Patru din zece români au călătorit în străinătate, în ultimul an

Patru din zece români au călătorit în afara țării, în ultimul an, iar o pondere similară (43%) preferă să călătorească în scopuri bine definite, cu timp și buget limitat, arată datele unui studiu de specialitate, publicat marți.

Conform cercetării MKOR și Avis, intitulată “Obiceiuri de Călătorie ale românilor”, 90% dintre respondenți au declarat că au călătorit în țară în ultimele 12 luni, cu o medie anuală de șase călătorii.
În același timp, numărul celor care au ales ca destinație o altă țară este mai mic, cu doar patru din zece români, în timp ce frecvența călătoriilor este redusă, înregistrând o medie de 2,4 călătorii.
În ceea ce privește scopul deplasărilor, acesta diferă în funcție de destinație. Astfel, țările străine sunt preferate în general pentru petrecerea timpului liber: șapte din zece respondenți au mers în vacanță la cea mai recentă călătorie în străinătate, iar patru din zece persoane au călătorit în scop de afaceri.
De asemenea, pentru mai bine de jumătate dintre deplasări, indiferent de destinație, durata medie a călătoriei a fost de o săptămână.
Când vine vorba despre planificarea călătoriei, cei mai mulți dintre respondenți (43%) își setează scopuri bine definite și călătoresc cu timp și buget limitat.
La polul opus se situează cei care caută o experiență facilă: 12% dintre respondenți preferă să caute oferte pentru sejururi complete decât să organizeze personal călătoria, în detaliu.
Totodată, pentru un respondent din cinci importantă este experiența, aceștia fiind interesați mai degrabă de explorarea de noi culturi. Experiența este un factor decisiv și pentru cei care caută experiențe premium, care să le transforme călătoria într-una memorabilă (9%).
“Pe experiența celorlalți se bazează aproape exclusiv cei care iubesc activitățile care implică socializare, în general (10%). Aceștia au cea mai pronunțată prezență digitală și apelează la comentariile și recomandările altor utilizatori atunci când aleg un produs sau serviciu. Planificarea călătoriei în funcție de impactul asupra mediului sau asupra calității vieții altora este comportamentul cel mai puțin prezent în rândul respondenților (doar 5%)”, se menționează în studiul citat.
Datele sunt extrase din studiul realizat de MKOR Consulting în parteneriat cu AVIS România, pe un eșantion de 1.746 respondenți, populație generală. Eșantionul este reprezentativ la nivel național, pe criterii de gen, vârstă și distribuție geografică, iar informațiile au fost colectate în luna aprilie 2023, prin sondaj administrat online (CAWI). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.