16 familii din județ, cu casele distruse de incendii sau care suferă de boli grave, sprijin financiar de la Guvern

În curând, mai multe familii și persoane singure din județ vor primi ajutoare financiare acordate de Guvern, fie pentru că se confruntă cu situaţii de necesitate cauzate de incendii ori situaţii deosebite determinate de starea de sănătate, fie din alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială.

În total, 306 familii și persoane singure din București și județele Vaslui, Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vrancea vor beneficia de ajutoare de urgență în cuantum total de 1.283.200 lei, suma fiind aprobată în ședința de Guvern de joi, 31 august.

La nivelul județului Vaslui, vorbim despre 16 beneficiari, care urmează să primească ajutoare în valoare de 69.000 lei. Din total, 12 familii sau persoane singure se află în situații de necesitate cauzate de incendii care au afectat atât locuințele, anexele gospodărești, cât și bunurile de folosință îndelungată, familiile respective confruntându-se cu probleme socio-materiale și de locuit, unele dintre acestea având și probleme de sănătate, motiv pentru care se află în imposibilitate ca din veniturile proprii să-și poată repara locuințele. Acestea vor primi în total 55.500 lei.

Ceilalți patru beneficiari se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori de alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială. Din majoritatea anchetelor sociale rezultă că familiile pentru care se propune acordarea de ajutoare de urgență au membri cu grave afecțiuni de sănătate sau cu boli cronice (cancer, leucemie, boli cardiace, boli degenerative, boli respiratorii, boli genetice, transplant de organe etc.), care necesită tratamente medicale de durată și intervenții chirurgicale costisitoare, achiziționarea de proteze / dispozitive medicale etc., care nu sunt suportate în totalitate de către casele județene de asigurări de sănătate.

Unele familii au membri, copii și adulți, care suferă de boli foarte grave și necesită un suport financiar considerabil pentru analize medicale, tratamente și intervenții chirurgicale, recuperare medicală la clinici din țară ori din străinătate. Bugetul familiilor și persoanelor singure constituit din salarii ori, după caz, din pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații și prestații sociale pentru persoane cu dizabilități este diminuat considerabil din cauza susținerii cheltuielilor pentru îngrijirea sănătății, pentru respectarea regimurilor alimentare specifice, pentru transport și/sau cazare pentru pacienți la clinicile medicale în țară sau în străinătate, precum și pentru însoțitorii acestora. În total, aceștia vor primi 13.500.

Beneficiarii ajutoarelor de urgență au fost identificați pe baza anchetelor sociale realizate de Agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, banii urmând să fie alocați din creditele bugetare aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale pe anul 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.