Cetățenii pot să testeze apa de băut, contracost, la sediul DSP Vaslui

Pentru a fi siguri că apa pe care o consumă este bună de băut, fără diverse toxine, cetățenii din județ sunt informați de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui că pot apela cu încredere la laboratorul instituției pentru a testa mostre de apă de la robinet, cișmea și fântână. În acest fel, cei care observă că apa este tulbure sau are un gust ciudat se pot asigura că nu riscă să se îmbolnăvească nici ei, dar nici familiile lor.

„DSP Vaslui aduce la cunoștința cetățenilor că Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică efectuează determinări ale parametrilor curenți de potabilitate – organoleptici, fizico-chimici și microbiologici, pentru analiza calității apei potabile distribuită prin sistem centralizat, apă de profunzime și apă de izvor, conform prevederilor legale în vigoare. Analizele fizico-chimice și microbiologice pentru probele de apă se efectuează în regim acreditat RENAR, respectând standardele de metodă de analiză în vigoare. Echipamentele utilizate în laborator sunt conform cerințelor tehnice, etalonate şi verificate metrologic, respectând legislația specifică. Apa, prin calitatea și compoziția sa influențează starea de sănătate a populației. Câteva boli netransmisibile sunt considerate ca fiind favorizate sau determinate de compoziția chimică a apei: • Gușa endemică (deficit de Iod); • Methemoglobinemia infantilă (consumul apei din fântâni cu o concentrație foarte mare de nitrați); • Intoxicația cu metale grele (Pb, Cd, Hg)”, precizează Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

Aceasta spune că nitrații folosiți ca îngrășământ agricol, descompunerea substanțelor organice rezultate din gunoiul de grajd, latrine, fose septice permeabile, etc. poluează apele cu nitrați, iar apele cu concentrații mai mari de 50 mg/L (limita maximă admisă) sunt cancerigene. Totodată, prin apa contaminată biologic se pot transmite mai multe boli infecțioase: giardioza, hepatita A, boala diareică acută, dizenteria, febra tifoidă, holera, poliomielita, etc.

Cei interesați pot găsi o listă oficială a analizelor fizico-chimice și microbiologic ce cuprinde şi tarifele aferente la următorul link: https://dspvs.garohost.ro/…/2023/02/SKM_22722120807530.pdf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.