Noutăți despre Drumul Expres Tișița – Bârlad – Albița

Pentru că, de luni bune, nu se mai știe nimic nou despre stadiul proiectului ce vizează Drumul Expres Tișița – Albița, senatorul liberal Iulian Mihail Bîca le transmite celor interesați de subiect că, în urmă cu câteva zile, i-a interpelat pe reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) referitor la această chestiune. Potrivit parlamentarului, la sfârșitul lunii mai, obiectivul de investiție se afla la stadiul întocmirii Studiului de Fezabilitate.

„În data de 25 mai 2023, a avut loc la CNAIR ședința de progres cu privire la stadiul proiectelor de infrastructură din zona Moldovei. La întrebările subsemnatului privind stadiul întocmirii Studiului de Fezabilitate pentru Drumul Expres Tișița – Albița, reprezentații CNAIR au transmis următoarele: • în luna aprilie 2023, a fost avizată Analiza Multicriterială de traseu (AMC1); • prestatorul a transmis un nou calendar, revizuit, prin raportare la perioada cât contractul a fost suspendat. Din noul grafic transmis, amintesc: • realizarea documentației pentru Analiza Multicriterială de traseu AMC2, prevăzută a se finaliza la sfârșitul lunii iulie 2023; • demararea investigațiilor geotehnice – iulie 2023; • finalizarea Studiului de Fezabilitate – martie 2024; • încheierea contractului – decembrie 2024. De reținut: după semnarea, în data de 07.12.2022, a Actului Adițional nr. 1 la Contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru Drumul Expres Tișița – Albița, contractul a fost reluat aproape de la zero! În perioada următoare, cu sprijinul instituțiilor responsabile, voi monitoriza proiectele de infrastructură din județul Vaslui în privința progresului acestora. Voi reveni cu informații despre proiect”, a anunțat, zilele trecute, senatorul Bîca, prin intermediul contului său de Facebook.

Reamintim că, așa cum s-a stabilit încă din iulie 2020 (când a fost semnată prima variantă a Studiului de Fezabilitate), Drumul Expres va avea o lungime de 160 de kilometri, din care 106 sunt pe teritoriul județului Vaslui. Obiectivul de investiție face parte din rețeaua rutieră TEN-T globală, adică e un proiect de importanță strategică, iar valoarea contractului este de 11.057.073,07 lei fără TVA. Proiectul are ca scop realizarea unui Drum Expres între localitățile Tișița (județul Vrancea) și Albița (județul Vaslui), realizând legătura rutieră între cele două capitale, București și Chișinău, tronsonul fiind situat pe rețeaua rutieră TEN-T globală.

CNAIR și Ministerul Transporturilor au semnat contractul de finanțare pentru Studiul de Fezabilitate al obiectivului Drum Expres Tișița – Albița pe data de 23 iulie 2021, finanțarea fiind alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Mai exact, din valoarea totală de 13.945.426,36 lei, 85% din fondurile nerambursabile reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională (10.059.107,23 lei), în timp ce restul de 15% este contribuția proprie a Ministerului (1.775.136,57 lei). Restul de 2.111.182,56 lei reprezintă cheltuieli neeligibile.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE, contribuind astfel la dezvoltarea pieții interne cu scopul de a crea condițiile pentru creșterea volumului investițiilor, promovarea transportului durabil și a coeziunii în rețeaua de drumuri europene.

Trebuie spus că Drumul Expres Tișița – Bârlad – Albița a fost proiectului de suflet al fostului deputat liberal Daniel Olteanu.

1 COMENTARIU

  1. Ba baeti bă….. lăsați vrăjeală bă….. ca începe sa pună de pe acum a hoit de noi aleși. Numai ca lumea s-a cam saturat de golanii si vrajeala din astea gen….. noi suntem elita forjei proletare….. bă baeti…. lăsați vrăjeala asta de mic proletar forjat la 3 schimburi și cu doctorate date la seral….. ca nu mai tine bă….. o fi versul prea rapid….. ori vorbiți voi prea încet…….. bă pace voua manglitorilor…….ca împărăția nu e pentru voi bă…. vorbitorilor de lucruri fără finalitate……. politica= mangleala și vrăjeală…. și stampila de vot e mai corecta ca voi…. bă vrăjitorilor… fără baghete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.