Municipiul Vaslui candidează, din nou, pentru titlul „Capitala Tineretului din România”, în 2025

Alături de Slobozia, din judeţul Ialomiţa, municipiul Vaslui candidează pentru titlul „Capitala Tineretului din România” în 2025, un program iniţiat de Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română.

Anual, un oraş din România primeşte titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură. În urma apelului, care s-a desfăşurat în perioada 2 mai – 17 iulie 2023, primăriile din Vaslui și Slobozia au depus candidaturile pentru a deveni Capitala Tineretului din România în anul 2025. După această etapă, cele două candidaturi vor fi evaluate de către membrii juriului, urmând ca pe 18 noiembrie 2023 să fie anunţat oraşul câştigător al titlului „Capitala Tineretului din România” pentru anul 2025.

„În fiecare an, oraşe româneşti îşi asumă să se îndrepte către un parcurs de investiţie în tineri, realizând că viitorul oraşelor în sine depinde mult de acest lucru. În acest an, Slobozia şi Vaslui şi-au asumat să pornească pe această cale. Competiţia în sine este deja un context prin care se formează parteneriate noi, aparent neobişnuite, prin care actori ai municipalităţii şi ai sectorului de tineret încep sau îşi consolidează colaborarea. Cred că aceste oraşe au făcut un pas semnificativ înspre îmbunătăţirea calităţii vieţii, perspectivelor de viitor şi participării tinerilor, iar în parcursul lor până la momentul final al anunţării oraşului purtător al titlului în 2025 vor avea şi mai multe experienţe de învăţare şi noi ne vom asigura de o vizibilitate naţională pentru efortul depus de ambele oraşe şi comunităţile locale de tineri”, a declarat András Farkas, director strategic al programului „Capitala Tineretului din România”.

Juriul este format din 25 de personalităţi care activează în sectorul public, privat sau neguvernamental, cu experienţă în domeniul tineretului, atât la nivel local şi regional, cât şi la nivel naţional şi european.

Oraşului câştigător îi va fi acordat un premiu financiar în valoare de 50.000 de euro din partea Băncii Comerciale Române.

Titlul „Capitala Tineretului din România” 2025 va oferi şi oportunitatea de a atrage alte surse de finanţare din diferite surse publice şi private, iar deţinătorul titlului va beneficia de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang naţional organizate de instituţii publice şi reţele de tineret din România.

„Capitala Tineretului din România creează contexte pentru tineri de a se reconecta şi de a colabora cu autorităţile, ONG-urile şi mediul privat. Ne bucurăm să vedem un interes din ce în ce mai crescut din partea primăriilor şi a organizaţilor de tineret în dezvoltarea de aplicaţii ce le oferă oportunitatea de a dezvolta mecanisme puternice care ajută orice oraş să progreseze. Doresc să felicit toate oraşele din România care s-au înscris pentru competiţia din 2025 şi sunt convins că procesul în sine de aplicare reprezintă o experienţă de învăţare unică care poate fi valorificată de toate oraşele indiferent de rezultat”, spune Tudor Ogner, director executiv al programului „Capitala Tineretului din România”.

Programul „Capitala Tineretului din România” oferă fiecărui oraş din România oportunitatea unică de a-şi transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor. Programul se află la cea de-a VIII-a ediţie şi are la bază principii similare cu cele ale titlului „Capitala Europeană a Tineretului” gestionat de Forumul European al Tineretului. Programul „Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moştenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Oraşele purtătoare ale titlului „Capitala Tineretului din România” au fost: Timişoara 2016-2017 (ediţie pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timişoara / Ce Caut: Timişoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ŢI GENERAŢIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iaşi 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanţa 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (#YouthURL).

Pentru anul 2024, titlul „Capitala Tineretului din România” a fost decernat oraşului Ploieşti.

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel naţional, ce funcţionează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital). Programul le permite organizaţiilor de şi pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă şi ajută autorităţile locale să-i identifice problemele şi să atragă investiţii publice şi private pentru rezolvarea acestora şi dezvoltarea ecosistemelor de sprijin. Programul „Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Municipiul Vaslui a încercat și anul trecut să obțină titlul de „Capitala Tineretului din România” pentru anul 2024, însă a pierdut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.