Ajutorul pentru încălzire intră peste câteva zile

Vasluienii defavorizați vor primi, pe cardul de energie, cea de-a doua tranșă de 700 de lei a ajutorului pentru încălzire din acest an peste câteva zile. Banii pot fi folosiți pentru plata energiei electrică, energiei termică centralizată, gazelor naturale ori pentru achiziția de butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. În județul Vaslui, au beneficiat de prima tranșă a acestui ajutor, acordată în februarie, circa 41 de mii de persoane.

Începând din acest an, persoanele și familiile cu venituri mici beneficiază de un ajutor financar în valoare de 1.400 de lei în vederea compensărilor cheltuielilor cu încălzirea locuinței și a creșterii prețurilor la energie. Ajutorul se acordă în două tranșe, iar cea de-a doua tranșă de 700 de lei au urma să intre pe cardurile beneficiarilor în jurul datei de 15 septembrie, așa cum a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Prima tranșă a acestui ajutor a fosta acordată în luna februarie a anului curent. Beneficiarii care nu au cheltuit toți banii din prima tranșă o vor putea face până la sfârșitul acestui an, conform unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului aprobată în luna mai.

De acest ajutor pot beneficia pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, pensionarii cu pensie de invaliditate, persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei și familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat. Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

La nivel național, ajutorul este acordat pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile, care locuiesc în aproximativ 2,8 milioane de gospodării eligibile, iar în județul Vaslui, au beneficiat de prima tranșă a ajutorului pentru energie circa 41 de mii de persoane.

Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie direct la poștaș, la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural sau online, prin intermediul aplicației informatice pe care Poșta Română o pune la dispoziție.

Actele necesare pentru plata facturilor la energie sau gaze naturale, ori pentru achiziția de materiale destinate încălzitului locuinței sunt cardul sau voucherul de energie primit prin Poșta Română, actul de identitate al beneficiarului, factura curentă sau restantă, alte documente justificative cum ar fi înștiințarea de plată din partea furnizorului sau un certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul încălzirii în sistem centralizat de termoficare.

Cardul nu poate fi vândut sau donat, sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani (nu există posibilitatea retragerii de numerar de pe card) și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie, iar adresa locului de consum trebuie să coincidă cu adresa beneficiarului. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contraventională între 42.000-60.000 lei. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.