Județul Vaslui a primit două ambulanțe de transport noi

Două din cele 122 de ambulanțe noi, de tip A2, achiziționate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) cu fonduri europene, au ajuns în județul Vaslui. Acestea vor fi utilizate pentru transportul mai multor pacienţi pe targă și scaune, fiind dotate cu truse de urgență de bază care includ oxigen și defibrilator semiautomat.

Zilele trecute, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a distribuit 122 de ambulanțe noi, de tip A2, Serviciilor de Ambulanță Județene din țară. Doar două dintre ele i-au revenit județului Vaslui. Ceremonia de predare-primire a autovehiculelor destinate transportului bolnavilor a avut loc, joi, în prezența lui Raed Arafat, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Astăzi, 14 septembrie, a avut loc activitatea de recepție cantitativă, calitativă și de punere în funcțiune a 122 de ambulanțe noi, de tip A2, destinate Serviciilor Publice de Ambulanță Județene. Ambulanţele vor fi utilizate pentru transportul mai multor pacienţi pe targă și scaune, acestea fiind dotate cu truse de urgență de bază care includ oxigen și defibrilator semiautomat. Reamintim faptul că, în primele luni ale acestui an, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, s-a întrunit o comisie de specialiști, cu reprezentare largă, atât din cadrul serviciilor de ambulanță, cât și din cadrul UPU-SMURD și al inspectoratelor pentru situații de urgență, care a urmărit revizuirea specificațiilor tehnice pentru ambulanțele care vor fi achiziționate, astfel încât dotarea acestora să fie în conformitate cu toate evoluțiile tehnicii și a tehnologiilor medicale actuale”, au precizat reprezentanții Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

„Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui primește două ambulanțe de tip A. Din păcate, nu o să ne ajute foarte mult, pentru că sunt de transport al pacienților, nu de urgență. Adică nu le vom putea trimite la intervenții. Le putem folosi doar la transporturi medicale neasistate, cum e cazul bolnavilor investigați deja la Urgență și care trebuie să meargă să se interneze într-o secție care nu se află în aceeași clădire. Sau le putem folosi pentru externări la domiciliu. Noi am mai primit două ambulanțe de transport prin anul 2020, dacă nu mă înșel, așa că nu au foarte mulți kilometri la bord, că nu le folosim prea mult (împărțim transportul pacienților cu firme private din domeniu). Noi avem nevoie de ambulanțe de urgență, pentru că acestea merg la solicitările pacienților. Legislația spune că ambulanțele de tip A pot fi folosite la transportul medical neasistat și, în situații excepționale, când nu există nicio altă ambulanță disponibilă, la un cod roșu, adică o urgență medicală, cu condiția ca, imediat ce se eliberează o ambulanță de tip B, de urgență, să fie trimisă la caz”, ne-a declarat doctorul Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui.

Cele 122 de ambulanțe au fost achiziționate de IGSU cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale – Regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Centru”. Valoarea unitară, conform contractului de furnizare (cu TVA) este de 233.971,95 lei, iar valoarea totală, conform contractului de furnizare (cu TVA) este de 28.544.577,31 lei.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari autoritatilor datorita carora judetul Vaslui are parte acum de doua noi ambulante de tip A! Este minunat ca regiunile tarii primesc astfel de fonduri europene si incep sa se faca pasi importanti pentru modernizarea sistemului sanitar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.