Nouă descoperire astronomică extrem de importantă în România, făcută la Observatorul Astronomic Bârlad

La mai bine de trei ani de la descoperirea unei stele variabile (Bârlad V1), făcute de personalul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, același personal a descoperit o a doua stea variabilă, denumită Bârlad V2.

Reprezentanții Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad au anunțat joi, 22 iunie 2023, că instituția a adăugat încă o descoperire în palmaresul descoperirilor astronomice realizate grație telescoapelor performante din dotare. Este vorba despre o a doua stea variabilă observată în premieră, ce a primit numele de Bârlad V2 (prima stea variabilă, în speță Bârlad V1, fiind descoperită de Observatorul Astronomic din Bârlad în noiembrie 2019).

„În dimineața zilei de 9 iunie 2023, în urma unor observații astronomice cu caracter științific, s-a observat și raportat apariția unui nou obiect (transient AT 2023kdb) în dreptul galaxiei Andromeda (Messier 31). Din observaţiile fotometrice, rezultă că este vorba despre o novă rapidă (fast nova), ce a scăzut considerabil în strălucire la doar câteva zile de la raportare. Posibila novă a fost confirmată vizual de către astronomul amator din Ungaria, Róbert Fidrich, utilizând un telescop reflector de 28 cm, în două nopți diferite: pe 9 iunie 2023, la opt ore după descoperire, și pe 12 iunie 2023, când noul transient a scăzut considerabil în strălucire. Totodată, aceasta a fost observată și de către astronomul Jingyuan Zhao din China. Magnitudinea (strălucirea) în momentul raportării a fost 16.2, iar la confirmare de 16.5, trei zile mai târziu ajungând la o magnitudine circa 18. Este pentru prima dată când din România se descoperă o novă extragalactică, în felul acesta la Bârlad realizându-se încă o premieră în astronomia românească! Descoperirea și confirmarea (followup) sunt publicate pe Transient Name Server (TNS) la linkul https://www.wis-tns.org/object/2023kdb”, spune Dumitru Ciprian Vîntdevară, șeful Serviciului Astronomie din cadrul muzeului bârlădean.

Potrivit acestuia, galaxia Andromeda, unde s-a descoperit nova, este cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee vizibilă din emisfera Nordică (2,9 milioane ani lumină), fiind una din galaxiile cele mai observate dar și fotografiate de către astronomii amatori. Noua descoperire este publicată şi la Asociaţia Americană pentru Observarea Stelelor Variabile (AAVSO), purtând numele intern de Bârlad V2 (https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=2387605). Echipamentul cu care s-a făcut descoperirea se află în cupola de 2,2 metri de la sediul Observatorului Astronomic, situat în strada Republicii nr. 235, și este compus din telescopul principal folosit la cercetare și astrofotografie Newton de 250 mm f/3, cameră ASI 1600 mono și montură Eq6.

„În ultimii ani, la Observatorul Astronomic din cadrul instituției noastre s-au realizat mai multe descoperiri de o importanță desebită pentru astronomia românească, cum ar fi: nova roșie luminoasă din galaxia Messier 101, în anul 2015, steaua variabilă Bârlad V1 în 2019 și acum o novă în galaxia Andromeda, ce va purta numele Bârlad V2. Aceste rezultate au fost posibile și prin implicarea unor sponsori care au sprijinit activitățile organizate de instituția noastră sau au contribuit la achiziția unor echipamente. De exemplu, în vara anului 2022, cu sprijinul companiei private SC Safir SRL, am reușit să achiziționăm un nou telescop pentru cercetare și astrofotografie, adică cel cu care am reușit să facem și noua descoperire! De asemenea, în ultimul timp, am început să lucrăm cu o parte din membrii Astroclubului «Perseus» la dezvoltarea unor noi softuri personalizate în domeniul cercetării în astronomie, utilizând inteligența artificială. Unul dintre aceste programe a fost folosit cu succes și a contribuit din plin la noua descoperire din 9 iunie 2023”, a mai precizat Vîntdevară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.