Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis”, la a XLVI-a ediție

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui organizează, pe 28 septembrie 2023, în Sala „Arta”, începând cu ora 11.00, deschiderea celei de-a XLVI-a ediții a Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis”. Peste o sută de specialiști din România și din străinătate și-au anunțat prezența la una dintre cele mai prestigioase și de tradiție sesiuni dedicate istoriei.

Istorici, cercetători, cadre didactice universitare, conservatori, restauratori, pedagogi muzeali, manageri și alți profesioniști și-au anunțat prezența zilele viitoare pentru a-și prezenta lucrările rezultate în urma cercetărilor pe care le-au întreprins în cazul unuia dintre cele mai de tradiții și mai importante evenimente dedicate cercetării istorice, Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis”, Vaslui, eveniment ajuns la cea de-a XLVI-a ediție.

Deschiderea oficială va fi făcută de prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Vor urma scurte alocuțiuni din partea oficialităților locale.

În cadrul festivității de deschidere vor fi susținute două comunicări în plen de către prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Filiala Iași a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, și col (r), prof. univ. dr. Petre Otu, de la Universitatea din București. Comunicările vor aduce în prim-plan două personalități cunoscute vasluienilor, Dimitrie Cantemir și Constantin Prezan, pentru că, anul acesta, temele principale ale evenimentului sunt „Dimitrie Cantemir – prinț cărturar și umanist european. In Memoriam” și „Mareșal Constantin Prezan – 80 de ani de la intrarea în eternitate”.

„Programul sesiunii cuprinde, așa cum v-am obișnuit, lansări și prezentări de cărți. Astfel, vor fi puse în circulație Anuarul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, „Acta Moldaviae Meridionalis” (nr. XLIII, 2022) și revista instituției, „File culturale vasluiene” (nr. 5 și 6). Volumele care vor fi prezentate de invitați sunt: „Plastica antropomorfă descoperită în situl cucutenian de la Tăcuta – Dealul Miclea / Paic (2011-2019). Puterea marea lucrurilor mici”, semnată de Dumitru Boghian, Ciprian Cătălin Lazanu, Sergiu-Constantin Enea; „Bibliografie numismatică. Supliment 1”, din Seria: Moneta Terrae Moldaviae, semnată de Marian Viorel Butnariu” se arată în expunerea făcută de organizatori.

Totodată, cu ocazia acestui eveniment, vor fi vernisate două expoziții. Prima, realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, se numește „Viciu și istorie la Kustenge. Pipe și lulele din colecția muzeului constănțean” și va fi vernisată joi, 28 septembrie, ora 12.00, în sala „Arta”. Publicul vasluian va putea admira circa 100 de bunuri culturale: pipe din porțelan, pipe din așa-numita „spumă de mare” (silicat de magneziu), din lut, lemn sau metal, dar și din materiale neconvenționale, precum melc de mare sau coarne de ovine și caprine. În inventarul expoziției sunt incluse și accesorii dedicate acestui viciu (portțigaret-uri) alături de celebrele pipe de Tophane ori de pipe europene cu motive orientale.

A doua expoziție tematică, vernisată la ora 12.30, în sala „Multimedia” a instituției, se numește „Expresivități plastice în arta momentului”. Expoziția de grafică, sculptură și pictură este realizată cu lucrările reprezentative din creația proprie a 10 plasticieni, care au și comunicări științifice în cadrul sesiunii. Operele de artă includ aspecte formale din caracteristicile artei contemporane, de la neo suprarealism, realism, expresionism la artă abstractă.

Cât privește comunicările științifice, acestea vor avea loc joi, 28 septembrie 2023, între orele 15:00 – 19:00, și vineri, 29 septembrie, în intervalul orar 9:00 – 12:00. Lucrările sesiunii se vor desfășura pe următoarele secții: Arheologie, Istorie Veche și Medievală, în sala de ședințe a muzeului; Istorie Modernă și Contemporană, Personalități, ce se vor desfășura joi, la Centrul de formare al Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, și vineri, la Sala „Multimedia” a muzeului județean. Secțiunea Numismatică și Medalistică se va desfășura în Sala Arheologie și Istorie veche din expoziția de bază a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, cea de Etnografie și Artă populară, în Sala Etnografie și Artă populară din expoziția de bază a muzeului, acolo unde, în paralel se va desfășura și secțiunea de Pedagogie Muzeală, în timp ce celealte secțiuni, Artă Modernă și Contemporană românească și Conservare – Restaurare vor fi găzduite în Sala „Multimedia”, respectiv Sala Personalități din expoziția de bază a Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui. La acestea se adaugă secția de dezbatere Management muzeal, la care vor fi prezenți manageri ai muzeelor din țară.

„Vă așteptăm să ne fiți alături la acest moment important al activității noastre muzeale!”, a transmis prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, organizatorul simpozionului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.