Bâlciurile și festivalurile din județ, în vizorul inspectorilor DSVSA! Amenzi de aproape 75.000 lei!

Ca urmare a neregulilor cu care au fost găsiți în această vară, 29 de agenți economici din județ au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 74.600 lei, în timp ce alți 61 s-au ales doar cu avertismente. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate la bâlciurile tradiționale și la festivalurile în cadrul cărora s-au vândut și preparate culinare localnicilor și turiștilor. În total, în sezonul estival, au fost efectuate verificări în 786 de unități.

În perioada 26 iunie – 3 septembrie, echipe mixte formate din reprezentanți ai Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor și ai Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale au efectuat numeroase controale ce au avut în vedere prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în zonele de agrement – localitățile de interes turistic în sezonul estival 2023, când datorită temperaturilor ridicate riscul apariției unor fenomene nedorite este foarte mare.

Controalele dispuse de conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguraţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui au vizat verificarea modului de respectare de către operatorii din unitățile înregistrate de vânzare cu amănuntul a condițiilor de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică, pizzeriile, cantinele, unitățile de tip cattering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie/patiserie, unitățile de tip carmangerie/măcelărie, pensiunile turistice, unitățile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare, etc.

În baza programului de lucru stabilit de către doctorul Costel Niță, directorul executiv al DSVSA Vaslui, inspectorii din subordine au efectuat, la nivel județean, aproape 800 de controale oficiale privind modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare. Acestea au vizat 115 restaurante, 14 pizzerii, 37 de cantine, 12 unități de cattering, 18 laboratoare de cofetărie/patiserie, 13 cofetării/patiserii, 5 pensiuni turistice, 25 hiper/supermarketuri, 303 magazine alimentare, 71 de rulote, 81 de depozite alimentare, 2 depozite legume/fructe, 3 unități de panificație și 87 măcelării/carmangerii. Totodată, controalele au vizat și bâlciurile tradiționale și festivalurile organizate în județ, în special cele unde s-au comercializat și preparate culinare. Cu atât mai mult cu cât, în astfel de locuri, ar putea fi declanșate focare de toxiinfecții alimentare sau intoxicații datorate consumului de alimente.

„Până acum, au fost supravegheate și monitorizate următoarele evenimente:  «Motor Fest» Bârlad (30 iunie – 2 iulie) – verificați 6 comercianți / nu s-au identificat probleme; Cupa de Off Road «Titi Aur» Bârlad (17 – 18 iunie) – controlat 6 comercianți / s-a aplicat o amendă în valoare de 600 lei și 2 avertismente; «Open Camp» Vaslui (16 – 18 iulie) – verificați 3 comercianți / s-a interzis activitatea la un fast-food și a fost aplicată o sancțiune de 10.000 lei; bâlci tradițional în comuna Banca (19 – 20 iulie) – verificați 8 comercianți / s-a aplicat o sancțiune în valoare de 600 lei și 3 avertismente; • bâlciu tradițional în oraș Murgeni (6 august) – verificați 4 comercianți / nu s-au identificat deficiențe; Festivalul fructelor de mare «Bistro Mediteranean» (17 iulie Vaslui și 11 – 13 august Bârlad) – fără deficiențe; Zilele Culturale ale Vasluiului (12 – 15 august) – verificați 11 comercianți / nu s-au identificat deficiențe; bâlci tradițional în oraș Negrești (12 – 15 august) – 3 comercianți au fost verificați în prima și ultima zi / s-au aplicat 3 avertismente întrucât în momentul controlului nu foloseau hota din dotare; • bâlci tradițional în municipiul Bârlad (20 – 29 august) – verificați 33 comercianți împreună cu reprezentanți ai IPJ și DSP / s-au aplicat 8 sancțiuni contravenționale în valoare de 27.200 lei și 4 avertismente (deficiențe: nu se respectau criteriile de compatibilitate a alimentelor, nu se monitoriza temperatura în echipamentele frigorifice, o parte din personal nu prezenta fișa de aptitudini); bâlci tradițional în municipiul Vaslui (1 – 8 septembrie) – verificați 17 comercianți, dar e un eveniment în desfășurare, unde se vor face controale până la finalul evenimentului. Nu s-au înregistrat cazuri de toxiinfecții alimentare ca urmare a derulării acestor evenimente”, au precizat reprezentanții DSVSA Vaslui.

Potrivit acestora, principalele neconformități identificate și sancționate în urma controalelor sunt următoarele: nerespectarea condițiilor de depozitare, etichetare, de întreținere și igienă a spațiilor și utilajelor în spațiile de depozitare; nerespectarea programului de autocontrol, programe de autocontrol incomplete și/sau parțial implementate; deficiențe de igienă și de manipulare a produselor alimentare în spațiile de preparare și procesare; desfășurarea de activități neînregistrate sanitar veterinar; vitrine frigorifice supraaglomerate și neigienizate corespunzător; deficiențe de igienă și întreținere a spațiilor de procesare și depozitare a materiilor prime; deficiențe de igienă și întreținere a spațiilor de depozitare și de expunere spre comercializare (vitrine frigorifice) a produselor alimentare, precum și a agregatelor frigorifice; deficiențe de etichetare/lipsa elementelor de identificare a produselor alimentare; deficiențe în implementarea procedurilor (lipsă monitorizare temperaturi agregate frigorifice). Pentru neregulile identificate de echipele de inspectori, s-au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale în valoare de 74.600 lei și 61 de avertismente. De asemenea, au fost date patru notificări pentru prezentarea la sediul DSVSA Vaslui din Bârlad în vederea înregistrării.

„Acțiunile de control se vor derula și în continuare, întrucât au ca scop protejarea sănătății cetățenilor județului Vaslui, dar și a turiștilor care ne vizitează sau ne tranzitează județul în această perioadă. Reamintim că, la nivelul DSVSA Vaslui, funcționează un serviciu de permanență unde consumatorii pot sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor, apariția de îmbolnăviri sau mortalități la animale sau orice situație deosebită care intră în arealul de competență al DSVSA Vaslui. Sesizările pot fi făcute prin intermediul numărului de telefon 0235/421.121, al fax-ului 0235/421.278 și a e-mail-ului office-vaslui@ansvsa.ro”, mai spun reprezentanții DSVSA Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.