Apa de băut din județ, potabilă, dar… otrăvită!

Chiar dacă, în teorie, apa consumată de vasluienii din mediul rural ar trebui să fie potabilă, realitatea din teren arată că, de fapt, este cam… otrăvită! Conform analizelor de laborator efectuate de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui pe parcursul anului 2022, din zece probe de apă analizate, cinci s-au dovedit a fi neconforme, înregistrându-se depășiri ale parametrilor amoniu, nitriți, fier sau lipsa clorului rezidual liber și a clorului total.

Pe data de 20 septembrie, a avut loc ședința lunară a Colegiului Prefectural, condusă de prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei. Printre problemele discutate, s-a numărat și analizarea rezultatelor controalelor tematice privind respectarea prevederilor legale în domeniu efectuate de Serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Vaslui în cursul anului 2022.

Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, acest serviciu cuprinde două compartimente, respectiv Compartimentul inspecţia şi controlul factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă și Compartimentul de control unității și servicii de sănătate. În 2022, activitatea celor nouă inspectori sanitari ai respectivului serviciu a vizat desfășurarea de acțiuni tematice dispuse de Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, acțiuni tematice dispuse la nivel județean, acțiuni planificate și recontroale desfășurate pe tot parcursul anului, acțiuni de inspecție la sesizări, acțiuni în urma alertelor rapide, activități referitoare la gestionarea situațiilor de urgență, respectiv aplicarea Ordonanței nr. 129/2021.

Astfel, anul trecut, Compartimentul inspecţia şi controlul factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă a efectuat 1.341 de controale și recontroale, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 29 de amenzi în valoare totală de 84.300 lei și 573 avertismente. De asemenea, s-a dispus retragerea autorizației sanitare de funcționare pentru trei unități și suspendarea activității pentru o unitate de învățământ.

La rândul său, Compartimentul de control unității și servicii de sănătate a efectuat 449 de controale și recontroale în unități sanitare, patru controale integrale în unități sanitare cu paturi, iar pentru neregulile constatate s-au aplicat 210 avertismente și 34 de amenzi în valoare totală de 136.600 lei. totodată, s-a dispus retragerea autorizației sanitare de funcționare la patru unități și suspendarea activității la alte două unități controlate.

Ce apă beau sătenii din județ?

Una dintre acțiunile tematice de control dispuse de Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății a vizat respectarea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din zona rurală. Astfel, în 2022, au fost verificate 33 de sisteme centralizate de alimentare cu apă, precum și 23 de fântâni publice din 16 comune: Băcești, Tutova, Berezeni, Bălteni, Oșești, Perieni, Laza, Vulturești, Costești, Pădureni, Ivănești, Dragomirești, Miclești, Mălușteni, Boțești și Delești. Pentru deficiențele constatate, s-au aplicat 16 avertismente, conform OUG nr. 2/2001, și două amenzi în valoare totală de 6.000 lei, conform HG nr. 857/2011.

„În cadrul acțiunii de control, s-au prelevat zece probe de apă în vederea efectuării de determinări fizico-chimice și microbiologice. Rezultatele au fost conforme pentru cinci probe și neconforme pentru cinci probe, înregistrându-se depășiri ale parametrilor amoniu, nitriți, fier sau lipsa clorului rezidual liber și a clorului total. Neconformitățile constatate sunt următoarele: • calitatea necorespunzătoare a apei brute captate, tratate şi distribuite pentru consum uman din cauza, în principal, a caracteristicilor ariei geografice; • lipsa staţiilor de tratare a apei – staţii de dezinfecţie, staţii de reducere a parametrilor în exces (amoniu, nitrili, fier, nitraţi); • sisteme vechi care nu au fost prevăzute cu staţii de tratare; • lipsa personalului calificat pentru întreţinerea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu apă; • lipsa alimentării cu energie electrică a stațiilor de tratare; • defectiuni tehnice ale stațiilor de tratare”, au precizat reprezentanții DSP Vaslui.

Pe lângă controalele efectuate în mediul urban, inspectorii sanitari au realizat verificări similare privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă și în cazul localităților din zona urbană. Astfel, au fost controlate șapte sisteme de alimentare cu apă: municipiul Vaslui – un sistem, municipiul Bârlad – trei sisteme, municipiul Huși – un sistem, orașul Negrești – un sistem, orașul Murgeni – un sistem.

Neconformitățile constatate au fost: • lipsa autorizației sanitare de funcționare; • neasigurarea conformării la parametrii de calitate a apei potabile; • neasigurarea capacităţilor de realizare a monitorizării de audit a calităţii apei potabile conform prevederilor legale în vigoare în vederea prevenirii riscurilor pentru sănătatea publică; • utilizarea unor produse biocide cu termen de valabilitate depăşit pentru igienizarea rezervoarelor de stocare a apei. Pentru deficiențele constatate, s-au aplicat trei avertismente, conform OUG nr. 2/2001.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.