Peste 60% dintre dascălii vasluieni susțin greva

61,32% dintre cei care lucrează în învățământul vasluian se aflau ieri în grevă, unul dintre cele mai mici procente din țară, cu toate că reprezintă o majoritate. Procentele au fost furnizate de sindicaliștii din învățământ, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat azi mai multe procente conform cărora rata participanților la grevă ar fi ajuns aproape de limita la care o grevă poate fi declarată ilegală.

Aproape 90% dintre greviști continuă protestul, au transmit cele două federații sindicale din Învățământ, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat mai multe procente conform cărora rata participanților la grevă ar fi ajuns aproape de limita la care o grevă poate fi declarată ilegală, anunțând explicit acest lucru. Sindicatele au contracarat arătând că raportarea se face la numărul de 154.155 de semnatari ai referendumului care a declanșat conflictul de muncă pe 22 mai, nu la totalul angajaților din Educație, conform Legii 367/2022 privind dialogul social.

Același sindicate au furnizat și procente, detaliate pe fiecare județ, cu dascălii și personalul din învățământ care continuă să suțină greva din învățământ. Conform acestora, 61,32 dintre salariații din învățământul vasluian continuă să susțină greva din sistem, o proproție dintre cele mai mici din țară, doar județul Alba – 35% sau Constanța – 61% având o susținere mai scăzută a protestelor. Cei mai hotărăți par a fi, în schimb, cadrele didactice din județele vecine: Vrancea – 90% și Bacău – 90%.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi că peste 10.000 de cadre didactice au renunţat la grevă după adoptarea de către Guvern a ordonanţei care prevede creşterea salariilor în învăţământ. „Putem anunţa că de la momentul adoptării ordonanţei până astăzi avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice”, a spus Ligia Deca. Ea a mai spus că în peste 1.000 de unităţi de învăţământ din ţară nicio persoană nu este grevă. „Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern şi sperăm ca prin discuţiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul Educaţie, vom relua aceste discuţii cu federaţiile sindicale mâine, şi în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât şi a elevilor”, a explicat ministrul Educaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.