Zece bârlădeni afectați de incendiul din blocul D2, de pe strada Mihai Viteazul, ajutoare de urgență de la Guvern!

Printre cele 306 familii și persoane singure din București și 34 de județe din țară ce vor primi sprijin de la Guvern se regăsesc și zece familii din Bârlad, care s-a ales cu pagube însemnate în urma incendiului devastator din noaptea de 11/12 iunie, izbucnit la mansarda blocului D2, de pe strada Mihai Viteazul. În total, aceștia vor primi 42.500 lei, cu titlu de ajutoare de urgență.

În ședința de guvern de joi, 31 august, Executivul a adoptat Hotărârea nr. 780/2023 privind acordarea unor ajutoare de urgență, ce a fost deja publicată în Monitorul Oficial nr. 791 din 1 septembrie 2023. Potrivit normativului, în perioada următoare, 306 familii și persoane singure din București și 34 de județe din țară vor primi ajutoare financiare acordate de Guvern în cuantum total de 1.283.200 lei, fie pentru că se confruntă cu situaţii de necesitate cauzate de incendii ori situaţii deosebite determinate de starea de sănătate, fie din alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială.

La nivelul județului Vaslui, vorbim despre 16 beneficiari, care urmează să primească ajutoare în valoare de 69.000 lei. Din total, 10 familii sau persoane singure de pe listă locuiesc în același bloc din Bârlad, respectiv blocul D2, situat pe strada Mihai Viteazul. În total, acestea vor primi cu titlu de ajutoare de urgențe suma de 42.500 lei.

Este vorba despre familii aflate în situații de necesitate cauzate de incendii care au afectat atât locuințele, cât și bunurile de folosință îndelungată, familiile respective confruntându-se cu probleme socio-materiale și de locuit, unele dintre acestea având și probleme de sănătate, motiv pentru care se află în imposibilitate ca din veniturile proprii să-și poată repara locuințele.

Concret, acestea sunt printre cele mai afectate familii din respectivul bloc de incendiul devastator din noaptea de 11/12 iunie, izbucnit puțin după ora 1.00, din cauza unui scurtcircuit electric produs la un conductor electric lăsat sub tensiune, în scara C a blocului. A fost nevoie de 17 autospeciale și aproape trei ore și jumătate pentru ca cei 75 de pompieri bârlădeni ce au intervenit să stingă flăcările ce au distrus acoperișul și mansarda blocului.

Vor primi ajutoare următorii beneficiari:

• Claudiu B. (scara A, etaj 4) – 5.000 lei;

• Lucian B. (scara D, etaj 4) – 4.000 lei;

• Elena Marina C. (scara B, etaj 4) – 2.000 lei;

• Liliana C. (scara D, etaj 4) – 4.000 lei;

• Ionel D. (scara C, etaj 3) – 5.000 lei;

• Mircia G. (scara F, etaj 4) – 3.500 lei;

• Măndica M. (scara D, etaj 4) – 6.000 lei;

• Mihai Daniel R. (scara B, etaj 4) – 2.000 lei;

• Daniela Lenuța R. (scara A, etaj 4) – 5.000 lei;

• Laurențiu S. (scara F, etaj 4) – 6.000 lei.

Incendiu devastator, desfășurare impresionantă de forțe

După cum au anunțat la acel moment reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, incendiul s-a produs în noaptea de 11/12 iunie (duminică spre luni), puțin după ora 1.00, dar a fost anunțat la numărul de urgență 112 la ora 1.19. Primul echipaj a plecat de la Detașamentul de Pompieri Bârlad la ora 01.21, apelul inițial la numărul 112 anunțând că există un incendiu la acoperișul blocului C4. Echipajele sosite la fața locului au constatat că flăcările se manifestau la blocul D2.

Primele echipaje de intervenție au ajuns la fața locului la ora 01.28, iar ulterior au fost trimise la intervenție toate autospecialele disponibile în Detașamentul de Pompieri Bârlad. După circa 50 de minute, la fața locului au început să sosească autospecialele și echipajele de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Vaslui și Secția de Pompieri Huși. Ultima autospecială, o autoscară mecanică, a sosit la ora 03.00.

„Începând cu ora 01.21, ISU Vaslui a intervenit cu 17 autospeciale (autospeciale de stingere cu apă și autospeciale multifuncționale, autoscări mecanice, ambulanțe SMURD) și 75 de pompieri militari pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul blocului D2, de pe strada Mihai Viteazul, din municipiul Bârlad. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul acoperișului și exista pericolul de propagare la câteva apartamente, dar și la un depozit pentru materiale de construcții. Pompierii militari au acționat pe mai multe sectoare, și anume pentru limitarea și lichidarea incendiului, pentru protecția bunurilor aflate în pericol, dar și pentru evacuarea persoanelor rămase blocate în locuințe. La fața locului au intervenit în sprijin echipaje ale SPSU «Rulmenți» Bârlad, dar și echipe aflate în coordonarea Primăriei Bârlad. Au fost evacuate 120 de persoane, iar alte circa 200 de persoane s-au autoevacuat. O persoană intoxicată cu gaze toxice a fost transportată la Spitalul de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad”, au precizat, la acel moment, reprezentanții ISU Vaslui.

„Pompierii militari au intervenit și pentru protejarea unui depozit de materiale pentru construcție, depozit aflat la circa nouă metri de incendiu. Au ars aproximativ 1.000 de metri pătrați de acoperiș din plăci de azbociment pe astereală din lemn și peste 6.000 de kilograme de materiale combustibile depozitate în pod. Mai multe apartamente au fost afectate. Intervenția a fost îngreunată de faptul că, în podul cu o lungime de peste 100 de metri, nu a existat niciun perete despărțitor, dar și de vânt. Intervenția pompierilor s-a încheiat la ora 04.55. După analizarea probelor găsite la fața locului, pompierii militari au stabilit drept cauză probabilă de izbucnire a incendiului un scurtcircuit electric produs la un conductor electric lăsat sub tensiune, în scara C a blocului de locuințe”, au mai transmis reprezentanții ISU Vaslui.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.