O elevă de la Pedagogic Bârlad va primi bursă de merit din partea Academiei Române

Adolescenta Roxana Elena Fînaru, elevă a Liceului Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, se numără printre cei 21 elevi și studenți performanți care vor semna marţea viitoare documentele de primire a bursei de merit din partea Academiei Române pentru anul şcolar 2023 – 2024. Evenimentul se va desfăşura marți în Aula Academiei Române, începând cu ora 10,00, în prezenţa preşedintelui Academiei, Ioan-Aurel Pop, a secretarului general, Ioan Dumitrache, precum şi a membrilor comisiei care a evaluat şi selectat candidaţii.

„Cei 21 de bursieri provin din medii defavorizate sau din familii cu situaţii critice, unii dintre ei având poveşti de viaţă impresionante, pe care le trăiesc cu discreţie şi decenţă. Toţi sunt copii şi tineri studioşi, cu rezultate şcolare situate în zona performanţei”, se arată într-un comunicat al Academiei Române prin care este anunțat evenimentul în cadrul căruia eleva Roxana Elena Fînaru, de la Liccul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad va semna documentele de primire a bursei de merit din partea instituției.

Nouă elevi şi studenţi, care şi-au menţinut consecvent performanţele şcolare, primesc bursă de merit pentru al doilea an, fiind câştigătorii selecţiei din anul 2022. Ceilalţi 12 elevi, printre care și Roxana, obţin bursă de merit pentru primul an din partea Academiei Române şi, în mod excepţional, din partea a doi membri ai comisiei de evaluare, academicianul Marius Andruh şi prof. univ. Mihai Ducea.

Toţi vor putea să-şi prelungească bursele până la finalizarea studiilor şcolare sau universitare, cu condiţia obţinerii mediei anuale de absolvire de minimum 9,50.

Elevii şi studenţii provin din şcoli, colegii şi universităţi din toate zonele ţării: Arad, Baia Mare, Bârlad, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Călăraşi, Câmpulung Muscel, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Fălticeni, Iaşi, Jibou, Piteşti, Seieni (Maramureş), Şotânga (Dâmboviţa), Vaslui, Tulcea. Cel mai mic bursier este elev în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Moftinu Mic, judeţul Satu Mare, iar o elevă provine din mediul instituţionalizat – DGASPC Iaşi.

Ambele serii de bursieri, cei selectaţi în 2022 şi cei selectaţi în 2023, au participat câte cinci zile la Şcoala de vară „Sub semnul istoriei”, organizată de Academia Română la centrul său din comuna General Berthelot, judeţul Hunedoara, unde au beneficiat de un program ce a inclus întâlniri cu membri ai Academiei Române, precum şi o serie de excursii în Ţara Haţegului.

Academia Română derulează din 2019 un program mai amplu, intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii”, prin care urmăreşte sprijinirea şi promovarea tinerelor talente din şcoli şi universităţi, vizând pregătirea viitorilor intelectuali de elită ai ţării.

Potrivit comunicatului citat, în acelaşi timp, Academia Română doreşte să atragă atenţia autorităţilor statului asupra nevoii de susţinere continuă a educaţiei prin programe concrete de încurajare a tinerilor cu potenţial cognitiv remarcabil, din toate mediile sociale, în vederea alegerii unei cariere în instituţiile de cercetare şi culturale din ţară.

Competiţia de acordare a burselor de merit de către Academia Română va fi organizată anual. Concursul va fi anunţat la începutul fiecărui an, în luna martie, prin intermediul inspectoratelor şcolare, prin coordonatorii grupurilor de elevi olimpici pe domenii şi prin direcţiile generale de asistenţă socială pentru copii şi tineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.