Pământul roditor al județului atrage investitori: Grupul Șerban Holding a investit 1,5 milioane euro într-o fermă

Pământul roditor este singura bogăție naturală cu care este înzestrat județul nostru, iar agricultura singurul domeniu economic în care se poate realiza profituri și plusvaloare. Este și motivul pentru care Grupul Şerban Holding a investit 1,5 milione de euro în achiziţia unei ferme în judeţul Vaslui, ajungând astfel să exploateze o suprafaţă exploatată de peste 13.000 de hectare.

Grup Şerban Holding este o companie antreprenorială românească care activează în mai multe domenii din agricultură, iar acum, după cum relatează Ziarul Financiar, a investit 1,5 milioane euro în achiziţionarea unei noi ferme în judeţul Vaslui.

În urma achiziţiei, Grup Şerban Holding a ajuns să exploateze aproximativ 13.300 de hectare de teren arabil, accentul fiind pus pe cultura mare care este realizată în sistem de agricultură regenerativă, spun oficialii companiei.

„În fiecare tranzacţie pe care o realizăm, ne propunem ca pe lângă extinderea operaţiunilor, dezvoltarea extensivă, să transferăm cunoştinţele noastre de organizare în fermă, iar la nivel de tehnologie şi implementare de practici regenerative, know-how-ul deţinut, pentru a continua dezvoltarea afacerii noastre, dar nu oricum, ci ca o dezvoltare sustenabilă în armonie cu mediul şi societatea”, a spus Nicolae Şerban, preşedintele Consiliului de Administraţie al Grup Şerban Holding.

Noua fermă din județul Vaslui include, pe lângă terenul agricol ce poate fi cultivat, spaţii cuprinzătoare şi adecvate pentru depozitare şi logistică. Terenul agricol este cultivat cu grâu din sezonul de toamnă 2022 pe aproximativ 370 de hectare, iar culturi de primăvară, precum floarea soarelui şi sorg, cultivate pe restul suprafeţei.

Prin această nouă achiziţie, specialiştii din cadrul companiei estimează o creştere totală a producţiei pentru Grup Şerban Holding cu aproximativ 10%, luând în considerare atât componenta extensivă, cât şi factorii intensivi generaţi de calitatea terenurilor exploatate şi sinergiile ce se realizează.

În 2023, compania a alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de lei pentru investiţii în extinderea suprafeţelor exploatate şi irigate şi consolidarea acestora, precum şi în intrarea pe noi segmente de business. Un exemplu în acest sens îl reprezintă achiziţionarea şi dezvoltarea unei ferme de bovine pentru carne din rasa Angus.

Pentru viitor, compania are în vedere şi intrarea pe piaţa ouălor de găină crescută la sol.

În același timp, Grup Şerban Holding vizează şi realizarea de investiţii în construirea unor depozite frigorifice cu capacitatea de depozitare de aproximativ 15.000 de tone. Pentru susţinerea planului de investiţii compania utilizează surse tradiţionale de finanţare, precum fonduri europene, fonduri proprii, credite bancare, dar are în vedere şi atragerea de fonduri prin mecanismele pieţei de capital.  

În 2022, Grup Şerban Holding a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 534,4 milioane de lei, o creştere cu 11% faţă de 2021, EBITDA de 67,9 milioane de lei, plus 27% şi un profit net de 33,8 milioane de lei, o apreciere cu 10% faţă de anul 2021.

Acţiunile Grup Şerban Holding sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 28 februarie 2022 şi se tranzacţionează sub simbolul GSH. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de aproximativ 285 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.