Prefectul raportează: La centrele sociale din Vaslui s-a sancționat tot!

729 de sancțiuni. Este cifra voit „fabuloasă” și „scandaloasă” cu care Prefectura Vaslui a „sărit” pentru a lua ochii „opiniei publice”, cu care s-a prins în hora „senzaționalului” scandal al centrelor de bătrâni. Pentru a ajunge la această cifră, „comiția” prefecturii care a făcut controale a sancționt tot. În „epoca digitalizării”, în care li s-au avântat șefii de la București, vasluienii au amendat „lipsa copiilor după contractele de muncă” (care se găsesc pe Revisal). „Scrofulozitatea” a căpătat aspecte hilare: în condițiile în care în județ lipsesc medicii și mii de vasluieni nu au un medic de familie, s-a sancționat faptul că „meniurile nu sunt avizate de un medic nutriționist”. Nimeni nu îndrăznește, astfel, să arate evidența: în „sălbaticul” Vaslui, furnizor de/în exclusivitate pentru știri negative, bătrânii sunt tratați mult mai bine decât în multe locuri din țară, pretins „civilizate”.

Ieșit din „conul de umbră”, sub care a „hibernat” de la preluarea mandatului, prefectul liberal Daniel Onofrei pare „pus pe rele”, pentru a se evidenția în fața șefilor de la București și a recupera handicapul de imagine. Și ce loc mai potrivit pentru asta decât județul Vaslui?! Comisia pe care a instituit-o, sub ordin de la București, pentru a face controale în centrele de bătrâni și celelalte centre sociale din județ, după escaladarea scandalului centrelor de bătrâni din Voluntari, a dat sancțiuni și amenzi în stânga și dreapta, fără noimă, pentru …cam tot ce le-a căzut în mână funcționarilor care și-au găsit pe unde, prăfuiți, „ochelarii de cal”.  

Unele sancțiuni sunt de-a dreptul „scandaloase” și „fabuloase”, precum cifra de sancțiuni pe care a reușit să o „realizeze la hectar”, hăirupist, în doar câteva zile, comisia Prefecturii – nu mai puțin de 729 de astfel de sancțiuni și avertismente. Spre exemplu, în „epoca digitalizării”, în care se laudă că ne-au vârât cu totul șefii lor politici de la București, și după ce la începutul lunii a intrat în vigoare legea specială care face inutil dosarul cu șină și copia legalizată, „comiția” Prefecturii Vaslui sancționează faptul că „angajatorul nu păstrează la locul de muncă o copie a contractelor de muncă pentru fiecare salariat care prestează activitate în acel loc (ITM)”, deși cărțile de muncă se găsesc astăzi pe Revisal.         

Mai mult decât atât, comisia pare cu totul ruptă de realitățile social-economice ale acestor locuri, atunci când, în condițiile în care în județul în care posturile vacante de medici din spitale se ocupă cu greu și mii de vasluieni nu au un medic de familie, funcționarii comisieii sancționează faptul că „meniurile zilnice nu sunt avizate de un medic nutriționist”.

Alte sancțiuni au privit faptul că „mobilierul și agregatele frigorifice sunt uzate” și, în timp ce trei sferturi dintre școlile din județ, Primăria Vaslui, dar și Spitalul de Urgență, ca și multe instituții publice, nu au autorizații de securitate la incendiu, comisia Prefecturii a găsit potrivit să sancționează faptul că centrele controlate „funcționează fără autorizație de securitate la incendiu (ISU)”.

Dar prefectul de Vaslui, altădată obscurul Daniel Onofrei, poate raporta cu mândrie la Capitală: „729 de sancțiuni. Să trăiți!”. Chiar dacă, în realitate, prin urmări și amenzile aplicate, în valoare de 190,6 mii lei, totul nu este nimic altceva decât o modalitate a statului de a-și da cu stângul în dreptul, luând bani dintr-un buzunar pentru a-i băga în altul.

În timp ce, pentru ochii publicului, autoritățile pot arăta că și-au făcut datoria, așa cum nu s-a întâmplat ani la rând în trecut, tot oamenii de rând au de suferit.  

În Centrul medico-social de la Codăești, spre exemplu, s-au investit nu mai puțin de 4,5 milioane de lei, se oferă servicii medicale pacienților cu nevoi speciale din întreg județ. Anul trecut, centrul avea o capacitate de 40 de paturi, însă planurile prevăd extinderea. Este, fără îndoială unul dintre lucrurile bune care s-au făcut în județ, precum sunt și celelalte astfel de centre din județ, precum cel de la Băcești. Anul trecut la Codăești a fost pusă în funcțiune una dintre cele mai revoluționare tehnici medicale contemporane – camera hiperbară, cu o capacitate de patru locuri. Comisia instituită de la nivelul Prefecturii a venit la Codăești și a aplicat cea mai dură sancțiune. Dar nu pentru că a găsit vreo deficiență, nu pentru că pacienții s-ar fi plâns de rele tratamente. Ci pentru că …lipsea o foaie. Centrul medico-social de la Codăești a rămas fără autorizație sanitară de funcționare pentru că echipa de control a constatat că „spațiile din interiorul clădirii au fost modificate fără a se obține autorizația necesară”.

În fața valului de indignare generală (care, așa cum ne-am obișnuit, va trece precum …valul), nimeni nu îndrăznește să arate evidența: la Vaslui, da, în „sălbaticul” Vaslui, furnizor în/de exclusivitate pentru știri negative, bătrânii sunt tratați mult mai bine decât în multe locuri din țară, sau că, în ciuda păcatelor noastre, care ne-au și consacrat în ochii celorlați români, cu aportul presei mereu avide de senzațional, vasluienii sunt mai umani decât „capitaliștii” la pătrat, bucureștenii, unde capitalismul sălbatic a produs monstruozitățile din centrele de bătrâni, care au scandalizat, pe bună dreptate, toți românii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.