Canotoarele Adriana Adam și Iuliana Buhuș, aur mondial și calificare la Jocurile Olimpice 2024!

Rezultat fenomenal obținut, astăzi, de echipajul de opt plus unu (W8+), din care au făcut parte și vasluiencele Adriana Ailincăi (căsătorită Adam) și Iuliana Buhuș, la Campionatul Mondial de Canotaj pentru Seniori, din Belgrad, Serbia. Nu doar că au cucerit medalia de aur și titlul mondial, ci, mai important decât atât, au obținut calificarea la Jocurile Olimpice de vară din Paris, Franța, din 2024!

Între 3 – 10 septembrie, lacul Sava din orașul Belgrad, capitala Serbiei, a găzduit ediția din acest an a Campionatului Mondial de Canotaj pentru Seniori. La competiția internațională s-au înscris 455 de echipaje din 74 de țări, însumând aproape 1.000 de sportivi. România a participat cu 14 echipaje (feminin și masculin), însumând 41 de canotori, ce au concurat în tot atâtea probe.

Ca și în 2022, județul Vaslui a fost reprezentat de aceleași două sportive, respectiv Iuliana Buhuș (28 ani, din comuna Alexandru Vlahuță, legitimată la CS Dinamo București) și Adriana Ailincăi (căsătorită Adam, 24 ani, din comuna Văleni, legitimată la CSM Călărași). Cele două vasluience au vâslit în ambarcațiunea de opt plus unu (W8+), din echipă făcând parte și sportivele Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș și Victoria-Ștefania Petreanu.

Astfel, în cursa de calificare, de marți, 5 septembrie, româncele au ieșit pe primul loc, reușind cel mai bun timp din ambele runde de calificare și obținând dreptul de a merge direct în Finala A, programată pentru duminică, 10 septembrie, de la ora 15.10. Ambarcațiunea românească parcă a zburat pe apă. Chiar dacă în prima jumătate a cursei s-a aflat pe poziția a doua, pe ultimii 1.000 de metri, fetele noastre s-au mobilizat și au condus cu câțiva metri celelalte echipaje calificate, reușind să treacă linia de sosire primele, cu timpul de 06:01.28, cucerind astfel medalia de aur și titlul de campioane mondiale. Au fost urmate de echipajele din SUA (argint) și Australia (bronz), Marea Britanie, Canada și Italia.

Însă, cel mai important este faptul că rezultatul extraordinar obținut le-a adus calificarea la Jocurile Olimpice 2024, din Paris (capitala Franței), performanță reușită pentru a doua oară consecutiv, după participarea la ediția din 2020 a Jocurilor Olimpice de vară, desfășurată între 23 iulie – 8 august 2021 și găzduită de Tokyo (capitala Japoniei). Atunci, cele două au făcut echipă în proba de dublu rame feminin (W2-), împreună reușind să se califice în semifinale la Tokyo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.