polițiști locali, sportivi, militari și salariați ai unor primării din județ, iată că și angajați din mediul privat au dat curs imboldului de a salva vieți. Mai exact, este vorba despre mai mulți salariați din județ ai Delgaz Grid, care, vineri, 17 noiembrie, au dorit să dea un exemplu tuturor celor care pot contribui la salvarea semenilor ce au nevoie de transfuzii sanguine sau chiar de plasmă. Cu atât mai mult cu cât, de luni bune, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad se confruntă cu o reducere serioasă a numărului de donatori și, implicit, a stocurilor de sânge.

„Mulțumim donatorilor de sânge de la Delgaz Grid Vaslui pentru mobilizare. Astăzi au fost eroi pentru o șansă la viață! Donează viață! Donează sânge!”, este mesajul postat, în cursul zilei de vineri, pe pagina oficială de facebook a CJTS Bârlad.

Pentru cei care încă nu știu, CJTS Bârlad este situat în strada Mihail Kogălniceanu, nr. 11, și funcționează de luni până vineri, începând cu ora 8.00. Pentru a putea face acest gest umanitar, donatorii trebuie să aibă asupra lor actele de identitate și o adeverință de la medicul de familie prin care se atestă că sunt sănătoși. În dimineața recoltării sângelui, donatorii pot servi la micul dejun o ceașcă de ceai sau de cafea, fructe ori legume, precum și un croissant sau gem pe pâine. Nu trebuie consumate alimente bogate în proteine și grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar și cea slabă). Înainte de a dona și după, pentru un interval de o oră, donatorii nu trebuie să fumeze.

Cine poate deveni donator?

Pentru a putea deveni donator de sânge, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții: • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani (între 50-60 ani este necesară adeverință de la medicul de familie și EKG); • o greutate peste 50 kg (în funcție de indicele corporal); • puls regulat (60 – 100 bătăi/minut); • tensiune arterială sistolică între 120 şi 180 mmHg; • să nu fi avut vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni; • în cazul femeilor, să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; • să nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării; • să nu urmeze tratamente pentru anumite afecțiuni (hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine). O persoană nu poate deveni donator dacă are sau a avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.