A fost publicată lista celor 450 de unități școlare din țară, incluse în Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi. La nivelul județului Vaslui, vorbim despre circa 6.000 de elevi care, în anul școlar 2023-2024, vor beneficia de o masă caldă la școală. Adică un total de 12 școli și licee din municipiile Vaslui și Huși, orașul Murgeni și comunele Zorleni, Fălciu, Bogdana, Băcești, Bogdănița, Ghermănești, Văleni și Tăcuta. Pachetul alimentar – fie că vorbim de o masă caldă sau de un sandwich – va avea aceeași valoare ca și anul trecut, adică 15 lei/zi/copil.

Pe 28 septembrie, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 77 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, normativul fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 880 din 29 septembrie 2023. Așa cum se arată în ordonanță, programul își propune să prevină și să combată abandonul școlar.
De prânzul cald vor beneficia preșcolarii, elevii și liceenii acelorași 450 de grădinițe, școli și licee din țară care au figurat pe lista aprobată de Guvern pentru anul școlar 2022-2023. În acest sens, proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea listei unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar – 2023 a fost pus în dezbatere pe pagina de internet a Ministerului Educației pe data de 6 octombrie.
Evident, pe lista celor 450 de unități școlare din țară se regăsesc și 12 12 școli și licee din județul Vaslui, adică aceleași ca și în anul precedent. Acestea sunt:
• Școala Gimnazială „Ion Murgeanu”, comuna Zorleni (964 beneficiari / 709.000 lei – fonduri an 2023);
• Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir”, comuna Fălciu (454 beneficiari / 334.000 lei – fonduri an 2023);
• Școala Gimnazială nr. 1, comuna Bogdana (140 beneficiari / 103.000 lei – fonduri an 2023);
• Școala Gimnazială „Anastasie Panu”, municipiul Huși (856 beneficiari / 630.000 lei – fonduri an 2023);
• Liceul Tehnologic „Ghenuță Coman”, oraș Murgeni (431 beneficiari / 317.000 lei – fonduri an 2023);
• Colegiul Economic „Anghel Rugină”, municipiul Vaslui (812 beneficiari / 597.000 lei – fonduri an 2023);
• Școala Gimnazială „Teodor Juncu”, comuna Băcești (639 beneficiari / 470.000 lei – fonduri an 2023);
• Școala Gimnazială nr. 1 Cepești, comuna Bogdănița (185 beneficiari / 136.000 lei – fonduri an 2023);
• Școala Gimnazială „Prof. Ioan Dănilă”, comuna Ghermănești (332 beneficiari / 245.000 lei – fonduri an 2023);
• Școala Gimnazială nr. 1, comuna Văleni (352 beneficiari / 259.000 lei – fonduri an 2023);
• Școala Gimnazială nr. 1, comuna Tăcuta (380 beneficiari / 280.000 lei – fonduri an 2023);
• Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, municipiul Huși (347 beneficiari / 256.000 lei – fonduri an 2023).
Suportul alimentar constă fie într-o masă caldă, preparată în regim propriu sau în regim catering, fie într-un pachet alimentar (sandwich și un fruct). Indiferent de variantă, niciunul dintre produse nu trebuie să se afle pe lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți. Așa cum a fost conceput Programul-pilot, de masa caldă sau de pachetul alimentar vor beneficia doar preșcolarii / elevii prezenți la activitățile didactice, iar suportul alimentar va fi acordat doar în perioada cursurilor școlare, nu și în vacanțe. Valoarea zilnică a pachetului alimentar a rămas aceeași ca și în anul școlar precedent, adică 15 lei/beneficiar/zi.
Ce vor mânca la școală copiii?
În ședința de Guvern din 5 octombrie, Executivul a adoptat normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 77/2023. Potrivit acestora, pachetul alimentar va conține: produse de panificație din făină integrală (pâine feliată sau batoane/chifle) 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului; produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului; legume (roșii, castraveți, salată sau alte produse similare) 40g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea, se va adăuga un fruct. La rândul său, masa caldă va fi preparată conform principiilor ce trebuie respectate în pregătirea mâncării pentru copii. Pentru copiii cu diabet, intoleranță la lactoză sau alte probleme de natură medicală, se va asigura regimul alimentar prescris de medicul specialist.
Pe lista preparatelor culinare ce urmează să fie gătite în regim propriu sau livrate în regim catering se regăsesc nu mai puțin de 25 de variante orientative ce includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică:
1. Ciorbă de legume;
2. Supă de pui cu legume;
3. Ciorbă de văcuță cu legume;
4. Legume cu piept de pui la grătar;
5. Mâncare de mazăre cu piept de pui;
6. Pilaf cu legume și ficăței de pui;
7. Piure de morcov cu grătar de pui;
8. Piure de cartofi cu piept de curcan;
9. Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
10. Ghiveci de legume cu pui;
11. Orez cu legume și pui la tavă;
12. Sufleu de broccoli cu brânză;
13. Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar;
14. Tocană de legume cu orez brun;
15. Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
16. Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea;
17. Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
18. Dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
19. Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani);
20. Macaroane cu brânză;
21. Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză și ou);
22. Quinoa cu legume;
23. Sandvici cu unt, cașcaval, șuncă și legume (roșii, castravete, salată);
24. Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov);
25. Un fruct întreg.